Zagreb

'390157' door MaJaTa '390157' door MaJaTa

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

De Sint Stefanus...ka

MaJaTa

In de historische binnenstad van Zagreb is een prachtige neo-gotische kathedraal te bezichtigen de Sint Stefanus kathedraal en op het plein voor de kathedraal blinkt een vergulde Madonna met vier engelen er omheen heel bijzonder om te zien. Het huidige uiterlijk van de kerk is relatief nieuw omdat de kerk in 1880 tijdens een zware aardbeving voor een groot deel werd verwoest. De Keulse architect Herman Bolle gaf de kerk een volledige nieuwe facade met twee klokkentorens van 105 meter hoog, wie voor de kerk staat krijgt de indruk dat de linkertoren korter is, wat een architectonisch grapje van Bolle is waarmee hij de asymmetrie in de natuur wilde nabootsen.

'529566' door Dianadm '529566' door Dianadm

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Mirogoj, een...bijzon

Dianadm

Wat Père Lachaise is voor Parijs, is Mirogoj voor Zagreb. De begraafplaats werd in 1876 ontworpen door de Oostenrijkse architect Herman Bollé, die een tal van gebouwen rond Zagreb heeft laten bouwen. Mirogoj bestaat uit talrijke arcades, tombes, beeldhouwwerken en kunstzinnige graven. Hierdoor lijkt het meer op een openlucht museum dan op een begraafplaats. Volgens de 'kenners' is het één van de mooiste begraafplaatsen van Europa. Meteen na de ingang is deze zuilengalerij te zien, die prachtig begroeid is met wingerd. Hier liggen de belangrijke burgers van Zagreb begraven, maar ook de ‘gewone man’ is op de begraafplaats volop vertegenwoordigd. Christenen, moslims en joden liggen naast elkaar. Overal liggen verse bloemen, ook op oude graven. Het vele groen in de lanen zorgt voor rust. Naar een begraafplaats gaan is misschien niet het eerste wat bij je opkomt als je een stad bezoekt, maar Mirogoj is een echt een aanrader. De begraafplaats ligt net buiten de stad en is te bereiken met bus 106 vanaf de grote kathedraal (of een half uur wandelen).

'536093' door Dianadm '536093' door Dianadm

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Zagreb, verrassend...

Dianadm

Ben je op zoek naar een originele bestemming voor een citytrip, denk dan eens aan Zagreb, één van de leukste steden van de Balkan. Het centrum van Zagreb is compact en gezellig en omdat de binnenstad geheel autovrij is, kun je hier heerlijk wandelen door de smalle straatjes met de mediterraan aandoende huizen en gezellige cafeetjes. De stad is het culturele centrum van Kroatië. Er is een groot aanbod aan films, toneelvoorstellingen en concerten en er zijn bijzondere musea waaronder het Museum of Broken Relationships (ook leuk voor mensen die nog bij elkaar zijn). Het is goedkoop, je kunt er voor weinig geld overnachten en eten en tenslotte is het is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de wereldberoemde Plitvice-meren. Vanaf de Loteršcak-toren heb je een mooi overzicht over de oude stad.

'530603' door Dianadm '530603' door Dianadm

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

'Whale watching' in..

Dianadm

Als je in de bovenstad van Zagreb de Katarininstraat uitloopt, kom je bij een prachtig uitzichtpunt, waar je de nieuwe en oude stadsdelen goed kunt zien. Hier staat een gebouw waarop een enorme blauwe vinvis is getekend. De muurschildering is aangebracht na aanleiding van het Rendez-Vous festival, een straatkunstfestival waarbij kunstenaars uit heel de wereld prachtige werken maken in de openbare ruimte. Dit kunstwerk is gemaakt door de kunstenaar Etien en is werkelijk gigantisch. Door de felle blauwe kleur en het donkere gebouw op de achtergrond lijkt het ’s avonds wel alsof hij door de lucht zweeft. In Zagreb vind je op meerdere plaatsen mooie muurschilderingen. Het is zeker de moeite waard om deze op te sporen.

'397359' door MaJaTa '397359' door MaJaTa

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Sint Joris te paard i

MaJaTa

De stad Zagreb is grofweg in twee delen te splitsen nl de oude stad Gornji Grad, of Bovenstad genoemd en Het moderne gebied (Donji Grad of de Benedenstad) Onder de oostelijke toegangspoort van de oude stad Zagreb staat een standbeeld van Sint-Joris op zijn paard , hij is de bewaker van de toegangspoort.

'418537' door MaJaTa '418537' door MaJaTa

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Een bijzondere kerk !

