Gauja NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Met oudheden genieten van het grootste NP van Letland

Gauja NP,
Letland


Hoewel relatief jong (1973) is Gauja National Park in hartje Letland toch het oudste en grootste NP van het land. Een driehoekig stuk natuur met de rivier de Gauja als leidraad op de punten enkele oude steden en de Cesis in het midden. Een prachtig wandelgebied waarin loofbos, naaldbos en gemengd bos elkaar afwisselen. Langs de rivier zijn door de eeuwen heen prachtige zandsteenformaties ontstaan. Te voet en per kayak te ervaren en ontdekken.
Naast de natuur zijn er enkele kleine plaatsen te bezoeken met oude kastelen en ruines en andere archeologische monumenten. Hoewel de plaatsen Sigulda en Cesis wat drukker bezocht worden door toeristen is het een groot omvangrijk gebied waar je ook uren lang kunt wandelen zonder iemand tegen te komen.
Turaida Castle is een van de mooie bouwwerken in het gebied. In 1214 werd er begonnen met de bouw en door de eeuwen heen werd het steeds verder uitgebreid met verschillende heersers tot het in 1776 verlaten werd na een grote brand. Het is nu gerestaureerd en huist een museum. De hoogste ronde toren is te beklimmen en geeft je een prachtig beeld over de uitgestrektheid van het nationale park. Maar het mooiste is toch wel om het kasteel van de andere kant van de Gauja rivier te bekijken.