Slavonia

'425152' door malosvinja '425152' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Slecht weer

malosvinja

Vaak hebben we mooi weer in Kroatië maar zo af en toe komt er toch een regenbui voorbij en deze kunnen vrij heftig zijn. Omdat Slavonië zeer weids is zie je de buien van verre al komen en kan je er voor zorgen dat je op tijd in de auto zit en ja dat heb je niets anders te doen dan foto's te maken en te wachten tot de bui weer voorbij is.

'523509' door RonMessing '523509' door RonMessing

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Cigoc een...ooievaars

RonMessing

Cigoc aan de Sava. We vonden deze plaats toen we halverwege Slovenie en Novi Sad in Servie een tussenstop aan het zoeken waren. Niks aan de snelweg, maar in het binnenland. De onderdelen van oude ingestortte huizen waren gebruikt om andere historische gebouwen te herstellen of na te bouwen. Er was een camping een B&B en tientallen ooievaars die in dit dorp of directe omgeving verbleven. Alleen al boven op het dak van het huis waar we verbleven zaten er een aantal. Je zag ze overal rondvliegen. Deze plek is alleen te bereiken via smalle slingerende weggetjes die vlak langs de Bosnische grens lopen. Schitterende omgeving, en comfortabele kamers in een "eeuwenoude" woning.

'425413' door malosvinja '425413' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Kerkje bij de Donau

malosvinja

Tussen Vukovar en Ilok ligt een schitterende weg die op een hoogvlakte begint. Naarmate je dichter bij Ilok komt veranderd het vlakke landschap in een heuvellandschap en daar tussendoor slingert de Donau. Aan de ene kant van de Donau ligt Kroatië en aan de andere kant ligt Servië, Het is trouwens ook een fietsroute die volgens mij schitterend moet zijn om te volgen.

'523520' door RonMessing '523520' door RonMessing

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Ooievaars village

RonMessing

Maar net 100 kilometer onder Zagreb, maar wel echt weg van de snelweg, een andere wereld. Precies die wereld waar ooievaars zich thuis lijken te voelen. Het kan natuurlijk ook wat te maken hebben met een groot moerasachtig natuurgebied dat op 5 minuten lopen lag en waar het wemelde van de kikkers..toen nog wel in ieder geval. In dit huisje hadden ze prachtige kamers, het is echt oud, maar opgebouwd uit de ruïnes in de omgeving, maar dat mag de pret niet drukken. http://www.tradicije-cigoc.hr

'425325' door malosvinja '425325' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Onbekende bloem voor.

malosvinja

Ik hou van bloemetjes en bijtjes maar dit bloemetje had ik nog niet eerder gezien. Heb ook geen idee wat het voor plant of bloem is

'428843' door malosvinja '428843' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Dorpsgezicht

malosvinja

Het is genieten als je door het heuvellandschap rijdt tussen Ilok en Vukovar. Dat zo afwisselende landschap vind ik altijd heerlijk en dan kom je door die oude dorpjes heen waar je vaak genoeg ook nog de kapotte huizen uit de oorlogstijd ziet en dan sta je ook nog stil hoe goed we het zelf hebben

'425654' door malosvinja '425654' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Lijnzaadvelden

malosvinja

In het voorjaar zie je deze velden in heel Slavonië samen met de velden met rode klaprozen. Het is een schitterend gezicht en de graskanten kunnen er dan ook uit zien als een compleet veldboeket.

'423889' door malosvinja '423889' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Laatste roos in...okt

malosvinja

's Morgens vroeg, blauwe lucht, koud, de winter is op komst en dan zie je die ene roos en die zorgt ervoor dat je de hele dag zit te glimlachen

'428315' door malosvinja '428315' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Hoogvlakte bij Ilok

malosvinja

Dit is een al wat oudere foto gemaakt op een hoogvlakte bij Ilok. Ilok staat bekend om zijn geweldige lekkere wijnen, vooral de witte wijn is aan te bevelen. Als je vanuit Vukovar naar Ilok rijdt klim je geleidelijk aan steeds hoger, je merkt het bijna niet tot je langs de Donau rijd die een stuk lager ligt. Aan beide zijden liggen de vele wijngaarden en het is tevens een route die met de fiets te rijden is

'424890' door malosvinja '424890' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Onze huissalamander

malosvinja

In april 2013 zaten we regelmatig buiten in ons huisje en kregen we bezoek van salamanders. Deze viel op omdat hij geen staart had, althans een heel kleintje. Hij kwam iedere dag wel een keertje langs wandelen vandaar dat we hem maar tot onze huissalamander hebben omgedoopt.

