Emilia-Romagna foto's & tips

'498604' door Esthers '498604' door Esthers

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Uitzicht Asinelli...t

Esthers

Uitzicht vanaf de scheve toren van Bologna. Niet alleen Pisa heeft een scheve toren, de stad Bologna in het noorden van Italië heeft er zelfs 2. Eentje ervan kan je beklimmen via een houten trap van ca. 800 treden, dit is de Asinelli toren en de foto is van bovenaf genomen.

'256543' door Esthers '256543' door Esthers

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Mooie zuilen in...Bol

Esthers

Bologna is bekend van de meer dan 40 km. lange zuilen arcade's. Het is een kleurrijke stad die in alle jaargetijden te bezoeken is daar je altijd droog of uit de zon kunt wandelen onder de bogen.

'499883' door pensionado '499883' door pensionado

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Graf van Dante in...R

pensionado

Ravenna is vooral beroemd om zijn oude kerken waarin schitterende mozaïeken bewaard zijn gebleven. Maar in deze stad bevindt zich ook het graf van de beroemde dichter en schrijver Dante wiens bekendste werk La divina commedia (De goddelijke komedie) is. Hierin beschrijft hij een reis door het hiernamaals: hel, louteringsberg en hemel. Naast zijn grafmonument ligt deze serene kloosterhof van de San Francesco waarin nu het Dante museum gehuisvest is.

'399877' door pensionado '399877' door pensionado

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Straatje in Ferrara

pensionado

Eigenlijk is elk straatje in het historische centrum van Ferrara fotogeniek. We boften alleen niet met het weer toen we deze schitterende Noord-Italiaanse plaats bezochten.

'333722' door huubm '333722' door huubm

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Snijzaal in de...bibl

huubm

In de bibliotheek van de universiteit van Bologna bevindt zich de prachtig gerestaureerde snijzaal uit de vorige eeuw. In de 2e wereldoorlog helaas voor een groot deel vernield door een ingeslagen bom maar nu zeker weer de moeite van het bezoeken waard. De foto is een zogenaamde HDR foto en samengesteld uit 7 opnamen.

'399418' door pensionado '399418' door pensionado

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

La Grassa

pensionado

Bologna heeft als bijnaam “La Grassa, De Vette” omdat zij daar zo heerlijk kunnen koken. Niet voor niets heten de smakelijkste Italiaanse gerechten “bolognaise”. In de middeleeuwse , smalle straten in het hart van de stad kijk je je ogen uit bij het zien van het mooi gepresenteerde, dagelijks verse aanbod van groenten, fruit, vis, allerlei soorten vlees en ga zo maar door; een waar culinair festijn!

'501561' door claudia21 '501561' door claudia21

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Torre degli Asinelli

claudia21

Deze foto is genomen vanaf de Torre degli Asinelli in Bologna. Het is even klimmen naar boven, maar het uitzicht is het zeker waard. Op de rechter heuvel is de kerk van San Luca te zien. Hier leiden 666 bogen naar toe, die samen de langste zuilengalerij ter wereld vormen (ongeveer 4 km). Een bezoek aan de kerk is ook zeker de moeite waard.

'452942' door pensionado '452942' door pensionado

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Heerlijk Bologna!

pensionado

In de smalle straatjes achter de Piazza Maggiore van Bologna wordt sinds middeleeuwse tijden een dagelijkse markt gehouden. Het aanbod aan verse groenten en fruit is alleen al een lust voor het oog. Maar er zijn ook verrukkelijke hammen, pasta's, olijven en kaassoorten te koop. En..... er lopen vrijwel uitsluitend lokale inwoners.

'272157' door Bocaj '272157' door Bocaj

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

San Domenica kerk...O

Bocaj

Orvieto is een prachtige vestingstad ongeveer 100 km ten zuiden van Rome, het meest dominante bouwwerk is San Domenica kerk met zijn kenmerkende gestreepte uiterlijk en prachtige beschilderingen aan de voorzijde.

