Rome foto's & tips

'497836' door JMoerkens '497836' door JMoerkens

ItaliëRome

ItaliëRome

Piazza del Popolo

JMoerkens

Misschien wel de allerbeste plek om de zon te zien ondergaan in de eeuwige stad Rome, is de tuinen bij Pincio. Een ontspannen plek vanwaar je het warme avondlicht mooi op beroemde gebouwen ziet vallen als de Sint Pieter basiliek en het monument Vittorio Emmanuele II. Het uitzichtpunt bevindt zich als een soort terras boven een groot plein: Piazza del Popolo. Als je er staat heb je de neiging je alleen maar te vergapen over de daken richting horizon. Maar toen mijn blik ineens naar beneden ging en ik het plein onder mij zag liggen, zag ik een heel bijzonder beeld waarin alle mensen op het plein kleine poppetjes werden met hun schaduwen, tegen de structuren van het straatwerk. Een eigenaardig gezicht, maar ik vond het fascinerend om te zien door mijn zoomlens!

'129455' door dionbekkers '129455' door dionbekkers

ItaliëRome

ItaliëRome

Colosseum @ night

dionbekkers

Van het Colosseum worden altijd de standaard foto's genomen, zowel overdag als 's avonds. Ik wou iets anders proberen en ben met deze plaat uiteindelijk thuis gekomen!!

'483964' door KHeijlaerts '483964' door KHeijlaerts

ItaliëRome

ItaliëRome

Colosseum in het...do

KHeijlaerts

Het enige moment dat het volgens mij rustig is rondom het Colosseum is 's nachts. Zelfs toen ik hier vrij laat nog stond te fotograferen heb ik verschillende mensen door mijn beeld gehad. Wat met zulke lange sluitertijden overigens geen probleem is. Je ziet er niks van :-) Het Colosseum is natuurlijk het beeldmerk van Rome en iedereen die in Rome komt gaat er naartoe. Ik kan je de Roma-pass aanbevelen. Hierdoor kan je bij het Colosseum via een aparte ingang naar binnen waar geen rij voor staat. Het enige waarvoor wij nu in de rij hebben gestaan is bij de verscherpte beveiligingscontrole, daarna konden we langs de rij doorlopen. EXIF: Nikon D7000; Sigma 10-20 bij 14mm; ISO 100; f18; 25sec.

'191599' door HenriBrands '191599' door HenriBrands

ItaliëRome

ItaliëRome

Zonneharp

HenriBrands

De sint Pieter in Rome is een zeer indrukwekkend bouwwerk. De zon maakte een mooie zonneharp die het interieur iets extra magisch geeft. Ingescand negatief.

'522284' door photofreak '522284' door photofreak

ItaliëRome

ItaliëRome

Onder de Santa Maria.

photofreak

In de ondergrondse kapellen hebben de kapucijner monniken van de botten, schedels, wervels en beenderen van hun overleden kloosterleden een soort van morbide kunstwerken gemaakt. De skeletten werden opgegraven toen hun klooster verhuisde en men wilde ze niet achterlaten. Monniken besloten de kapellen te versieren met de botten, schedels, wervels en beenderen van ongeveer 4000 broeders, als eerbetoon aan de overledenen. De kerk is gratis te bezichtigen maar wil je de ondergrondse kapellen bezoeken dan betaal je daar 8 euro voor. Maar het is zeker de moeite waard. Je mag er geen foto's maken, ik heb dit weer stiekem gedaan. Aan het eind van de gang zit iemand die alles in de gaten houdt. Ik heb mijn camera voor mijn buik en dan door het hek gehouden en afgedrukt en dan maar hopen dat mijn instelling goed stond. Ik ben wel tevreden met het resultaat. De kerk kan je vinden bij het metrostation van Piazza Barberini, Via Vittorio Veneto 27 graag even vergroten voor de details.