MaJaTa

Een hele bijzondere kerk, de St Marcus kerk deze staat in het oude centrum van Zagreb. Op het dak liggen bontgekleurde dakpannen met daarin het stadswapen van Zagreb en het staatswapen van het oude koninkrijk van Kroatië, Dalmatië en Slavonië verwerkt uit 1880. Het roodwit geblokte deel staat symbool voor Noord- en Centraal-Kroatië dat wil zeggen het historische kerngebied van het oude koninkrijk, het deel met de drie leeuwenkoppen ernaast staat voor Dalmatië en het onderste deel laat de rennende marter van Slavonië zien.

'422223' door MaJaTa '422223' door MaJaTa

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Midden in de stad.

MaJaTa

Dit oude gebouw met een bijzondere zonnewijzer erop stond in het centrum van Zagreb. Bijzonder om te zien en het is een echte blikvanger van de stad.

'335098' door whelder '335098' door whelder

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Kathedraal Zagreb

whelder

De Sint-Stefanus kathedraal is de belangrijkste kerk van Zagreb en onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de stad. Rondom deze kerk ontwikkelde zich een nederzetting (Kaptol genaamd) die in de negentiende eeuw fuseerde met het seculiere Gradec (de Bovenstad) tot het huidige Zagreb. De eerste kerk die hier stond stamt uit 1094. Veel oude interieurstukken zijn bewaard gebleven, maar het uiterlijk dateert van na de grote aardbeving uit 1880. De Keulse architect Herman Bolle gaf de kerk een volledige nieuwe facade met twee klokkentorens van 105 meter hoog. Het interieur laat de nauwe banden met de geschiedenis van Kroatië zien. Zo is er onder meer de sarcofaag te zien van de omstreden aartsbisschop Stepinac. Verguisd door het communistische Joegoslavië en daarom een held in Kroatië. De kerk is niet overdagdig versierd maar wel sfeervol.

'529345' door Dianadm '529345' door Dianadm

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

De graffiti-was

Dianadm

Tussen het bus- en het treinstation van Zagreb staat een lange muur waar graffiti-kunstenaars zich helemaal hebben uitgeleefd. De vrolijke muur is een verrijking voor de ietwat sombere buurt. Tussen de kleurrijke graffiti zag ik opeens deze zwart-wit was.

'369256' door Ninkey '369256' door Ninkey

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Zicht op de torens va

Ninkey

Tijdens onze 4 weekse rondreis door oost Europa, bezochten we de hoofdstad van Kroatië. We vonden de stad erg mooi en gastvrij. We hebben genoten van de prachtige gebouwen en het mooie weer!

'437929' door jenon62 '437929' door jenon62

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Museum

jenon62

Museum of Broken Relationships... Zagreb is overigens een erg leuke stad om te bezoeken. Kroatië is meer dan alleen Istrië en Dalmatië. Prachtig land met aardige mensen, lekker eten ben goede wijnen: een perfect vakantieland.

'550584' door MaJaTa '550584' door MaJaTa

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Het oude centrum van.

MaJaTa

De stad Zagreb is in twee delen te splitsen: Je hebt ten eerste de oude stad Gornji Grad, ofwel Bovenstad genoemd, dit is inclusief de twee administratieve districten Kapitol en Gradec (welke zijn gelegen in de heuvels). En ten tweede het moderne gebied (Donji Grad of de Benedenstad). Hier lopen we in de oude stad waar je in sommige straten behoorlijk moet klimmen en dalen en dat voel je gegarandeerd 's avonds aan je kuiten.

'520964' door MaJaTa '520964' door MaJaTa

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

De Sint Stefanuskerk.

MaJaTa

De Sint-Stefanus kathedraal in Zagreb is de belangrijkste kerk van Zagreb en onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de stad. Een hele mooie kerk om te bezichtigen met prachtige glas in lood ramen.

'447501' door toonvoets '447501' door toonvoets

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Kathedraal Zagreb

toonvoets

Ik kan het niet checken, maar volgens enkele inwoners van Zagreb staat de kathedraal zowat altijd in de stellingen. Dat neemt niet weg dat het een mooi gebouw is. Een van de beste zichten op de kathedraal –en trouwens ook op de rest van de stad- heb je van aan dit plein langs de Jezuïetenkerk in het oude stadsdeel.

