Rome

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Amphitheatrum Flavium

Rome,
Italië


Rome is en blijft een fantastische stad vol cultuur en historie. Op de foto is het Flavisch Amfitheater te zien, ook wel bekend als het Colosseum.

Amfitheaters zijn ovale gebouwen uit de Romeinse oudheid die vooral gebruikt werden voor gladiatorengevechten en gevechten met wilde dieren. Na de opening van het Colosseum organiseerde keizer Titus spelen die honderd dagen duurden. In het amfitheater vonden niet alleen de beroemde gevechten plaats tussen bijvoorbeeld gladiatoren. Er zijn ook verhalen bekend over wedstrijden tussen kraanvogels en er zou zelfs eens een wedstrijd tussen vier olifanten hebben plaatsgevonden.

Het Colosseum heeft een oppervlakte van 188 bij 156 meter en een omtrek van 527 meter. Het amfitheater is ongeveer 49 meter hoog. De buitenmuren hebben drie rijen van tachtig bogen die gescheiden worden door halfzuilen. Deze halfzuilen hebben beneden Dorische, in het midden Ionische en boven Corinthische kapitelen. Het theater is gebouwd met beton, tuf- en baksteen, Voor de façade en zuilen is echter travertijn (soort kalksteen) gebruikt.

Wie denkt dat het Colosseum zijn naam dankt aan het feit dat het bouwwerk kolossaal is, heeft het mis. De naam verwijst in werkelijkheid naar de Colossus van Nero, een enorm standbeeld dat gebouwd werd in opdracht van de Romeinse keizer Nero. Dit naar het voorbeeld van de beroemde Colossus van Rhodos, een van de zeven wereldwonderen van de antieke oudheid.(bron:historiek.net)