Zadar

'529747' door Dianadm '529747' door Dianadm

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Het zee-orgel in Zada

Dianadm

De verwaarloosde kade van Zadar was toe aan een make-over. De architect Nikola Basic kreeg de opdracht om er iets bijzonders van te maken en dat is gelukt! Naast het kunstwerk 'de groet aan de zon' liet hij een zee-orgel maken, een marmeren trap die geluiden voortbrengt, zodat het lijkt of de zee muziek maakt. Bij de constructie van de 70 meter lange trap aan de kade zijn grote plastic buizen aangebracht van verschillende afmetingen. Door de openingen in de trap komt hier het zeewater binnen en het water drukt, afhankelijk van de golfslag, verschillende hoeveelheden lucht door de buizen. Dit is te horen als een soort klaaglijke tonen. De muzikale trap is een grote attractie en trekt zowel overdag als 's avonds veel publiek. Niet alleen om naar de geluiden te luisteren, maar ook om te dansen, naar de zonsondergang te kijken of om in het heerlijke blauwe water te duiken.

'492399' door Simmes Jan '492399' door Simmes Jan

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Groet aan de zon

Simmes Jan

Het beroemdste punt van de stad Zadar is het kunstwerk De Groet aan de Zon in het oude deel van Zadar. Deze foto maakte ik er gisteravond.

'513047' door Simmes Jan '513047' door Simmes Jan

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Groet aan de Zon

Simmes Jan

Afgelopen voorjaar was ik in Kroatië, in de regio Zadar. De stad Zadar is rijk aan historische bouwwerken. Langs het centrum loopt de boulevard Riva Nova die eindigt bij twee kunstwerken van Nikola Baši, de Zonnegroet, een grote cirkel die overdag oplaadt door middel van driehonderd zonnecellen en 's avonds gekleurd licht geeft, en het Zeeorgel dat geluid maakt op het ritme van de branding. Bij het kunstwerk de Zonnegroet, hier op de foto, was het een komen en gaan van toeristen, maar ook veel families en gezinnen met kinderen die genoten van de prachtige zonsondergang en de magische en magnifieke kleuren van dit indrukwekkende kunstwerk. Door deze Groet aan de Zon worden kinderen zich ook bewust van het feit dat we zuinig moeten omgaan met onze energie en zet het ze aan het nadenken over duurzaamheid en alternatieve energiebronnen zoals de zon. Zadar, mei 2015.

'531373' door Dianadm '531373' door Dianadm

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Zicht op Zadar

Dianadm

Vanaf de Kerk van St. Donat heb je een mooi zicht op de binnenstad van Zadar met zijn pastelkleurige huizen, rode daken en de (autovrije) hoofdstraat 'Kalelarga'. Deze straat is de levensader van de stad en is geplaveid met marmer.

'498450' door schenkel '498450' door schenkel

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Historisch gebouw

schenkel

Zadar de voormalige hoofdstad van Dalmatie is rijk aan veel historische gebouwen.Deze stad heeft prachtige schilderachtige steegjes waar je wel door moet wandelen.Ook staat Zadar bekend om zijn waterorgel wat bijna weg gewerkt is in de kade ,en bij veel wind krijg je een prachtig geluid!

'494662' door Simmes Jan '494662' door Simmes Jan

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Dalmatische...zonsond

Simmes Jan

In Zadar hebben we enkele keren genoten van een prachtige zonsondergang. Alfred Hitchcock zei ooit dat de zonsondergang van Zadar de mooiste ter wereld is. Het is inderdaad fraai wanneer je het bekijkt vanuit “The Greeting to the Sun”, een groot kunstwerk in de haven van Zadar.

'500858' door Marileen '500858' door Marileen

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Crkva Sv. Nikole;...k

Marileen

Nin is een mooi stadje om te bezoeken in de provincie Zadar, met een flink aantal oude bezienswaardigheden. In het stadje staat een kerkje, maar even buiten het stadje staat er nog één (met boom! :-) ) waarvoor het wel even de moeite was om te stoppen om te fotograferen. Het erkje ligt tussen Nin en Zaton. Het kerkje heet Crkva Sv. Nikole of St. Nicolas Church op z'n Engels.

