Split

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Romeinen in Split

Split,
Kroatië


In Split is een bijzondere mix van Romeinse architectuur en middeleeuwse stedenbouw te zien.
Aan de brede boulevard zijn de restanten van het uitgebreide Rijk te zien in de vorm van het Paleis.

Tussen de muren ruik je nog steeds het Romeinse leven. Het immense paleis was het verblijf van de Romeinse keizer Diocletianus. Het gebouw bestond uit een rechthoek met vier hoektorens, enkele muurtorens en grote poorten. Enkel de zuidelijke muur, die destijds aan zee lag, was niet gefortificeerd. Na zijn aftreden betrok Diocletianus het paleis en hij zou er tot zijn dood in 311 wonen. Veel delen staan nog immer overeind.

Harmonie. Dat is het sleutelwoord voor wie door het centrum van Split loopt. De Romeinse kunst loopt vloeiend over in vroegchristelijke, Byzantijnse en vroegmiddeleeuwse bouwwerken. Zoals de opvallende kathedraal van Sint-Domnius. Die is pas gebouwd in de Middeleeuwen, met gebruikmaking van oude materialen uit het mausoleum van Diocletianus. Onderdeel van de kathedraal is de klokkentoren. Deze is ook binnen het oude Paleis gebouwd.
Andere bezienswaardigheden zijn het Peristylium (een open hof) van het paleis, de tempel van Jupiter (later Johannes de Doper), een zuilengalerij, twee sfinxen uit Egypte uit de vijfde eeuw, een vroeg Kroatische kerk, het Papali?-paleis, de paleiskelder en de stadsmuur. Ook zijn er winkels en markten gevestigd. En alles ligt binnen de Romeinse muren. Aan de voorkant van het paleis bevindt zich tegenwoordig de brede boulevard.