Sicilië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Concordiatempel in volle glorie

Sicilië,
Italië


Als je de geschiedenis van de Griekse tempels wilt bekijken, ben je op Sicilië aan het goede adres. Letterlijk. De Valle dei Templi biedt een indrukwekkend overzicht van Griekse tempels. Drie tempels zijn al van verre bovenop de heuvels te zien (mij een raadsel waarom het vallei heet, de tempels staan hoog op een heuvelrug) en vormen vooral 's avonds, als ze fraai zijn uitgelicht, een indrukwekkend beeld.

Op de foto de Concordiatempel, één van de meest complete tempels van de gehele Griekse wereld. Een toonbeeld van klassieke harmonie. Duidelijk is te zien dat de tempel een voorgevel heeft, die belangrijker is dan de zijkanten en de achterkant. Daarin wijkt de bouwstijl van de "Griekse Sicilianen' af van de Griekse bouwmeesters. Op Sicilië zijn de tempels gebouwd van kalksteen, in Griekenland van marmer.

Hoe komt Sicilië aan Griekse tempels? Dat komt omdat aan het eind van de 8e eeuw Grieken een hongersnood en burgeroorlogen in hun land ontvluchtten en de zee op gingen, op zoek naar een nieuw thuisland. Dat vonden ze onder andere aan de kusten van Zuid Italië en Sicilië.