'363143' door evaantonio '363143' door evaantonio

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Bologna

evaantonio

Bijna elke grote, sfeervolle stad heeft wel ergens een rivier die iets extra geeft aan de stad. In Bologna is de rivier wel erg verscholen. Ze loopt langs de achterzijde van huizen en wordt van het straatbeeld afgeschermd door een grote muur. Gelukkig zitten er soms enkele grotere of kleinere gaten in de muur, waardoor je toch een blik kan werpen op het water.

'503291' door NanneThewis2013 '503291' door NanneThewis2013

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Het heiligdom van de.

NanneThewis2013

Het heiligdom van de Madonna van San Luca is een basiliek in Bologna , gelegen boven op een heuvel, Colle of Monte della Guardia, op ongeveer 300 meter boven de stad. Als je op doorreis bent naar Toscane richting Florence kan je het vanaf de snelweg zien liggen. Bologna vind ik persoonlijk de mooiste stad van Italië, er hangt een prettige sfeer, het is mooi en authentiek, historisch en er is genoeg te beleven. Uiteraard kan je er heerlijk eten. Vanuit het centrum kan je met een stadsbus naar een buitenwijk van Bologna vandaar uit kan je weer met een andere bus naar de basiliek komen. Je kan het ook lopend doen, het is wel een hele klim maar met slecht weer loop je wel droog naar boven. Dit via de 3.8 km bestaande monumentale overdekt arcade ( Portico di San Luca ), bestaande uit 666 bogen.

'553184' door Mereldiemont '553184' door Mereldiemont

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Wandelen in de heuvel

Mereldiemont

WANDELEN IN DE HEUVELS VAN BOLOGNA Zoals vanaf de torens in het historisch centrum te zien is, heeft Bologna haar bijnaam ‘la Rossa’ te danken aan de rode kleur van de gebouwen en daken. De groene kant van Bologna is echter veel minder bekend. In het centrum zijn – op een paar kleine parken na – weinig bomen te ontdekken. Maar de heuvels aan de zuidkant maken dit ruimschoots goed. De uitlopers van de zuidwestelijk gelegen Apennijnen vormen een prachtig decor voor wandel- en fietstochten (klimmen!). Daarnaast zijn er in dit gebied verschillende grote parken die – ondanks dat de inwoners van Bologna hier ook graag komen – eigenlijk heel rustig zijn. Weinig bezoekers weten dan ook dat er nog veel wandelpaden in de heuvels en door de parken zijn. Het uitzicht is echter op veel plaatsen adembenemend en het is leuk om de roden daken van de stad – waar je zojuist nog was – onder je in het dal te zien liggen. Onderweg bezoek je de vroegere villa van Napoleon en een van de oudste kloosters van Bologna. Ook de groene kant van de stad heeft historische geheimen en sommige kleine paadjes weten zelfs inwoners niet altijd te vinden. Deze wandeling is een van de wandelingen uit de wandelgids Wandelen in Bologna, uitgegeven door Odyssee Reisgidsen. Meer verhalen over Bologna zijn te vinden op de reisblog www.thebestofbologna.com

'452812' door pensionado '452812' door pensionado

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Neptunus fontein

pensionado

Een van de mooiste Noord-Italiaanse steden is Bologna. Toch wordt deze stad niet massaal door toeristen bezocht, terwijl er een schat aan kunst te zien is. Dit is het bronzen Neptunus beeld bovenop de fontein die op de verrukkelijke Piazza Maggiore staat. De maker is Giambologna, een Vlaamse beeldhouwer die onder andere in dienst was van de Medici in Florence. Hij werd in 1529 als Jean Boulogne in Dowaai geboren en stierf in 1608 te Florence.

'552554' door Mereldiemont '552554' door Mereldiemont

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Bologna's bijzondere.

