Umbrie foto's & tips

'308263' door Cobinho '308263' door Cobinho

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Is het nou de Via...A

Cobinho

Jaren geleden was ik in mijn studententijd in Perugia (Umbria), met prachtige uitzicht over het omringende platteland. Het is een levendige stad, met smalle straatjes en vele mooie gebouwen. Direct viel mij de schitterende Via Appia, een oude Romeinse weg, op. Het is een weg die het Noorden van Italië verbind met Rome. Vandaag toch nog even mijn feitjes controleren en wat zegt Wikipedia... het gaat niet om de Via Appia, maar om de Via Cassia. Wie moet ik nu geloven: de studenten van Perugia, of Wikipedia? (Foto is een scan)

'321319' door Reiswandaris '321319' door Reiswandaris

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Italiaanse hoogvlakte

Reiswandaris

Op zo'n 1400m ligt de hoogvlakte van Castellucio in het Nationale park van de Monti Sibillini. Op een klein heuvelyje links in beeld ligt het toeristische stadje Castellucio. Wij waren er vorig jaar juni, eigenlijk net iste te vroeg. De vlaktes zijn dan nog geel en groen gekleurd, kom je iets later dan zijn er ook rode klaproosvelden en dat moet heel erg mooi zijn!

'492421' door elinedg '492421' door elinedg

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Naar Orvieto vanuit..

elinedg

Vanuit Rome zijn er verschillende mogelijkheden om Italië beter te leren kennen door bijvoorbeeld een dagje de stad te verlaten en de kust of een andere stad te bezoeken. Orvieto is één van onze favoriete bestemmingen vanuit Rome. De treinreis alleen al is prachtig door de Italiaanse landschappen en Orvieto kan je heel mooi zien liggen op het plateau als je aankomt met de trein. De sfeer is zeer gemoedelijk en veel minder gejaagd dan in Rome. Er zijn vele oude authentieke straatjes te vinden en een wandeling rondom het stadje geeft prachtige vergezichten over de omgeving.

'358172' door dewereldismooi '358172' door dewereldismooi

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Ondergronds...straten

dewereldismooi

Totaal verrast door de sfeer waarin we in Perugia belandden na veel moderne roltrappen de heuvel op. Slenteren langs vergaande glorie en indrukwekkende geschiedenis; een stad met karakter!

'372589' door adelheid '372589' door adelheid

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Cascate delle Marmore

adelheid

Geinspireerd door de mooie foto van Rhoda, hier een waterval in Italie. Dit is de Cascate delle Marmore en dat ligt in het zuiden van Umbrie, vlakbij de plaats Terni. Het is een kunstmatige waterval, maar al wel gecreeerd door de Romeinen. Het totaal is 165 m, verdeeld over drie trappen. Dit is de onderste trap.

'423537' door adelheid '423537' door adelheid

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Assisi

adelheid

Na het mooie Toscane wilden we ook een reis maken om het nabijgelegen Umbrië te bekijken. Ook dit is een prachtige regio, waarbij Assisi toch wel mijn favoriet was. Prachtige gebouwen en straatjes en een bijzondere ligging met uitzicht over een flink vlak deel van de Provincie.

'494658' door whelder '494658' door whelder

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Fietsen in Umbrie

whelder

Umbrië is denk ik wel het mooiste fietsgebied waar ik ooit geweest ben. Veel rustige wegen, prima weer, prachtige steden en dorpen en wat een landschap. Het heuvelt er behoorlijk maar daar krijg je dan ook prachtige uitzichten voor terug. Deze foto is genomen tijdens onze fietreis naar Rome. Op de heuvel zie je Assisi. Een stadje vol herinneringen aan Franciscus. De foto is tegen zonsondergang genomen vlak achter de camping. Als je met een routebeschrijving door Umbrië wilt fietsen is Reitsma's route naar Rome een aanrader. Ook zonder routebeschrijving is Umbrië, de enige provincie in de laars van Italië die niet aan zee ligt, een fietsgebied dat je zal verrrassen.

'479900' door sidonius '479900' door sidonius

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Strada dei vini del..

sidonius

Veel mensen kennen de beroemde Chianti-wijnroute in Toscane, de SR 222 tussen Siena en Florence. Bij toeval ontdekten wij een hele mooie wijnroute in Umbrië. Het is de SS 317 van Perugia naar Orvieto. De weg voert door een prachtig landschap met uitgestrekte wijngaarden, oude olijfbomen, en in het voorjaar bermen en velden bezaaid met vuurrode klaprozen. Dromerige dorpjes passeer je, waar de tijd lijkt stil te staan. Umbrië is in opkomst als wijngebied. Langs de route staan borden met de romantische naam Strada dei vini del cantico, een naam die verwijst naar de met liefde bezongen wijnen die de tong strelen.Op verschillende plekken kun je wijnboerderijen bezoeken. Kijk hiervoor op [url="www.stradadeivinicantico.it" target="_blank"]www.stradadeivinidelcantico.it[/url] Halverwege deze route, een paar kilometer ten zuiden van Marsciano, kun je overnachten in een heerlijk "agritourismo" kleinschalig familiehotelletje met vijf kamers: Country House Posto delle more. Wij zijn daar een paar dagen gebleven. Het ligt op een heuvel aan een landweggetje, met schitterend uitzicht over het weidse landschap. Er is een zwembad bij, je kunt er paardrijden en het heeft een restaurant (osteria) met een fantastische keuken waar locals uit de hele omgeving graag komen eten. In september/oktober kun je meedoen aan de druiven- en olijvenpluk, heel leuk om mee te maken. www.postodellemore.it info@postodellemore.it Echt een aanrader voor de voorjaars- of najaarsvakantie.