'425030' door malosvinja '425030' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Tulpen uit ...

malosvinja

Ook in Croatië staan tulpen, niet zoals bij ons in grote velden maar af en toe een bolletje. Deze tulpen zijn ook al jaren oud want ze uit de grond halen en er daarna weer in stoppen is overbodig veel werk dus ze blijven gewoon staan maar ...... het maakt niets uit, ze komen gewoon weer uit met mooie kleurtjes en ik geniet er ieder voorjaar weer van

'427274' door malosvinja '427274' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Kerk Ilok

malosvinja

Deze kerk is gelegen op een berg. Ver onder hem stroomt de Donau richting Servië, De Donau vormt de natuurlijke grens tussen Kroatië en Servië en Ilok is echt het uiterste puntje van het land. De omgeving is er schitterend heuvelachtig met vele wijnvelden en de Kroatische wijn is zeker aan te bevelen, vooral de witte wijn vind ik zelf erg lekker,

'433421' door malosvinja '433421' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Panaroma Vukovar

malosvinja

Vanuit mijn Kroatië laat ik jullie dit keer een panoramafoto zien van de stad Vukovar. Je ziet de watertoren die symbool is van de oorlog, het klooster op de heuvel en de haven van Vukovar. Vukovar ligt aan de Donau en is een plaats die zwaar getroffen is in de oorlog. Beetje bij beetje wordt de stad weer opgebouwd en gelukkig ook een groot deel in de oude stijl.

'423639' door malosvinja '423639' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Uitgestrekte velden

malosvinja

Foto is vanuit een rijdende auto gemaakt toen wij op weg waren naar het dorp Bapska dat gelegen is in Oost Slavonië. De foto is gemaakt in oktober 2012.

'426665' door malosvinja '426665' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Gezicht op grensdorp.

malosvinja

In het noord oosten van Kroatië is het landschap sterk glooiend. Zo rij je stukjes omhoog en weer omlaag, stukken door landbouwgrond en weer een eind door t bos en dan zie je dus ineens Oost Slavonië zo aan je voeten liggen. Op zo'n moment geniet ik volop.

'425542' door malosvinja '425542' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Een warm en muzikaal.

malosvinja

Net aangekomen van de lange reis naar Ilaca, Oost Slavonië, en we moesten op een draf naar buiten van onze buurvrouw/vriending want er zou een optocht komen met allerlei klederdrachten uit de naburige dorpen. Voor de bewoners in het dorp is dit echt een festiviteit zoals bij ons vroeger toen we ook naar buiten gingen als de fanfare door de straat liep (weten alleen nog heel oude mensen hoor). Maar het was de moeite waard en de mooie klederdracht was weer te zien en de oude Slavonische muziek te horen. Gelukkig worden de traditionele klederdracht hier nog veel gedragen op allerlei feestdagen. Het wordt ook nog wel gemaakt, het meeste met de hand.

'424273' door malosvinja '424273' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Eenzame visser op de.

malosvinja

Ik fotografeer nogal veel vanuit de auto omdat we tijdens ons verblijf in Kroatië van plaats naar plaats rijden. Deze foto is genomen in Podgrade, een klein plaatsje in Oost Slavonië waar de rivier de Bosut doorheen slingert. Je komt hem eigenlijk overal wel tegen en altijd moet ik er wel een foto van maken.

'426897' door malosvinja '426897' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Twee mannen in gespre

malosvinja

Op het platteland van Slavonië zijn de mensen niet echt rijk te noemen. Reparaties van oude machines wordt dan ook zoveel mogelijk zelf gedaan. Deze mannen hadden een behoorlijke discussie hoe iets gerepareerd moest worden maar uiteindelijk besloten ze toch tot samenwerking

'426028' door malosvinja '426028' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Mijn boom

malosvinja

Met veel dingen heb ik neiging om ze te veel te fotograferen zo ook met deze boom. Iedere reis fotografeer ik deze boom wel een paar keer. Dit keer stond hij te schitteren in het voorjaar op de weg tussen Nijemci en Banovci.

'423400' door malosvinja '423400' door malosvinja

KroatiëSlavonia

KroatiëSlavonia

Kerk en klooster

malosvinja

Kerk en klooster gefotografeerd in het najaar van 2012 in het plaatsje Ilok. Ilok is een grensplaats gelegen in Kroatië en grenst aan Servië. Deze kerk en klooster staan op een berg en daar onder stroomt de Donau, niet zo blauw als hij altijd beschreven wordt maar wel mooi.