Mereldiemont

Ze beschermen tegen winterse buien, de felle zomerse zon en zijn de stille getuigen van zevenhonderd jaar historie: de portico’s van Bologna. De middeleeuwse zuilengalerijen zijn overal in de stad te vinden en hebben vrijwel allemaal de karakteristieke rode kleur. Maar wie beter kijkt, ontdekt een scala aan verschillen. En wie goed kijkt, ziet dat geen portico hetzelfde is. Op de website www.thebestofbologna.com vind je veel meer verhalen over Bologna en haar bijzondere bogen.

'452899' door pensionado '452899' door pensionado

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

La Grassa

pensionado

Vertelde ik al dat Bologna een heerlijke, weinig door toeristen bezochte stad is? In Italië staat ze bekend om haar keuken. Niet voor niets heet de lekkerste pastasaus ”bolognaise”. Maar ook de eigen tortellini zijn beroemd. De Italiaanse bijnaam van de stad is dan ook La Grassa, de Vette. Vanzelfsprekend kun je er heerlijk eten en zijn de markten een lust voor het oog. Het middeleeuwse centrum is prachtig bewaard gebleven met onder meer enkele hoge woontorens. In de vele kerken en enkele boeiende musea zijn schitterende kunstschatten te bewonderen.

'452865' door pensionado '452865' door pensionado

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Neptunus fontein #2

pensionado

Op deze foto is de Neptunus fontein van Bologna beter in detail te bekijken. De zeegod heeft zijn drietand in de hand en staat met een voet op een dolfijn. De sokkel waarop het meesterwerk van Giambologna rust, werd door Tommaso Laureti ontworpen. Vier putti (mollige kindjes) dragen ook elk een dolfijn. Daaronder zitten vier zeemeerminnen die water uit hun borsten (kunnen) spuiten hetgeen in 1563 als zeer erotisch werd ervaren.

'496060' door ChristaThieme '496060' door ChristaThieme

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Stad met de vele boge

ChristaThieme

Ondanks dat men zegt dat Bologna geen ‘eyecatchers’ heeft, ben ik het daar niet mee eens. Ik ben zelf gek op geschiedenis, en ik vind het heerlijk om rond te struinen in oude steden. Naast de vijf Palazzo’s en de Sint Petronius Basiliek heeft Bologna 40 km (!) aan bogengalerijen langs de straten in de oude stad.Niet voor niets wordt Bologna ook wel de "stad-met-de-vele-bogen" genoemd... Naast de mooie sfeer, zorgen de bogen ook voor de broodnodige schaduw als de zomerzon weer eens hoog boven aan de hemel staat te stralen.

'300494' door Fransvdg '300494' door Fransvdg

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Parma

Fransvdg

Deze foto heb ik gemaakt in het centrum van Parma. Wie er meer over weten wil verwijs ik graag naar mijn tip "Portret van Parma". Je ziet op deze foto achter de winkelstraat de klokkentoren en het baptisterium. Van het fraaie voorportaal van deze doopkapel heb ik al eerder een foto geplaatst.

'308474' door Fransvdg '308474' door Fransvdg

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Ferrara

Fransvdg

Als ondersteuning van mijn tip over Ferrara laat ik hier een detail zien uit het frontportaal van de Romaanse kathedraal daar. Ferrara is echt een bezoek waard. En alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Een aanrader dus.

'331917' door huubm '331917' door huubm

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

De beroemde operazaal

huubm

De operazaal in Parma is een van de beroemste en oudste in Europa. Zeer zeker de moeite van het bezichtigen waard. De rondleiding is helaas alleen in het Italiaans.

'308513' door Fransvdg '308513' door Fransvdg

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

En nu de hele...kathe

Fransvdg

Op mijn vorige foto liet ik het voorportaal van de Romaanse kathedraal in Ferrara zien. Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig naar het hele gebouw. Hier is ie. Ik vond het bijzonder om te zien dat er aan de zijkant ook winkeltjes tegen de kathedraal zijn aangebouwd. Ferrara is een stad die het bezoeken echt waard is. Voor uitgebreide info verwijs ik graag naar mijn tip.