'501336' door JMoerkens '501336' door JMoerkens

ItaliëRome

ItaliëRome

De Oculus

JMoerkens

Afgelopen april was ik voor het eerst in 17 jaar weer in Rome. Ik vond het leuk om te vergelijken hoe ik toen (als jonge puber) de stad ervaren had, en hoe ik het nu ervoer. Sommige dingen vond ik vroeger weinig indrukwekkend, en nu des te meer. Zoals het Pantheon. Vroeger vond ik dat maar een donker en sober bouwwerk, en ik kon niet echt plaatsen waar het toe diende. Toen ik deze keer mezelf in het gebouw ging verdiepen, en er na 17 jaar weer binnenliep, zorgde mijn verwondering zelfs voor een open mond-moment en een korte ademstop. Wow! Als je je realiseert dat al in 27 vóór Christus op deze plek een heiligdom werd gebouwd, en het Pantheon in zijn huidige vorm al sinds 125 na Christus overeind staat, is dat toch bijzonder. Op de foto zie je de Oculus; Een gat met een diameter van 8,7 meter, in het dak dat een diameter heeft van maar liefst 43,30 meter (dit is tevens exact de hoogte van het gebouw). Oculus betekent 'oog', omdat men het op een oog vindt lijken uiteraard. Wanneer het regent, regent het binnen, maar de vloer is licht gebogen om zodoende het regenwater af te voeren. Het is natuurlijk helemaal mooi als een lichtbundel door de Oculus valt. Het oogt bijna bovennatuurlijk mooi. Maar wellicht is mijn visie daarop gekleurd, omdat ik deze tekst nu in een klooster aan het typen ben :-)

'484506' door KHeijlaerts '484506' door KHeijlaerts

ItaliëRome

ItaliëRome

Sixtijnse kapel

KHeijlaerts

Deze foto heb ik stiekem vanuit mijn heup geschoten. Je mag namelijk niet fotograferen in de Sixtijnse kapel. Ik kon het echter niet laten.... 'De Sixtijnse Kapel is de bekendste kapel in het Apostolisch Paleis, de residentie van de paus in Vaticaanstad en vaak te bezichtigen als onderdeel van de Vaticaanse musea. Het is een van de bekendste binnenruimten ter wereld, vanwege de beroemde fresco's van Michelangelo en omdat het de ruimte is waar in conclaaf de kardinalen bijeenkomen om er een nieuwe paus te kiezen. Voor dit conclaaf wordt op het dak van de kapel een extra schoorsteen geplaatst, waaruit tijdens het conclaaf twee keer per dag rook komt. De Sixtijnse Kapel werd gebouwd door Giovanni di Dolce tussen 1475 en 1483, in opdracht van paus Sixtus IV, naar wie de kapel ook genoemd werd. De muurschilderingen op de zijwanden zijn vervaardigd door Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli en Luca Signorelli. Michelangelo maakte een hele reeks fresco's van profeten en sibillen, waaronder de Sibila Délfica. Op de schilderingen worden belangrijke gebeurtenissen uit de christelijke geschiedenis afgebeeld, ingedeeld in drie perioden: vóórdat Mozes de Tien Geboden ontving, de tijd tussen Mozes en Christus en het tijdperk dat erop volgde. Het plafond was oorspronkelijk azuurblauw geschilderd en met gouden sterren gedecoreerd, maar paus Julius II besloot in 1508 dat er een nieuw fresco geschilderd moest worden. Hij contracteerde Michelangelo, hoewel deze zich tot dan toe vooral met beeldhouwen bezig had gehouden. Michelangelo schilderde de fresco's tussen 1508 en 1512 voor een bedrag van 3000 dukaten. In het midden bevindt zich het meest bekende onderdeel van het fresco: De Schepping, waarop te zien is hoe God Adam het leven geeft.'- Wikipedia EXIF: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 18mm; ISO 1000; f3,5; 1/50s

'323726' door Gerrit-Gaspedaal '323726' door Gerrit-Gaspedaal

ItaliëRome

ItaliëRome

5??

