Sicilië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Noordflank van de Etna

Sicilië,
Italië


Als je op Sicilië bent mag een tocht over de Etna eigenlijk niet aan je to do list ontbreken. Je hebt dan de keus uit de drukke en toeristische zuidflank, of de veel rustiger noordflank. Toegegeven: als je de Etna via de zuidflank 'beklimt' heb je grote kans om de hoofdkrater te kunnen zien. Het weer en de omstandigheden moeten wel meezitten. De drukte op de zuidflank is ook te verklaren omdat je een heel eind omhoog kunt komen met een kabelbaan en vervolgens een bus.

Dat is er allemaal niet op de rustige noordflank. Vanaf het skistation Piano Provenzana (in 2002 nog bedolven onder een lavastroom, nu weer deels herbouwd) kun je met een gids een tocht doen van 2 à 2,5 uur. Kosten 25 euro, veel goedkoper dan de 70 euro op de zuidflank. De tocht voert langs kleinere kraters die als een snoer op een scheur in de aardkost liggen. Het letterlijke hoogtepunt is een grote subkrater (foto). De hele tocht heb je zicht op de hoofdkrater die voortdurend rook (het is trouwens waterdamp) uitbraakt. Rechtsboven zie je een groepje mensen lopen.

Wij hadden een fantastische gids, Vincenzo (22), student geologie die is opgegroeid aan de rand van de Etna en er alles van weet.

Je bereikt Piano Provenzana door de S120 te nemen langs de noordkant van de Etna, en in het dorp Linguaglossa de afslag "Etna Nord" te nemen, een klein bruin bordje. Die weg is sowieso een prachtige route over de Etnaflanken, of je nu gaat wandelen of niet. Op een gegeven moment zie je wel een afslag Piano Provenzana.