Ligurie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bidsprinkhaan

Ligurie,
Italië


Het vrouwtje van de Europese bidsprinkhaan kan een lichaamslengte bereiken van 7,5 centimeter. Het mannetje is kleiner en heeft antennes die een derde van de lichaamslengte lang zijn. Het vrouwtje heeft relatief korte antennes. Beide geslachten hebben vleugels. Het mannetje vliegt soms als hij op zoek is naar een vrouwtje, verder vliegt de Europese bidsprinkhaan zelden.

De kleur van de Europese bidsprinkhaan is helgroen tot donkerbruin. De vanghaken aan het uiteinde van de voorste ledematen zijn meestal rood gekleurd.
Voorkomen

Deze soort komt voor in Europa, zij het in het zuiden en niet in Nederland. In het zuiden van België is deze soort op enkele plaatsen aangetroffen maar zeer zeldzaam. In het zuiden van Europa, met name rond hetMiddellandse Zeegebied, is het een algemene soort.

De voortplanting kan enkele uren duren. Vaak wordt het mannetje na de paring opgegeten. Dit is een vorm van broedzorg. Wanneer de eieren ontwikkelen, zwelt het achterlijf van het vrouwtje op en heeft zij extra voedingsstoffen nodig.

De Europese bidsprinkhaan jaagt in struiken en andere laag groeiende vegetatie op insecten en andere geleedpotigen die kleiner zijn dan hijzelf. Dit zijn met name vliegen, maar ook hommels, bijen en spinnen worden gegeten.

bron wiki