Venetië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stoere duif op het San Marcoplein

Venetië,
Italië


Dit meisje krijgt bezoek van een van de vele duiven van het San Marco plein. Ze is druk bezig met haar mobieltje, maar ze krijgt geen contact.
Het lijkt wel alsof deze duif wil zeggen: 'Ik kan het beter!"

Hij kan wel eens gelijk hebben, want duiven kunnen heel wat aan. Neem nu GI Joe. Deze doffer redde in 1943 het leven van de bevolking van het Italiaanse dorp Calvi Risorta en van de Britse troepen die daar gelegerd waren. De Amerikanen waren van plan het dorp te bombarderen zodat de Britten op de grond het dorp makkelijker op de Duitsers konden veroveren. De Duitsers hadden zich al teruggetrokken, dus het dorp was al in handen van de Britten. Via radiocontact probeerde men het bombardement te voorkomen maar dat mislukte. Uiteindelijk is het GI Joe wel gelukt: hij vloog met een snelheid van 90 km per uur terug naar zijn Amerikaanse legerbasis en kwam net op tijd om het bombardement tegen te houden. Hij redde daarmee het leven van 1000 militairen.
GI Joe kreeg hiervoor de Dickin medaille, een medaille voor moed en trouw, die wordt toegekend aan oorlogsdieren. De doffer is 18 jaar oud geworden.

Wat je al niet bij een foto kunt bedenken hè?