'537516' door marcvankessel '537516' door marcvankessel

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Zadar

marcvankessel

Als stedentrip is Zadar, Kroatie ook het overwegen waard. Het is een gezellig stadje met een prachtig historisch centrum. Bovendien ligt het Krka NP en Plitvice NP er op respectievelijk 2 en 3,5 uur vandaan (met de auto). Ik zal hier geen reclame maken voor een luchtvaartmaatschappij, maar wij vlogen er vorig jaar voor € 35 (retour!) naar toe. Service aan boord is k*t, maar dat weet je van te voren met deze Ierse prijsvechter. Zoals gezegd, Zadar heeft een heel bijzonder en prachtig historisch centrum. Dit is mede te danken aan het feit dat het gedurende zijn geschiedenis onder Romeins, Byzantijns, Hongaars, Venetiaans, Frans, Oostenrijks en Italiaans gezag heeft gestaan. Op de foto staat de kathedraal van St. Anastasia, waarvan het fundament dateert uit de 6e eeuw. Het gebouw zelf dateert uit de 12e eeuw. Het is een van de tientallen kerken die Zadar rijk is.

'567919' door Dianadm '567919' door Dianadm

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Reflectie in Zadar

Dianadm

De stad Zadar ligt aan de Adriatische zee en is rijk aan historische bouwwerken. Langs het centrum loopt de boulevard Riva Nova die eindigt bij twee kunstwerken van Nikola Bašic, de Groet aan de Zon en het zee-orgel. Beide kunstwerken zijn één van de grootste attracties van Zadar. In 2006 kreeg Bašic de Europese prijs voor stedelijke openbare ruimte, omdat hij de boulevard weer aantrekkelijk voor het publiek had gemaakt. De Groet aan de Zon bestaat uit een cirkel met een doorsnee van 22 meter en is bedekt met driehonderd glazen platen waaronder zonnecellen zijn geplaatst. De zonne-energie wordt overdag opgeslagen en zorgt ’s avonds voor een fantastisch kleurenspel waar zowel toeristen als plaatselijke bewoners op af komen. Maar ook voordat de zon helemaal onder is, is het al volop genieten van de prachtige spiegeling van de glazen ondergrond. Zadar is een populaire badplaats en echt ‘buiten de gebaande paden’ kun je de stad niet noemen, maar ondanks dat is een bezoek aan Zadar meer dan de moeite waard. Eind april is de temperatuur al heerlijk en hoef je de stad slechts te delen met een handvol toeristen.

'530811' door Dianadm '530811' door Dianadm

KroatiëZadar

KroatiëZadar

De Denker

Dianadm

Op de kade van Zadar zit een jongen. Hij is volledig in gedachten verzonken en ik moet gelijk denken aan het beroemde beeld 'De Denker' van Rodin. Door de weerspiegeling van de glasplaten van de 'Sun Salutation', is hij ook nog eens een 'Dubbele Denker'.

'529374' door Dianadm '529374' door Dianadm

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Wachten op de...zonso

Dianadm

De stad Zadar ligt aan de Adriatische zee en is rijk aan historische bouwwerken. Langs het centrum loopt de boulevard Riva Nova die eindigt bij twee kunstwerken van Nikola Bašic, de Groet aan de Zon en het zee-orgel. Beide kunstwerken zijn één van de grootste attracties van Zadar. In 2006 kreeg Bašic de Europese prijs voor stedelijke openbare ruimte, omdat hij de boulevard weer aantrekkelijk voor het publiek had gemaakt. De Groet aan de Zon bestaat uit een cirkel met een doorsnee van 22 meter en is bedekt met driehonderd glazen platen waaronder zonnecellen zijn geplaatst. De zonne-energie wordt overdag opgeslagen en zorgt ’s avonds voor een fantastisch kleurenspel waar zowel toeristen als plaatselijke bewoners op af komen. Maar ook voordat het donker is, is het al volop genieten van de prachtige spiegeling van de glazen ondergrond.