Gerrit-Gaspedaal

Trastevere. Daar verstoppen ze zich. Als kameleons samensmeltend in het oude Romeinse straatbeeld staan ze er gewoon te staan. In de smalle straatjes waar je de overbuurvrouw op haar balkon vanaf je eigen balkon een hand kunt geven over de waslijnen en tussen de kleurige bloempotjes. Bij de kleine pleintjes waar Stradivarius- en Pavarottiklanken continu ineengestrengeld dansen met pizza- en pastageuren. Stoffig, hier en daar een krasje, wat plekjes roest en niet helemaal recht op de bandjes heldhaftig de tand des tijds trotserend, stelen ze je ?.

'498570' door MiekeDeHaas '498570' door MiekeDeHaas

ItaliëRome

ItaliëRome

Zicht op het St....Pi

MiekeDeHaas

Dit is het uitzicht vanaf het dak van de Sint-Pietersbaseliek. Het Sint-Pietersplein is een plein in Vaticaanstad ontworpen door Gian Lorenzo Bernini. Het is gebouwd tussen 1656 en 1667. Hij gebruikte de klassieke stijl gecombineerd met barokke stijlelementen. Het plein is 240 meter breed en de lengte is 340 meter. Het plein wordt prachtig omringd door een colonnade van maar liefs 284 zuilen en 88 pilaren die opgesteld staan in rijen van vier. Het is natuurlijk een niet te missen bezienswaardigheid. Loop je op het plein is het al imposant, maar vanaf het dak van de Sint Pietersbaseliek zie je echt de grootsheid. Een absolute aanrader om de koepel van St. Pietersbaseliek te beklimmen. Ben je boven, dan heb je mijns inziens het mooiste uitzicht over Rome. De koepel meet van grond tot top 137 meter, en je zult hiervoor 551 treden moeten beklimmen om dit hoogtepunt te bereiken.. Is je conditie iets minder, dan kun je gebruik maken van een lift waarbij je de eerste 230 treden niet hoeft te beklimmen. Ga in ochtend vroeg of laat in de middag. Dan voorkom je de lange wachtrij.

'295201' door KimvdW '295201' door KimvdW

ItaliëRome

ItaliëRome

Goddelijk licht?

KimvdW

Tijdens een begrafenismis in de Basilica di San Pietro in Rome valt er precies een lichtstraal op de biddende nonnen en monniken. De mis vindt plaats in de Cathedra Petri, het altaar waarin de bisschopsstoel van de Sint Pieter wordt bewaard.

'484090' door KHeijlaerts '484090' door KHeijlaerts

ItaliëRome

ItaliëRome

Hemels licht op Rome.

KHeijlaerts

Graag even vergroot bekijken. Deze foto heb ik vroeg in de ochtend (rond half 8) genomen vanaf de koepel van de Sint Pieter. De Sint Pieter is 138m hoog. Je hebt hiervandaan dus rondom een prachtig overzicht over de hele stad. Je ziet de heuvels rondom de stad liggen, iconen boven de stad uitsteken, het leven in de stad zie je langzaam op gang komen... werkelijk een fantastisch uitzicht! Vooraan op de foto zie je het Sint Pieterplein, met in het verlengde de Engelenburcht en Engelenbrug. Onder de zonnestralen zie je Het Pantheon, het Monument Vittorio Emanuele II en uiteraard heel veel kerken. Rome heeft meer dan 900 kerken!!! EXIF: Nikon D7000; Sigma 10-20 bij 20mm; ISO 100; f5,6; 1/100s

'229311' door Esther '229311' door Esther

ItaliëRome

ItaliëRome

Buongiorno

Esther

Trastevere ligt aan de westkant van de Tiber en hoewel deze wijk op loopafstand van het centrum van Rome ligt, waan je je hier in een dorpje buiten Rome. In deze schilderachtige oude wijk met smalle straatjes en kleine pleintjes lijkt er nog een ambiance te hangen van de voorbije eeuwen. Verscholen in de wirwar van steegjes staan enkele middeleeuwse kerkjes en kleine trattoria's. Overdag hangt er een slaperige sfeer, maar 's avonds en ' s nachts bruist deze wijk. Deze mevrouw ontwaakt net en zegt ons gedag!

