Cinque Terre

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Manarola

Cinque Terre,
Italië


Cinque Terre (vijf landen) is typisch zo'n plek waarvan je zegt: "Ja, ik zie wel dat het hier erg mooi moet zijn. Zonder de toeristen". De smalle straatjes van de vijf pittoreske kustdorpjes in Ligurië in het noordwesten van Italië staan bol van de souvenir shops, restaurantjes en andere op toeristen gerichte winkels. Continue dacht ik aan hoe het moet zijn voor de inwoners van de vijf ooit slaperige dorpjes, die nu vanaf hun balkonnetje de hordes toeristen voorbij zien komen.

De dorpjes, die in 1997 zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire bestemming voor cruiseschepen en bustochten. Er zijn nu plannen om het aantal toeristen te beperken, door nog maximaal 1,5 miljoen bezoekers per jaar toe te laten, waar dit er vorig jaar nog 2,5 miljoen waren.

Toegegeven; tegen het eind van de middag, wanneer de laagstaande zon de gekleurde huisjes in Manarola warm belichtte en het aantal toeristen in de straatjes sterk was afgenomen werd het er een stuk sfeervoller. Manarola is gesticht in de twaalfde eeuw en is daarmee het oudste van de 'Cinque Terre'. De vijf dorpjes – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, en Riomaggiore – zijn verbonden met smalle wandelpaden over steile kliffen, maar kunnen ook per trein bereikt worden.