Ligurie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Landelijk Ligurie

Ligurie,
Italië


In het binnenland vind je vele kleine middeleeuwse dorpjes die als arendsnesten tegen de bergen liggen. Ze werden gebouwd op ontoegankelijke plekken, als verdediging tegen de piraten, in dit geval de Moren. Vele zijn nu verlaten, maar ze zijn zeker een rit waard via de bergpassen waar mooie vergezichten in een stille natuur de beloning zijn (evenals mooie picknickplekjes).

Triora bijvoorbeeld, op 1440m boven zeeniveau, is praktisch verlaten. Het heeft nog duidelijke sporen van middeleeuwse bewoning. Aan het dorpsplein, dat veel te groot lijkt voor dit kleine dorpje, liggen twee kleine kerkjes. Als je goed kijkt, ontdek je onder het plein de resten van een enorm waterreservoir waaruit de bevolking tijdens een beleg ettelijke maanden water kon putten.

Ook het plaatsje Tággia, omringd door olijfgaarden en bloemenvelden (kweek), heeft steile arcadestraatjes met lange overdekte trappen. Twee zeer steile straten leiden naar de burcht die ten tijde van de vele Moorse aanvallen bescherming bood. Bovenaan de straat ligt nog een grote steen die de heuvel werd afgerold om de indringers tegen te houden.