Napels

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Baba

Napels,
Italië


Als je in Napels bent kom je er niet onderuit: het eten van de lokale lekkernij de Baba. Overal in de barretjes en vitrines op straat kom je hem tegen, dit paddestoel cakeje. Naturel, met rum erover of gevuld met Nutella of een creme (al dan niet op basis van een likeur), je kunt het zo gek niet bedenken.

Maar wat is het verhaal achter de Baba?
Het schijnt dat de hoogbejaarde Poolse koning Stanislas Leszczynski behoorlijk gefrustreerd was omdat hij niet sterk genoeg meer was om zelf een stuk van zijn lievelingsgebak, de tulbandcake, af te breken. Daarom liet hij een van zijn onderdanen wat sterke drank over de cake heen gieten, zodat de cake zachter werd. Omdat hij op dat moment net het verhaal Ali Baba las, noemde hij deze zompige cake babà.

De babà is vervolgens via Frankrijk in Napels terecht gekomen, in de tijd dat de Franse koks het aan het Napolitaanse hof voor het zeggen hadden. De babà wordt bereid in een speciaal vormpje, waardoor het de karakteristieke vorm van een hoge paddenstoel krijgt. Ondertussen is de babà in Napels zo populair, dat de Napolitanen ervan overtuigd zijn dat het recept toch echt uit Napels zelf afkomstig moet zijn!

De eerrste keer dat wij de Baba proefden was tijdens ons ontbijt bij een barretje op straat.....we dachten een gewoon cakeje, lekker bij de cappucino....wisten wij veel dat er een mix van rum en amandellikeur overheen ging!