'79794' door Harfey '79794' door Harfey

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Zonsopkomst

Harfey

Zonsopkomst boven meer van Trasimeno

'512567' door AanTaaaaafel '512567' door AanTaaaaafel

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Te voet naar de top

AanTaaaaafel

Civita di Bagnoregio is een oud kunstenaars dorpje. Dit dorpje wordt ook wel de ‘stervende stad’ genoemd omdat het ieder jaar opnieuw een beetje afbrokkelt. Je kan dit dorp enkel via de ‘hangende’ loopbrug bereiken. Een stijle klim maar wel leuk en vanuit hier heb je weer een mooi uitzicht.

'452750' door DennisWierenga '452750' door DennisWierenga

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Cascata della Marmore

DennisWierenga

Rare jongens die Romeinen? Ja ze deden aparte dingen, maar het waren, zeker voor die tijd, briljante ingenieurs. Vlak bij het stadje Terni, in het zuiden van Umbrië, stroomt het riviertje de Velino, een zijtak van de Tiber. De Velino overstroomde regelmatig en dat veroorzaakte veel overlast voor de omwonenden De Romeinen creëerden een kanaal waardoor de stroom van de rivier verlegd werd en het water de afgrond van de Marmore kliffen in stortte. Het resultaat is een de grootste waterval van Europa (hoewel dat volgens mij op wel meer plaatsen geclaimd word) met een totaal hoogteverschil van 165 meter in diverse trappen. 50 jaar geleden werd de stroom opnieuw verlegd om hydro energie op te wekken. de echte waterval is nu slechts nog enkele malen per week op vast tijden actief. Dan blijft het een spectaculair gezicht.

'390069' door sidonius '390069' door sidonius

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Lago Trasimeno

sidonius

Op weg van Toscane naar Umbrië komen we langs het Lago Trasimeno over de SS 75. Een prachtig meer, dat in de zomer in de Italiaanse hitte een prettiger verkoeling geeft dan een zwembad. De zuidelijke en oostelijke oever zijn het rustigst. Wij kwamen langs de noordkant, en daar liggen twee eilandjes in het meer die te bezoeken zijn: het kleine Isola Minora en het wat grotere Isola Maggiore. Vanuit Passignano en Tuoro zijn ze met een veerboot te bereiken. Deze foto is gemaakt bij Passignano.

'331085' door Reiswandaris '331085' door Reiswandaris

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Castelluccio di Norci

Reiswandaris

Castelluccio di Norcia is het hoogstgelegen plaatsje van de Apennijnen (1452m). Het dateert uit de 13e eeuw en is inmiddels een toeristische trekpleister met name door de ligging aan het spectaculaire Pian Grande (de Umbrische hoogvlakte).

'359725' door sidonius '359725' door sidonius

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Zeg het met bloemen

sidonius

Bloemen zeggen soms meer dan woorden.Het voorjaar is een mooie tijd om naar Toscane en Umbrië te gaan als je houdt van velden en bermen vol rode klaprozen, en weidse landschappen met geel koolzaad. In het najaar kun je er genieten van de herfst die de wijngaarden en eikenlaantjes hun warme kleurenpracht geven. Zie ook mijn tip over Umbrië, maar in het kader van de themamaand zeg ik het ook met bloemen.

'532141' door JoshuaX '532141' door JoshuaX

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Todi on the Rocks

JoshuaX

Todi is zo'n typisch sfeerrijk Umbrisch dorpje dat boven op een rots gebouwd is. Je kunt het beste parkeren bij de Renaissance kerk Santa Maria della Consolazione, dat een stukje buiten de dorpskern ligt. Als je dan richting de kern van Todi wandelt op de Vialle della Vitoria, krijg je dit mooie uitzicht op de buitenste huizen en het achterliggende Umbrische landschap. Rij dus niet direct het centrum in, dan mis je de mooie ligging. In het centrum vindt je kerken en prachtige oude gebouwen, vooral rondom de Piazza del Popolo. Van daaruit kun je slenteren door de smalle straatjes zoals je dat verwacht van zo'n prachtig Italiaans dorp.

'311932' door Reiswandaris '311932' door Reiswandaris

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Van Orvieto naar Rome

Reiswandaris

Wandelend van Orvieto naar Rome, kwamen mijn vriend en ik over dit soort prachtige paden. Hier loopt het grindpad mooi tussen twee pijnbomen door. We hebben deze trekking vorig jaar in juni gedaan en het was al behoorlijk warm.

