Eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het eiland PAG

Eilanden,
Kroatië


Het eiland PAG kun je bereiken via de Paski brug vanaf het vaste land.
Tijdens de oorlog in de jaren ‘90 was deze brug de enige verbinding tussen noord en zuid Kroatië. Daardoor duurde het destijds uren om van een plaats in het noorden naar een plaats in het zuiden te rijden. In 1993 stond de brug op het punt van instorten vanwege het vele verkeer. Gelukkig werd er op tijd een tweede brugverbinding gemaakt om de oude brug te ontlasten. Na de oorlog is de brug helemaal gerenoveerd en versterkt.

Het eiland is bekend om het heerlijke lamsvlees. Het lamsvlees van Pag is het beste lamsvlees van Kroatië, omdat het hele eiland is bedekt met een laagje zeezout heeft het lamsvlees een heel bijzondere smaak. De lammeren krijgen veel zeezout binnen tijdens het eten van gras en wilde kruiden die op het eiland groeien.
Verder is het eiland bekend om zijn kaas, Paški Sir genaamd, gemaakt van schapenkaas. De kaas heeft een bijzondere smaak, de kaas wordt ingesmeerd met olijfolie voordat men het laat rijpen. Overal op het eiland zie je bordjes staan waar je de zelfgemaakte kaas kunt kopen.
Ook is het eiland bekend om zijn zeezout, het bedrijf Solana Pag is de grootste zoutproducent van zeezout.
Het plaatsje PAG heeft een gezellig oud centrum met pleintjes, een oude verdedigingstoren, veel oude kerkjes en het paleis van de hertog van Pag uit de 15e eeuw (info: allesoverkroatië).