Venetië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De zinkende stad

Venetië,
Italië


De gondel, het symbool van de Italiaanse stad Venetië. Een unieke waterstad met absoluut een unieke sfeer. En daardoor zeer geschikt als sublieme citytrip. De gondel was ooit het belangrijkste vervoersmiddel en dat zie je nog steeds terug in het straatbeeld. Of zou ik moeten zeggen het vaarbeeld? Door de ligging van de stad op eilanden in de lagune vindt het hoofdtransport nog steeds over het water plaats.

Behalve, of misschien wel vanwege, dat het water de Venetiaanse huizen omringt, voert de stad ook al jarenlang een strijd tegen het water. Zo gebeurt het meerdere keren per jaar dat de stad overstroomt, vooral voor in het winterseizoen. Op die momenten kun je op veel plekken alleen nog maar over tijdelijke verhogingen lopen.

De overstromingen zijn de afgelopen tijd in frequentie en hevigheid toegenomen. Dat heeft twee oorzaken. Ten eerste stijgt de zeespiegel langzaam. Een ander probleem is het zinken van de stad. Jaarlijks zinkt de stad ongeveer 2 millimeter. Dat lijkt weinig, maar op de langere termijn praat je over centimeters en zelfs decimeters. Oorzaak voor het zinken is de onstabiele ondergrond en het wegzakken van de Adriatische plaat waar Venetië op ligt. De stijgende zeespiegel is iets waar Venetië niets aan kan veranderen. Wel werkt men aan een systeem dat het zeewater moet tegen kunnen houden op momenten dat de waterstanden te hoog lijken te worden. Dit systeem, MOSE genaamd, bestaat uit 78 beweegbare caissons. Deze kunnen omhoog gezet worden als dat nodig is en daarmee voorkomen dat teveel water de lagune in kan stromen.

Venetië, de zinkende stad, een stad die je gezien moet hebben voordat het wellicht voor altijd onder water verdwijnt!