Zadar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Reflectie in Zadar

Zadar,
Kroatië


De stad Zadar ligt aan de Adriatische zee en is rijk aan historische bouwwerken. Langs het centrum loopt de boulevard Riva Nova die eindigt bij twee kunstwerken van Nikola Bašic, de Groet aan de Zon en het zee-orgel. Beide kunstwerken zijn één van de grootste attracties van Zadar. In 2006 kreeg Bašic de Europese prijs voor stedelijke openbare ruimte, omdat hij de boulevard weer aantrekkelijk voor het publiek had gemaakt.

De Groet aan de Zon bestaat uit een cirkel met een doorsnee van 22 meter en is bedekt met driehonderd glazen platen waaronder zonnecellen zijn geplaatst. De zonne-energie wordt overdag opgeslagen en zorgt ’s avonds voor een fantastisch kleurenspel waar zowel toeristen als plaatselijke bewoners op af komen. Maar ook voordat de zon helemaal onder is, is het al volop genieten van de prachtige spiegeling van de glazen ondergrond.

Zadar is een populaire badplaats en echt ‘buiten de gebaande paden’ kun je de stad niet noemen, maar ondanks dat is een bezoek aan Zadar meer dan de moeite waard. Eind april is de temperatuur al heerlijk en hoef je de stad slechts te delen met een handvol toeristen.