'492879' door JMoerkens '492879' door JMoerkens

ItaliëRome

ItaliëRome

Via Della...Conciliaz

JMoerkens

Na een bezoek aan de Engelenburcht, liep ik bij het vallen van de avond terug in de richting van het majestueuze Sint Pieter-plein. De Via della Conciliazione lag recht voor me, met aan het einde de beroemde koepel. Een prachtig gezicht, in het typerende voorjaarslicht.

'323528' door Gerrit-Gaspedaal '323528' door Gerrit-Gaspedaal

ItaliëRome

ItaliëRome

We zijn er bijna...

Gerrit-Gaspedaal

Kijk... Ik ben benieuwd wat jij hier mooi aan vindt maar wat ik nou mooi vind hieraan is de prachtige strakke zuilenrij langs een strakke trap die in dit geval eens een keertje van boven naar beneden loopt (moet je maar 'ns kijken... de meeste trappenfoto's gaan van onder naar boven) en dan zeker de groenige sfeerverlichting die deels het geornamenteerde halfronde plafond beschijnt en deels weerkaatst tegen de zuilen die van zichzelf mooi strak zijn, onder eenvoudig bewerkt en boven wat uitbundiger. Maar wat het meest intense is, is het gevoel dat je in het Vaticaanmuseum bent, op weg naar je allereerste keer Sixtijnse kapel... en je bent zó dichtbij...

'491604' door pensionado '491604' door pensionado

ItaliëRome

ItaliëRome

Loggia van de Twaalf.

pensionado

Hoe prachtig de combinatie van een als museum ingericht oud paleis en de daarin te bewonderen antieke beelden is, blijkt uit deze opname van de zgn Loggia van de Twaalf Caesars in de noordelijke vleugel van Palazzo Altemps. Dit is een museum dat ten onrechte weinig bezocht wordt. Maar nu kun je er tenminste ongestoord van genieten, een verademing bij de krankzinnige drukte van de Vaticaanse Musea!

'333096' door Gerrit-Gaspedaal '333096' door Gerrit-Gaspedaal

ItaliëRome

ItaliëRome

Primadonna vs....Mill

Gerrit-Gaspedaal

Ach kom nou toch op zeg mevrouwtje de kijk mij eens even arrogant-chagrijnig-verontwaardigd naar de (knappe) fotograaf kijkende wannabee-superfilmster... Wie heeft er hier nou eigenlijk écht de hoofdrol? Denk eens na: De Pontiac 'KITT' Trans Am of David 'Knigt Rider' Hasselhof? De Ferrari 308 GTS of Tom 'Magnum PI' Selleck? De GMC Van of BA 'A-team' Baracus? De Dodge Charger of Catherine 'Daisy Duke' Bach? De (witte) Ferrari Testarossa of Don 'Sonny Crockett' Johnson? De DeLorean DMC 12 of Michael 'Marty McFly' J. Fox? Nou? Nou? Ben eens eerlijk? De Fiat Millecento toch zeker? Get a grip...

'489517' door JMoerkens '489517' door JMoerkens

ItaliëRome

ItaliëRome

Rome in het...Voorjaa

JMoerkens

Vanmiddag teruggekomen van een korte trip naar Rome. En wat was het fantastisch om na 16 jaar weer terug te zijn in deze adembenemend mooie stad! Zo in het voorjaarslicht ademt de stad één en al romantiek en sfeer, waardoor het leuk fotograferen is. Heb nog geen tijd gehad om de foto's te sorteren/bewerken, maar wilde alvast wat laten zien: Rome in de vooravond, bij ondergaande zon. Na een middagje in het prachtige park van Villa Borghese te zijn bijgekomen van alle indrukken, liep ik terug richting Piazza del Popolo. Bovenaan de trappen had ik dit uitzicht op o.a. de koepel van de Sint Pieter. Het beste uitzicht op Rome is wonder boven wonder helemaal gratis, en wel hier aan het begin van het Borghese-park, bij het beroemde Pincio-hotel. Te bereiken door bij metrostation Spagna uit te stappen en de weg omhoog te wandelen. In reactie op de vraag van KHeijlaerts: Nee, geen oranjefilter, het is puur natuur! Wel zet ik bij dit soort licht altijd de witbalans van de camera op de schaduwstand, maakt de kleuren wat warmer. P.s. Bedankt Columbus voor de tickets, ik heb er écht van genoten! :-)

