De ultieme foodtrip door Lombardije image
Salt & Wind Salt & Wind

De ultieme foodtrip door Lombardije

Nu de reisrestricties naar het Noord-Italiaanse Lombardije zijn opgeheven, delen wij onze smakelijkste eet- en drinkadresjes, van hartje Milaan tot de oevers van de grote meren.

Mondaine meren

Het Comomeer is het chicste meer van Italië. En dat zeggen we niet alleen omdat George Clooney en zijn geliefde er een optrekje hebben. De oevers van het meer zijn gezegend met pittoreske dorpjes, elegante villa’s en botanische tuinen. Je bezoekt ze uiteraard geheel in stijl: per klassieke speedboot. Hoed op, instappers aan en gaan. Je boekt al een groepsboottour voor € 30 p.p. 

Het dromerige dorpje Varenna aan het Comomeer.

Vergeten ambachten

Naar Milaan gaan en alleen de Duomo en het Parco Sempione bezichtigen is hetzelfde als naar New York gaan en alleen Times Square bekijken — het is slechts een klein onderdeel van een veel groter verhaal. Voor het complete plaatje laat je het historische centrum achter je en duik je de stadswijken in, zoals Ticinese. Dáár vind je de winkeltjes en ateliers van de ambachtslieden die de stad zo’n creatieve schwung geven. Je vindt er onder andere makers van keramiek, interieur- en natuurlijk modeontwerpers. Ook op het gebied van streetfood staat Milaan zijn mannetje. Het aanbod varieert van lokale gebakjes tot gelato (ijs) en zalige pizza to-go. Laat je op sleeptouw nemen door een lokale foodgids.

Klassieke cocktails

Toegegeven, de Milanese cocktailscene is niet te vergelijken met die van Parijs en Londen. Maar eigenlijk is die vergelijking ook niet eerlijk — iets met appels en peren. Waar andere steden steeds weer met nieuwe creaties op de proppen komt, valt Milaan terug op klassieke dranken, zoals Campari. Het drankje werd in 1860 in de stad bedacht en wordt nog steeds genuttigd als aperitiefje. Als je van cocktails houdt mag je de Campari cocktail class zeker niet overslaan.

Geniet van een typisch Milanese Campari cocktail.

Traditioneel slow food

Je kunt er niet omheen als je in Italië bent: Slow Food, een Italiaanse beweging die gericht is op de instandhouding van tradities en het gebruik van oorspronkelijke gewassen. In Lombardije vind je talloze voorbeelden van ondernemers en producenten die zich houden aan de Slow Food-principes. Aan het Gardameer kun je langsgaan bij Frantoio Montecroce, een van de weinige olijfolieproducenten buiten Toscane. Je leert er meer over het productieproces en stelt de proef op de som in het proeflokaal.

Mousserende wijnen

Tussen Milaan en Verona ligt een van de interessantste wijngebieden van Europa: Franciacorta. Dit wijngebied in de buurt van het Iseomeer is heuvelachtig en kalkrijk, en daardoor perfect voor de productie van mousserende wijn. Ook omdat het klimaat meehelpt — de zomers zijn koel en de winters mild. De franciacorta-bubbel is bijzonder omdat hij, net als champagne, wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle (een tweede gisting op fles), ofwel metodo classico. Het rijpen duurt minimaal achttien maanden. Nieuwsgierig geworden naar dit alternatief voor prosecco? Ga langs voor een rondleiding en proeverij. Berlucchi, Bellavista en Ca’ del Bosco zijn bekende wijnhuizen met landelijke bekendheid en proeflokalen. 

Geen zin of tijd om zelf je reis uit te stippelen? Salt & Wind Travel is een boetiekreisorganisatie en online magazine met een focus op culinaire trips. Ga mee op een groepsreis of laat je eigen culinaire reis uitstippelen door o.a. Italië, Frankrijk en Spanje.

De Franciacorta-regio produceert heerlijke mousserende wijn.

Houd je van lekker eten en drinken op reis? Doe inspiratie op voor je volgende trip met Columbus-editie 92, die geheel gewijd is aan de beste eet- en drinkervaringen ter wereld.