'523833' door Simmes Jan '523833' door Simmes Jan

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Duurzaam kunstwerk

Simmes Jan

Het kunstwerk De Zonnegroet in Zadar is een grote cirkel die overdag oplaadt door middel van driehonderd zonnecellen en 's avonds gekleurd licht geeft. Het is dus een duurzaam kunstwerk. Het is nooit hetzelfde door de talloze variaties in de lichtpatronen en kleuren. Iedereen die Zadar bezoekt moet dit gewoon gezien hebben want het is een fantastische kunstwerk op het mooiste punt van de oude stad Zadar.

'500807' door thijsvincent '500807' door thijsvincent

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Wandelpad naar het...

thijsvincent

Een korte (500m) maar prachtige wandeling van de camping tot aan het strand. Het maakt de tocht tot de verfrissing van de zee aangenaam, en doet je de warme temperaturen even vergeten. Dit mooie wandelpad vind je terug in Nin niet ver van Zadar in Kroatië.

'551707' door Dianadm '551707' door Dianadm

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Groet aan de Zon

Dianadm

De Groet aan de Zon is één van topattracties van Zadar. Het kunstwerk van Nikola Bašich bestaat uit een cirkel met een doorsnee van 22 meter en is bedekt met driehonderd glasplaten waaronder zonnecellen zijn geplaatst. De zonne-energie wordt overdag opgeslagen en zorgt ’s avonds voor een fantastisch kleurenspel waar zowel toeristen als plaatselijke bewoners, van jong tot oud op af komen. En terwijl de volwassenen hier foto's (selfies!) nemen, zie je de kinderen vooral capriolen uithalen. Je ziet ze rennen springen vliegen duiken vallen opstaan en weer doorgaan.

'539163' door Dianadm '539163' door Dianadm

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Romeinse roots

Dianadm

De kerk van Sint Donatius is het meest bekende monument van Zadar. De kerk is gebouwd op de oude fundamenten van het Forum Romanum en ook binnen is nog antiek materiaal te vinden, de kolommen en het offer altaar zijn Romeins. De cirkelvormige bouw zorgt voor een geweldige akoestiek. Hierdoor wordt de kerk tegenwoordig alleen nog voor muzikale evenementen gebruikt en heeft het zijn religieuze functie verloren. Vanuit de toren naast de kerk heb je een mooi uitzicht over de koepel van de kerk en het plein met Romeinse overblijfselen.

'535517' door MaJaTa '535517' door MaJaTa

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Greetings to the Sun.

MaJaTa

Aan het eind van de boulevard in Zadar (Kroatië) vindt je een bijzonder kunstwerk 'Greetings to the Sun' ook wel de de zonnegroet genoemd. De zonnegroet bestaat uit driehonderd platen, deze zijn geplaatst op hetzelfde niveau als het water en in de vorm van een cirkel met een diameter van 22 meter. Dit is een plek waar menselijke ideeën en vaardigheden verbonden zijn met de energie van de zee, golven, eb en vloed. Het is een plek van ontspanning vergezeld door het voortdurende concert van de mystieke klanken van het naastgelegen zeeorgel het “Orkest van de natuur” dat op het ritme van de golven hele bijzondere klanken produceert. In de avond tegen zonsondergang zie je dan een heel aparte lichtshow in allerlei kleuren vergezeld door de klanken van het zeeorgel. Wat is dit een geweldige ervaring, als je in Zadar bent moet je hier zeker naar toe gaan en dit persoonlijk beleven!

'517192' door Simmes Jan '517192' door Simmes Jan

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Zonnedans

Simmes Jan

Zadar is een mooie stad, niet al te groot, dus alle highlights kun je goed te voet bereiken. Langs het centrum loopt de boulevard Riva Nova die eindigt bij twee kunstwerken van Nikola Bašic: de ene is de Zonnegroet, een grote cirkel die overdag oplaadt door middel van driehonderd zonnecellen en 's avonds gekleurd licht geeft. Deze foto maakte ik tijdens de zonsondergang. Het was een prachtig momentje toen een jongedame spontaan een dans uitvoerde op het kunstwerk. Ik doe het haar niet na! Zadar, mei 2015.