'495570' door ejbaaijens '495570' door ejbaaijens

ItaliëRome

ItaliëRome

Bruggen in Rome

ejbaaijens

Een foto van een van de mooiste steden voor een stedentrip: Rome. Een rijk cultureel verleden, prachtige architectuur, prachtige pleinen en parken, leuke wijkjes buiten het toeristische gebied en enkele absolute topattracties zoals het Vaticaan en het Colosseum. Alles natuurlijk lopend verkennen

'507719' door JMoerkens '507719' door JMoerkens

ItaliëRome

ItaliëRome

Plein van het Volk

JMoerkens

Wanneer ik bij Pincio (een prachtige plek om de zon te zien ondergaan boven Rome) van bovenaf uitkijk over Piazza del Popolo, valt mijn oog op twee rennende meisjes. Ze spelen tikkertje, handjeklap en lachen zo hard dat ik ze hoog boven het plein nog kan horen. Ik vond het een ontwapenend beeld. Ik dacht terug aan mijn eigen jeugd, hoe ik na het avondeten altijd nog even buiten mocht spelen in het late zonlicht. Deze meisjes spelen gewoon onbezonnen en zijn zich vast niet bewust hoe bijzonder het plein is waar ze zich op bevinden. Ze lijken alle drukte en mensen om zich heen niet eens waar te nemen. Daarom wachtte ik voor het maken van deze foto totdat er niemand anders in beeld was. Alleen zij tweeën en het plein. En het prachtige late voorjaarslicht dat door het rokje van één van de meisjes schijnt. Piazza del Popolo betekent in het Italiaans ‘plein van het volk’ en het maakt zijn naam waar.

'504622' door ejbaaijens '504622' door ejbaaijens

ItaliëRome

ItaliëRome

Authentiek Rome

ejbaaijens

In Rome zijn we op zoek gegaan naar wijken iets verder van de reguliere prachtige toeristische bezienswaardigheden. We vinden het heerlijk om te wandelen, dus alles gaat te voet. Op één van de wandeltochten kwamen we aan de achterkant van het park Villa Borghese. Daar liepen we over deze markt. Mooie kleuren, roepende marktkoopmannen en vaak goed geklede Italianen die verse groente komen kopen.

'253757' door Obiwan '253757' door Obiwan

ItaliëRome

ItaliëRome

Amphitheatrum Flavium

Obiwan

Wat valt er nog over het Colloseum te melden wat niemand nog weet? Op 7 juli 2007 werd het tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen gekozen. Terecht of niet, daar zijn de meningen over verdeeld maar het is en blijft prachtig om te bewonderen.

'239597' door Oudeschool '239597' door Oudeschool

ItaliëRome

ItaliëRome

Armoede

Oudeschool

In het straatbeeld van Rome, zoals hier op de Engelenbrug (Ponte Sant'Angelo) vindt je zoals in bijna iedere grote stad bedelaars en arme mensen.... De meeste mensen lopen toch aan de bedelaars voorbij.....

'501053' door KHeijlaerts '501053' door KHeijlaerts

ItaliëRome

ItaliëRome

Kleurrijk licht

KHeijlaerts

Rome = lekker eten & geschiedenis! En 's avonds worden de vele opgravingen die je in Rome hebt prachtig verlicht! Prachtige roze, blauwe en gele lampen beschijnen de restanten van ooit prachtige gebouwen. Ik sta hier met mijn rug naar de Via dei fori Imperiali. Ik kijk in de richting van het Forum Romanum. Je ziet links de bekende boog van Septimius Severus er tussendoor. Exif: Nikon D7000; Sigma 10-20 bij 13mm; ISO 800; f/4,5; 1/2s