Kroatië image

Kroatië


Reistips

Kroatië
Europa
Pimwestenberg

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Vakantieplannen voor Kroatië? Op onze website vind je de leukste bezienswaardigheden, activiteiten, bijzondere plekjes en routes buiten de gebaande paden. Van indrukwekkende hikes in het mooiste berggebied tot de beste tips voor stedentrips aan de Adriatische Zee. En van de mooiste, onontdekte stranden van Kroatië tot zwemmen in een duikbootbunker.

Zwem in een duikbootbunker

Zwem in een duikbootbunker - tip foto
Kriskras door Kroatië vind je duikbootbunkers. Wat? Ja, duikbootbunkers, ooit gemaakt om duikboten in te stallen en nu decor van een waanzinnige zwemervaring. Bij het eiland Vis vind je een van de mooiere. Bij de Kroatische onafhankelijkheid in 1991 gold het eiland als militaire basis, met de bunker als geheime basis voor onderzeeërs. Het bestaan ervan is nog steeds niet doorgedrongen bij het grote publiek. Laten we dat onder militaire voorwendselen maar zo houden: we houden deze unieke zwemlocatie graag onder ons.

Bezoek het Venetië van Kroatië

Bezoek het Venetië van Kroatië - tip foto
Heb je altijd naar Venetië gewild, maar schrikt de drukte je af? Dan heeft Kroatië een prima alternatief. In Korcula bieden sfeervolle renaissancegebouwen overal doorkijkjes naar een schitterende baai. De Venetianen deelden hier dan ook acht eeuwen lang de lakens uit. Het middeleeuwse stadje en de gelijknamige archipel heeft echter een paar belangrijke streepjes voor op Venetië: je wordt hier nergens opgeslokt door een enorme mensenmassa, een kort verblijf kost geen maandsalaris en ... je kunt er fantastisch duiken in het warme water van de Adriatische Zee.

Duik in een waterval waar het wél mag

Duik in een waterval waar het wél mag - tip foto
Al die watervallen en het prachtige water van Plitvice schreeuwen om een verfrissende duik! Zó aanlokkelijk, maar helaas toch echt verboden. Gelukkig is er een buitengewoon goed alternatief. In het Krka Nationaal Park mag je je wel aan de verleiding overgeven. Hier vind je minder toeristen dan in Plitvice, maar is de duik net zo mooi en verfrissend. De meeste mensen blijven hangen bij Skradinski Buk (de absolute trekpleister van het gebied, hier mag je níét zwemmen), maar een stukje verderop bij Roški Slap duik je zonder zorgen en mensenmassa's.

Ga voor de ultieme bounty-ervaring

Ga voor de ultieme bounty-ervaring - tip foto
Biševo, niet ver van Vis maar wel een van de zuidelijkste eilanden van Kroatië, is een klein, verborgen pareltje in de Adriatische Zee. Het is er ruig, met veel grotten en kliffen langs de kustlijn. Tussen dat natuurgeweld ligt strand Porat, beschut van de wind, met een zandstrand en een onwaarschijnlijk heldere zee. Er is één beachbar voor een drankje en verse vis, maar meer heb je ook niet nodig. Wat rest is een idyllisch strand in het uiterste puntje van Kroatië. Veel dichter bij de perfecte bounty-ervaring zul je in Europa niet komen!

Maak een stedentrip naar Trogir

Maak een stedentrip naar Trogir - tip foto
De imponerende stadsmuur van Dubrovnik werkt goed tegen ongewenste indringers, maar is juist een magneet voor toeristen. Trogir, eveneens aan de Adriatische Zee, is een uitstekend alternatief: minstens zo mooi, maar een stuk rustiger. Het historische centrum, in de derde eeuw gebouwd door Griekse kolonisten, lijkt gemaakt om in te verdwalen. Na overname van de Romeinen is Trogir tot op de dag van vandaag een van de best bewaarde Romeins Gotische complexen van Europa. Van de drie-eenheid aan de Adriatische Zee (Dubrovnik, Split en Trogir) is Trogir het minst bezocht, maar heeft het minstens zoveel te bieden.

Reis naar het groene hart van Kroatië

Reis naar het groene hart van Kroatië - tip foto

Hoewel veel vakantiegangers aan de kust van Kroatië blijven, heeft het redelijk onontdekte binnenland enorm veel te bieden. Het Risnjak Nationaal Park is daar een goed voorbeeld van. Risnjak, en haar prachtige omgeving met Gorski Kotar, vormt het groene hart van Kroatië met een overvloed aan flora en fauna. Je vindt hier ook een van de betere plekken om te mountainbiken in Kroatië!

Wandel of klim door diepe ravijnen in Paklenica

Wandel of klim door diepe ravijnen in Paklenica - tip foto
Nationaal Park Paklenica, het binnenland in, moet het hebben van zijn bergen. De honderden meters hoge rotswanden zijn er geliefd onder bergbeklimmers en behoren tot de beste klimlocaties van het continent. Tal van bergbeklimmers zijn hier geregeld in touw, wat een spectaculair gezicht oplevert voor wie liever met beide benen op de grond blijft. Waar de steile rotswanden een open uitnodiging voor bergbeklimmers vormen om de zwaartekracht te trotseren, lopen er tussendoor in het diepe ravijn fraaie wandelpaden. De ongerepte natuur van Paklenica vormt voor outdoorfanaten een waar walhalla.

Bezoek de Zelvaja Airbase

Bezoek de Zelvaja Airbase - tip foto

Wie wel houdt van een beetje avontuur, kan vanuit de omgeving van de Plitvice-meren een heel bijzonder uitstapje maken. De Zeljava Airbase is gelegen onder de berg Plješevica. Het was de grootste ondergrondse luchthavens en militaire luchtmachtbasis in Joegoslavië, en een van de grootste in Europa. In een poging de basis zo goed als onverwoestbaar te maken, werd Zeljava Airbase gebouwd in een uitgeholde berg - deze locatie is uniek. Het is mogelijk het gebied zelf te bezoeken, maar het is beter om met een gids te gaan.

Bezoek een voormalig torpedolanceerbasis in Rijeka

Bezoek een voormalig torpedolanceerbasis in Rijeka - tip foto
Wist jij dat de torpedo is uitgevonden in Rijeka? Deze discutabele uitvinding werd op grote schaal gefabriceerd in de kustplaats, tot het bedrijf in de jaren '70 stopte met de productie. Wat resteert is een ultieme locatie voor urbex (urban exploring). De oude torpedolanceerbasis is imposant, verloren en verlaten: dé ingrediënten voor de liefhebbers van urbex. Maar er is meer om Rijeka tot verrassendste stedentrip van Kroatië te bestempelen. Aan de Adriatische Zee vind je in de stad een leuk stadscentrum, met hippe kunstruimtes, galeries en leuke barretjes.

Rijd de mooiste kustroute van Kroatië

Rijd de mooiste kustroute van Kroatië - tip foto
De kustroute tussen Drvenik en Dubrovnik is van grote schoonheid. Onderweg geniet je voortdurend van de fraaie uitzichten op de eilanden voor de kust. De weg (nummer 8) slingert door tot aan Split en Trogir, maar Drvenik is de beste plek om de veerboot naar Hvar te pakken. Zorg dus dat je onderweg een tussenstop inlast om de oversteek te wagen naar het eiland.