Pompeï

Ongeveer 25 km ten zuiden van Napels ligt Pompeï, dat bekend staat als een van de best bewaarde Romeinse steden. Als gevolg van de uitbarsting van vulkaan Vesuvius, werd de stad in het jaar 79 bedekt door as. Sinds de 18e eeuw vinden er archeologische opgravingen plaats. De stad geeft een goed beeld van hoe de Romeinen in die tijd leefden. Pompeï staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Informatie over Pompeï

Beste foto's & tips van Pompeï

'528942' door pkoelewijn '528942' door pkoelewijn

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Beelden in Pompeii

pkoelewijn

Op deze foto twee beelden van Igor Mitorai (1944-2014), een Poolse beeldhouwer die in Frankrijk en Italie (Pietrasanta, Toscane) heeft gewoond en gewerkt. Je vindt zijn bronzen en marmeren beelden overal op de wereld. Het was een droom van hem om ooit nog eens te kunnen exposeren in Pompeii. Dat is dus posthuum gebeurd .28 beelden van hem worden dit jaar tentoongesteld op de site. Op de voorgrond Icarus .

'485689' door ChristaThieme '485689' door ChristaThieme

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

Voor eeuwig versteend

ChristaThieme

Op 24 augustus in het jaar 79 na Christus vond de allesvernietigende uitbarsting van de Vesuvius plaats, die Pompeii en zijn inwoners letterlijk voor eeuwen bedolven heeft onder puin en as. Als je een excursie naar de resten van de stad wilt boeken, zorg er dan voor dat je vroeg gaat. De lucht is dan nog koel en het je wordt dan nog niet bedolven onder de toeristen. Er zijn weinig plekken in Pompeii waar die huiveringwekkende geschiedenis zo dichtbij komt als de Orto dei fuggiaschi. De 'tuin der vluchtelingen', officieel door de Romeinen geregistreerd als reg. I, insula 21, bevindt zich in het gebied ten zuidoosten van Pompeii en is in gebruik als wijngaard. Het werd vernoemd naar een bijzondere vondst die midden in de wijngaarden werd gedaan: gedurende de opgraving van 1961 trof men hier de versteende overblijfselen van dertien personen, waaronder 3 kinderen, die hun toevlucht hadden gezocht toen de Vesuvius uitbarstte. Ze moeten in paniek de stad uit zijn gerend, zich bewegend in de richting van de stadsmuren, in een poging te ontkomen aan de regen van puimsteen (al snel 4 meter hoog!) die de eerste fase van de beroemd geworden uitbarsting kenmerkte. Meteen daarna volgden echter de asregens die hen fataal werden. Waarom liggen ze allemaal voor die muur? Konden ze de stadspoort niet vinden? Ze waren er bijna en ze kenden de stad waarschijnlijk op hun duimpje. We zullen het nooit weten... bron: http://orpheuskijktom.com

'548312' door Haribobanaan '548312' door Haribobanaan

ItaliëPompeï

ItaliëPompeï

De Mummies van Pompei

Haribobanaan

De mummies in Pompeii vertellen het verhaal over de ramp misschien nog wel het best. Meer dan 2000 mensen stierven in Pompeii toen Vesuvius in het jaar 79 n. C. uitbarstte. Dankzij gipsen afgietsels weten we meer over deze mensen die toen stierven. De vluchtende mensen hadden geen schijn van kans: de as- en puimregens zette zich vast als cement om hun lichaam. Dit versteende en de zachte delen aan de binnenkant van het lichaam verteerden. Giuseppe Fiorelli bedacht een methode om deze lichamen met nat gips te vullen zodat er een waarheidsgetrouw afgietsel van gemaakt kon worden. Deze methode staat bekend als de Fiorelli methode. Wat het zo indrukwekkend maakt zijn de gezichtsuitdrukkingen van deze gevonden lichamen die bewerkt zijn met gips: de vertrokken gezichten van de vluchtende mensen of de gezichten van mensen die in angst ineengedoken zaten. Allemaal in een verkrampte houding. De afgietsels van de lichamen zijn indrukwekkend om te zien.

Laat kaart zien