Campania

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Paestum - Tempel van Hera

Campania,
Italië


Hoewel Paestum slechts op 100 km van Napels ligt en er ook een vlotte treinverbinding heen gaat, wordt de stad door de meeste bezoekers aan Napels en de Amalfikust “vergeten”. Jammer want je vindt er namelijk de best bewaarde Oud-Griekse tempels ter wereld.

Paestum was in de oudheid een belangrijke Griekse stad en heette toen Poseidonia. Haar huidige naam dankt ze aan de Romeinen. De 3 resterende Griekse tempels maken van de plek één van de belangrijkste archeologische plaatsten van Italië.

De oudste tempel was toegewijd aan Hera, maar werd door onderzoekers voor lange tijd de Basilica genoemd omdat hij door de Romeinen als “basilica” (= plaats van samenkomst) gebruikt werd.
De tweede tempel heet de Neptunus-tempel, of Poseidon-tempel (de Griekse tegenhanger van de Romeinse god Neptunus), maar door vondsten uit de tempel zou blijken dat ook deze tempel aan Hera was gewijd. Er zijn echter ook geschiedkundigen die menen dat het een tempel voor Zeus of misschien wel Apollo was.
De derde tempel is toegeschreven aan de godin Ceres, maar deze tempel was waarschijnlijk ooit bedoeld voor de godin Athena.

Plan je bezoek heel vroeg in de ochtend of juist laat in de namiddag. Zeker in de zomer kan het erg warm zijn in Paestum.
Bovendien heb je ‘s ochtends en ‘s avonds veel minder kans om overrompeld te worden door een grote meute toeristen!