'143393' door herman m '143393' door herman m

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Dakpannen

herman m

(Svp volledig openen) De Sveti Marko-kerk (Kroatisch: Crkva sv. Marka) is één van de symbolen van Zagreb, gelegen in de bovenstad, met haar herkenbare gekleurde dakpannen die samen de wapenschilden van Kroatië als geheel en de Kroatische regio’s Dalmatie en Slavonië (links), alsmede de stad Zagreb (rechts) uitbeelden. De Sveti Marko Kerk is de parochiekerk van het oude Zagreb.

'527200' door MaJaTa '527200' door MaJaTa

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

De Sint Stefanuskerk.

MaJaTa

Hier zie je de mooie binnenzijde van de Sint Stefanuskerk in Zagreb. Achter het hoofdaltaar bevindt zich de sarcofaag van de omstreden aartsbisschop Alojzije Stepinac. Hij werd door het communistische regime van Joegoslavië beschuldigd van samenwerking met de Kroatische fascisten en zat geruime tijd gevangen. Na de Kroatische onafhankelijkheid in 1991 is een ware cultus rond Stepinac ontstaan, waarvan de vele danktegeltjes aan de voet van de sarcofaag getuigen.

'506446' door whelder '506446' door whelder

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Net Parijs

whelder

In een straatje als dit met elegant geklede mensen en leuke kunststalletjes zou je zo maar kunnen denken dat je in Parijs was. Dit staatje vind je bovenaan bij de burcht en het is maar één van de verrassingen van deze ondergewaardeerde stad. Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, ligt te ver in het binnenland om veel bezoekers van de overvolle stranden te trekken. Pech voor hen want hier leer je een heel ander Kroatië kennen.

'418375' door MaJaTa '418375' door MaJaTa

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Voorgevel van het...b

MaJaTa

Hier zie je de mooie voorzijde van het bekende en beroemde Esplanade in Zagreb. De chique slaapgelegenheid werd gebouwd in 1925 toen Zagreb nog halteplaats was voor de befaamde Oriënt Express. Tal van beroemdheden hebben hier door de jaren heen geslapen zoals Ike en Tina Turner, Charles Asnavour, Eros Ramazotti en nog vele anderen. Als je in Zagreb bent moet je dit hotel zeker even aandoen voor een kopje koffie en alle pracht en praal bewonderen.

'400379' door MaJaTa '400379' door MaJaTa

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Wat heb ik nu aan mij

MaJaTa

Lopend door Zagreb kwamen we opeens deze man op de fiets tegen met allemaal poppen er achterop, heel apart. Onze gids zei dat dit wel vaker daar voorkwam om een nieuw restaurant of bar te promoten dan fietsen ze door de hele stad vooral omdat er hele stukken autovrij zijn, wonderlijk.

'383181' door MaJaTa '383181' door MaJaTa

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Bijzondere...wandvers

MaJaTa

Hotel Palace in Zagreb is een schitterend oud hotel midden in het centrum. Als je in de eetzaal komt zie je aan alle zijde ervan bijzondere wandversieringen hangen zoals deze. Heb hem wel omgezet naar zwart wit, dan komt hij naar mijn idee beter uit.

'326362' door skalmes '326362' door skalmes

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Reflectie

skalmes

Zagreb is waarschijnlijk niet de mooiste stad van Kroatië, maar de combinatie van nieuw en modern met vervallen maar smaakvolle geschiedenis levert veel contrast op. Dit is een beeld van de etagevensters van een woonhuis met karakter.

'444567' door MaJaTa '444567' door MaJaTa

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Wat heb ik nu aan mij

MaJaTa

Wandelend door het centrum van Zagreb zag ik opeens deze aparte fiets aankomen met allerlei poppen er achterop. Het bleek om de promotie te gaan van een nieuwe bar in de stad. En omdat het centrum autovrij daar is ging dit alles met de fiets.

'218893' door bientje1989 '218893' door bientje1989

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Zonsopkomst

bientje1989

De naam van de stad weet ik even niet meer zeker maar de zonsopkomst was erg mooi. Ik werd al vroeg wakker en besloot mijn camera eens mee te nemen om te kijken hoe de zonsopkomst zou zijn. Zeker de moeite waard!

'1082697' door VeraSallum '1082697' door VeraSallum

KroatiëZagreb

KroatiëZagreb

Straten van Zagreb

VeraSallum

Het had net een beetje geregend, en zo onstonden er van die mooie plasjes aan de zijkanten van de wegen. Perfect om een mooi plaatje te schieten. Zagreb is een mooie stad, niet zo bijzonder als andere grote steden in Europa. Dit maakt wel dat het niet zo wordt overspoeld met toeristen. Verder moet je als je in Zagreb bent de stad uit en op zoek gaan naar de natuur, want die is prachtig in Kroatië.