'540745' door JansenAK '540745' door JansenAK

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Zandstrand Nin

JansenAK

Bij het historische dorpje Nin (vlak bij Zadar) ligt een van de weinige zandstranden van Kroatië. Alleen daarom al zeker een aanrader dus! Wij waren in september, maar ik kan me niet voorstellen dat het strand in juli en augustus wél vol ligt met toeristen. Heerlijk tot rust komen hier. Ook bleek dit strand, wat als een tong dwars in de zee ligt, ideaal voor kinderen. Het water blijft aan beide kanten heel lang ondiep en in het zand kunnen ze lekker spelen. De foto heb ik gemaakt terwijl ik op mijn buik op het strandlaken lig, daarom het lage standpunt.

'499203' door schenkel '499203' door schenkel

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Kerk

schenkel

Zadar is de voormalige hoofdstad van Dalmatié en word omringd door twee kades.Deze stad is de 5de stad van Kroatië.Zadar is een belangrijke haven en industriestad met een voornamelijk agrarisch achterland.Het heeft een historische kern met Romeinse,Venetiaanse en Oostenrijkse invloeden.Dit kerkje is oorspronkelijk Romaans.

'499641' door schenkel '499641' door schenkel

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Straatje

schenkel

Zadar is een plaatsje(stad) met schitterende historische gebouwen maar ook van die schilderachtige steegjes.Ja daar ga ik dan weer voor moet je wel eerst een stukje doorlopen naar achteren.Het valt op dat in ieder steegje hoe klein en armoedig ook een winkeltje of cafe zit.

'531435' door Dianadm '531435' door Dianadm

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Zonsondergang in Zada

Dianadm

Vanaf de kade van Zadar kijk je uit op het eiland Ugljan, één van de 300 eilanden van het Zadar-archipel. Een prachtige plek om van de zonsondergang te genieten, die volgens sommigen de mooiste ter wereld is.

'544247' door Simmes Jan '544247' door Simmes Jan

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Selfie op kunstwerk

Simmes Jan

In de oude stad Zadar in Kroatië is het genieten van prachtige avonden aan het water. Mocht je er ooit heen gaan, dan mag je het kunstwerk Groet aan de Zon zeker niet missen. Het kunstwerk wordt overdag opgeladen door de zon en 's avonds en 's nachts wordt deze energie op een ingenieuze manier gebruikt om het kunstwerk prachtig op te laten lichten met altijd wisselende kleurrijke patronen. Een ideale plek voor een selfie!

'559626' door TonyUyttenhove '559626' door TonyUyttenhove

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Zonsondergang

TonyUyttenhove

Eigenlijk vind ik Zadar gewoon heel erg gezellig. Hier is altijd leven! De zee, de eilanden, het prachtige cultuur-historische centrum.’s Avonds op een klein en gezellig terrasje mensen kijken. Hoewel je er toeristen ziet lopen, pik je de ‘locals’ er zo uit. Wat mij zo boeit aan Zadar is dat de stad veel historie kent, een mooie binnenstad met vele kleine straatjes ,en leuke terrassen. Bovendien is zeker ook een hoogtepunt, het concert live gegeven door de Adriatische Zee. Het zeeorgel staat aan de zuidelijke kade van de stad die een mooi uitzicht biedt op de eilanden. De zuidelijke kade is nu voorzien van een speciaal orgel die in tegenstelling tot gewone orgels door de zee wordt ‘bespeeld’. De Zonnegroet bestaat uit glazen tegels, die oplichten op basis van zonne-energie. Maar het meest impressionante schouwspel is zonder twijfel de zonsondergang. De Britse regisseur Alfred Hitchcock noemde het ooit de mooiste ter wereld. Terecht.

'550479' door Fransvdg '550479' door Fransvdg

KroatiëZadar

KroatiëZadar

Zadar

Fransvdg

Zadar is een stad met een rijke historie. De stad is behalve Kroatisch ook Romeins, Byzantijns, Hongaars, Venetiaans, Frans, Oostenrijks en Italiaans geweest. Vanaf een kerktoren had ik een mooi uitzicht over de daken en de zee. In de verte zie je een veerboot naar het eiland Ugljan gaan. Dat is een leuke dagexcursie vanuit de stad.