Pisa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bekende graffiti

Pisa,
Italië


Denk je aan Pisa, dan denk je meteen aan de scheve toren, maar Pisa heeft meer te ontdekken. Zoals dit kunstwerk dat van veel later datum is dan de campanile: een muurschildering van de bekende kunstenaar Keith Haring. En dat zonder extra kosten en geen lange rijen. Het enige dat je hoeft te doen is van het gebaande pad af te gaan en de stad in te lopen. Wij deden dat tijdens onze roadtrip door Italië.

Het is namelijk te zien op de zijwand van het klooster van St. Antonio, vlak bij het Piazza Vittorio Emanuele II en slechts een paar meter van het centraal station vandaan. Haring begon als graffiti-artiest, maar werd wereldberoemd met zijn simpele figuren in felle kleuren. Hij maakte vaker muurschilderingen, maar die waren meestal bedoeld als tijdelijke versiering. De muurschildering ‘Tuttomondo’ (Heel de wereld) in Pisa is een van de weinige permanente schilderingen.

Haring maakte Tuttomondo in 1989, een paar maanden voor zijn dood. Hij voltooide het kunstwerk van 180 vierkante meter, dat wordt bevolkt door dertig figuurtjes, in precies een week. Wie goed kijkt, ziet allerlei figuren die symbool staan voor vrede en verdraagzaamheid, met bovenaan een dolfijn (symbool voor de prachtige relatie tussen mens en natuur) en daarnaast een mannetje met een schaar als benen, die een slang (symbool voor het kwaad – denk aan Adam en Eva) doormidden knipt.

Het idee voor dit kunstwerk ontstond per toeval, toen een student uit Pisa de kunstenaar in New York tegen het lijf liep. Ze raakten aan de praat en al snel ontstond het idee om in Pisa een mooie muurschildering te maken. Na aankomst in Pisa en een warm onthaal tekende hij de eerste dag alleen de zwarte omtreklijnen, zomaar uit de hand. De dagen erna kleurde hij, met hulp van een hele hoop studenten en van kunstenaars van het Carapol Center, de figuren in.
Haring wist immers dat hij niet al te lang meer te leven had, maar dankzij deze prachtige muurschildering met zijn kleurrijke, energieke figuren, geeft hij Pisa een blijvende vitaliteit, een oprechte ode aan het leven!

Info: ciaotutti.nl