Venetië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gondels in het Canal Grande

Venetië,
Italië


Zo maar een foto uit mijn archief, van Venetië. Ergens aan het Canal Grande, genomen vanuit de vaporetto, de waterbus, het openbaar vervoer van Venetië. Al is mijn laatste bezoek aan deze stad al weer even geleden, ik ben er in de loop der jaren verschillende keren geweest, en als ik even wat verder ging dan de toeristische trekpleisters (San Marco en omgeving) viel het met de drukte nog wel mee.
Willekeurig een paar plekken die ik leuk vond:
-in de wijk San Polo en Santa Croce, tot 12 uur, de Rialtomarkten, waaronder de Pescheria, de vismarkt; hier kopen de Venetianen hun verse groenten en vis
-de wijk Cannaregio met het oude Ghetto, en ook de Fondamente della Misericordia met de Scuola della Misericordia. De scuole waren typisch middeleeuwse Venetiaanse instellingen, lekenbroederschappen die zich bezig hielden met liefdadigheid. De Scuola della Misericordia is gerestaureerd en in gebruik voor tentoonstellingen en andere culturele “events”
-in deze wijk, Cannaregio, kun je vanaf de kade, de Fondamente Nuove, de vaporetto nemen naar San Michele, het kerkhof-eiland, met onder meer het graf van Tine, de vrouw van Multatuli
-de andere lagune-eilanden: Torcello met zijn basiliek (van rond het jaar 1000) met groot mozaïek van het Laatste Oordeel, en Burano met zijn kleurige, vrolijk geschilderde huizen; nog op mijn verlanglijstje: Giudecca.
Wil je een carnavalsmasker als souvenir meenemen, zoek dan in een achteraf-straatje een atelier waar ze echte, mooie maskers maken en verkopen.
Buiten de stad, in de vlakte van Venetië, zijn steden als Treviso, Padua (Padova) en Verona een bezoek waard. Treviso heeft een vliegveld, maar ook een goede treinverbinding met Venetië, dus is een optie voor verblijf.