Reistrend: je eigen (vakantie)huis in Italië voor € 1 image

Reistrend: je eigen (vakantie)huis in Italië voor € 1

Het klinkt te mooi om waar te zijn: een huis kopen in Italië voor € 1. Toch is deze reistrend écht aan de gang. Een aantal avonturiers gingen je al voor. 

Deze aantrekkelijke reistrend gaat samen met een wat minder vrolijke trend: dorpjes in heel Italië lopen leeg. De bewoners trekken naar de stad, huizen blijven onbewoond achter. Daar bedachten burgemeesters door heel Italië – van Sicilië tot de Alpen – een oplossing voor: om nieuwkomers te trekken gaan de leegstaande huizen voor € 1 in de verkoop.

We horen je denken, leuk, maar wat zijn de addertjes onder het gras? Die zijn er niet, behalve dan misschien dat het niet om spiksplinternieuwe huizen gaat. Koopjesjagers zitten niet voor een dubbeltje op de eerste rij, maar moeten nog een investering doen om van hun aankoop een Italiaans paradijsje te maken.

Deze reizigers gingen je voor

Droom je al weg bij de gedachte aan een (vakantie)huis in authentieke dorpjes, op het platteland en onder de zon? Je bent niet de enige! Tussen dromen en doen zit vaak nog een lange weg, maar CNN zocht een aantal avonturiers op die de stap waagden.

De Franse Morgane Guiho (27) verhuisde met haar man van Nantes naar een appartement van 50 vierkante meter in Mussomeli, in het midden van Sicilië. Daar moest wel nog wat aan gebeuren, maar als kunstenaar en verbouwer van beroep hebben ze zelf de handen uit de mouwen gestoken. Hoogtepunt: het panoramaterras van 15 vierkante meter én de hartelijke ontvangst door de locals. De Italianen gaven het stel een toepasselijke bijnaam, de ‘€ 1 citizens’.

Easy as you like

New Yorker Kenny Sanchez klapperde met zijn oren toen hij hoorde dat er huizen verkocht worden voor € 1. Hij kocht een huis in Zungoli, grofweg tussen Napels en Bari. ‘Ik wist dat er veel vraag is, dus dacht dat mijn aanvraag nooit zou worden goedgekeurd. Het was een flinke verrassing toen ik een huis kreeg.’ De komende drie jaar gaat hij grondig verbouwen, zelfs het dak is aan vervanging toe. ‘Gosh, it can't be easy', zeiden vriendinnen tegen de Amerikaanse Meredith Tabbone toen ze haar plannen voor een Italiaans koopje vertelde. Dat was het dus wel. Zij kocht een huis in het Siciliaanse Sambuca. ‘Mensen denken dat het papierwerk een enorm gedoe is, maar het hele proces ging smooth. Je kan online alle formulieren invullen, zelfs de fiscale regelingen gaan via internet. Vervolgens vond ik de architecten voor de verbouwing via Instagram. Ik had nog geen voet in Sambuca gezet, maar wel een huis.’

Enthousiast geworden? Kijk op 1eurohouses.com voor meer informatie.