'516360' door JoshuaX '516360' door JoshuaX

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Levensader

JoshuaX

In de plaats Orvieto kun je in het midden van dit stadje een toren beklimmen, waarbij je heel mooi uitzicht hebt op de beroemde kathedraal en de omliggende groene heuvels. Maar het zicht aan de andere kant is ook prachtig, waarbij me tussen alle daken de centrale, enigszins kronkelende weg opviel die de levensader van dit stadje lijkt te vormen.

'488026' door deerik '488026' door deerik

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Lente

deerik

Omdat de lente hier nog maar niet echt wil doorbreken een zonnig plaatje uit Italië. Gewoon in de boomgaard achter ons huisje waar we destijds verbleven omdat we in de buurt een bruiloft hadden.

'387995' door sidonius '387995' door sidonius

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Piazza Vittorio...Ema

sidonius

Dwalend over de wegen van Umbrië, op zoek naar mooie stadjes met prachtige pleinen en vergezichten omdat ze hoog op de heuvels liggen, kun je zomaar terecht komen op dit centrale plein van Todi (17.000 inwoners). Het is genoemd naar Vittorio Emanuele II, die koning van Sardinië was vanaf 1849, en op17 maart 1861 de titel Koning van Italië kreeg. Daarmee werd hij de eerste koning van het verenigde Italië, een titel die hij droeg tot zijn dood in 1878. De Italianen gaven hem de bijnaam Vader des vaderlands (Wikipedia). Afgezien van de beroemde naam, is het plein een lust voor het oog en indrukwekkend om er te zijn. De grote kathedraal ligt aan dit plein (die zie je niet, ik sta op de trap met mijn rug er naar toe), en aan weerszijden zijn prachtige palazzi gebouwd. De dom werd gebouwd in de 12e eeuw. Het plein is een pareltje in Umbrië.

'382283' door adelheid '382283' door adelheid

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Zicht op Todi

adelheid

In Italie liggen veel dorpen en steden op hooggelegen bulten, met strategisch uitzicht over de omgeving. Zo ook deze stad, Todi die al rond 700 v Chr. gesticht is en nu zo'n 17 000 inwoners heeft. Todi ligt in het zuiden van Umbrie en daarmee midden in Italie.

'388198' door sidonius '388198' door sidonius

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

San Francesco Basilie

sidonius

Een van de hoogtepunten bij een roadtrip door Umbrië is een bezoek aan de San Francesco basiliek in Assisi. Eén van de mooiste kerken die ik heb gezien, zowel qua ligging hoog op een heuvel als qua architectuur en interieur. Het complex bestaat uit een klooster en een boven- en benedenkerk, in gotische stijl gebouwd. Op de foto zie je het plein voor de benedenkerk, met marmer geplaveid en omringt door een lange zuilengalerij die dateert van de 15e eeuw. In het verleden bivakkeerden pelgrims hier. Franciscus werd in 1881 geboren in Assisi als zoon van een koopman die in stoffen handelde. Hij wilde ridder worden, maar na een krijgsgevangenschap wist hij dat dit niet zijn roeping was en koos hij voor een bestaan in dienst van de armen. Leuk dat de huidige paus voor deze naam heeft gekozen.

'353151' door Rhodaxx '353151' door Rhodaxx

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Proefkonijn toeristen

Rhodaxx

Jaren geleden reden we met wapperende haren in een Saab cabrio over de peage richting Umbrie naar vrienden die een half jaar een huis hadden gehuurd in een slaperig dorpje waar zelden een toerist kwam. We werden warm onthaald door onze vrienden en de dorpsbewoners met zelf gemaakte wijn van een te hoog alcoholpercentage. Al snel stond Guilliano, de zoon van de kruidenier te trappelen om zijn net gekochte huisje aan ons te verhuren. We waren er blij mee, installeerden ons en verheugden ons erop om een tijd deel uit te maken van dit dorpsleven. Na een paar dagen kwamen we erachter waarom Guilliano zijn huis zo graag aan ons wilde verhuren. Hij mocht er van zijn moeder niet in wonen omdat de vorige bewoner zelfmoord had gepleegd en er boze geesten in het huis zouden ronddwalen. Als die twee toeristen na een maand nog niets mankeerden dan zou ze er nog eens over denken om haar zoon te laten gaan, zo had ze gezegd. Hier werd de sterke moeder-zoon band in Italie weer eens bevestigd. Op deze foto vrouwen uit het dorp met een hoed op gemaakt door mijn vriendin.

'270083' door kirsti '270083' door kirsti

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Kerk van assissi

kirsti

Eigenlijk een redelijke standaard foto van de kerk (kathedraal) in assissi, maar doordat hij is genomen door mij dochter is hij net even van een andere hoogte af, waardoor het plein in combinatie met de kerk mooier uitkomt

'512872' door AanTaaaaafel '512872' door AanTaaaaafel

ItaliëUmbrie

ItaliëUmbrie

Kathedraal van Orviet

AanTaaaaafel

De kathedraal van Orvieto is echt een kathedraal en geen kerkje. De voorgevel is erg imposant en lastig om in zijn geheel op de foto te krijgen. Los van deze kathedraal Orvieto een leuk stadje met gezellige straatjes en leuke restaurantjes.