Venetië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cannaregio

Venetië,
Italië


Het karakter van de wijk Cannaregio is zeer authentiek, maar om dit te ervaren moet je wel afwijken van de drukke hoofdroute die van het station van Venetië naar het Piazza San Marco leidt. Zodra je de drukte achter je hebt gelaten, ademen de straatjes de sfeer van weleer uit, vooral in en om het voormalige joodse getto.

Cannaregio ligt het station van Venetië, Santa Lucia, de oude joodse wijk en het Ca d’Oro, een van de mooiste palazzi van de stad. Ook vind je in Cannaregio de Strada Nuova, een brede winkelstraat die in 1871 werd aangelegd om gemakkelijk van de Rialtobrug naar het station te kunnen wandelen, en de ‘kerk van Tintoretto’.

In Cannaregio ligt het station van Venetië, Santa Lucia, de oude joodse wijk en het Ca d’Oro, een van de mooiste palazzi van de stad. Ook vind je in Cannaregio de Strada Nuova, een brede winkelstraat die in 1871 werd aangelegd om gemakkelijk van de Rialtobrug naar het station te kunnen wandelen, en de ‘kerk van Tintoretto’.

Opvallend in het oude joodse getto in Cannareggio is dat de huizen hier veel hoger zijn dan elders in Venetië - simpelweg om meer mensen te kunnen huisvesten in dit gebied, waarin de joodse inwoners van de stad zich rond 1500 verplicht moesten vestigen, en dat in die tijd 's nachts werd afgesloten met ijzeren hekken...

Op dit moment wonen er nog enkele honderden joden in het Venetiaanse getto. Je komt ze tegen als je door de straten van het oude getto dwaalt, waar veel typisch joodse winkels en restaurantjes met koosjer eten te vinden zijn. Het Campo del Ghetto Nuovo is het hart van de joodse wijk. Op dit grote plein vind je onder andere een joodse bakkerij, een joodse boekhandel, de joodse school en het joodse museum Museo Ebraico.

Bron Venetie nu.