Trentino

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Trente, een pareltje om (nog) te ontdekken

Trentino,
Italië


Trente, of zoals we in Nederland zeggen Trento, is de hoofdstad van de gelijknamige regio, en heeft meer dan 100.000 inwoners. Het niet al te grote oude centrum is naar mijn idee nog een redelijk onontdekt pareltje.

De stad telt talrijke kerken, historische gebouwen en architectonische monumenten in gotische en renaissancestijl en heeft dankzij zijn belangrijke universiteit, talrijke musea en historisch belangrijke plaatsen, een rijke cultuur.

Een wandeling in de oude stad is absuluut de moeite waard, van de Duomo naar het schilderachtige plein met de Fontana del Nettuno, langs de palazzi met beschilderde voorgevels, de torens en de steegjes, tot aan Castello del Buonconsiglio, de voormalige verblijfplaats van de prinsbisschop van Trento en nu een museum.

En wat te denken van de talrijke winkeltjes en terrasjes. Zeker aan te raden, daar Trente een geweldig klimaat heeft. Daarnaast is er in de winter, ik ben er alleen nog maar aan het eind van de lente geweest, ook genoeg te doen. Er zijn de kerstmarkten en met de sneeuw die er kan vallen geeft dit een schilderachtige sfeer. Wat de winter betreft is het ook een goede uitvalplaats voor Alpe di Trento, een natuurreservaat dat ongeveer 30 minuten rijden ten zuiden van de stad ligt en in de winter een ideaal skigebied is voor alpineskiën, noords skiën en snowboarden en vooral in de smaak valt van gezinnen.

En wat dacht je van de kabellift naar Belvedere di Sardagna waarbij je de hele stad aan je voeten kunt zien liggen?