Zuidland

'496582' door MiekeDeHaas '496582' door MiekeDeHaas

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Kloof Fjadrárgljúfur

MiekeDeHaas

Een groene kloof in het zuiden van IJsland; Kloof Fjadrárgljúfur . Door deze kloof stroomt de Fjadrá-rivier. Het is een kloof van 2 km lang en meer dan 100 meter diep. De breedte wisselt nogal. De kloof loopt door zacht gesteente, waar zich lagen gestolde magma bevinden. 2 Miljoen jaar geleden is dit ontstaan doordat de ijskap zich aan het eind van de ijstijd zich terug trok. Toen ontstond er aan het begin van de kloof een diep meer in een door de gletsjer uitgeslepen vallei. Het water werd door een afsluitende laag gesteente tegen gehouden . Het overtollige water stroomde over de de rand en begon de kloof uit te slijpen. We hadden slecht weer en er hing veel mist. Goede regenkleding aan en op stap. Het had ook iets mysterieus dat de mist in de kloof hing. Je kunt 2 km langs de kloof af lopen en regelmatig op spannende punten staan zodat je naar beneden kunt kijken. Doen wanneer je daar bent. Volg de weg 206 richting Laki en je komt er als vanzelf. Graag even in de vergroting bekijken

'459278' door MiekeDeHaas '459278' door MiekeDeHaas

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Het IJslandse paard

MiekeDeHaas

Het IJslandse paard is een paardenras dat al meer dan 1000 jaar raszuiver wordt gefokt. Onder meer door de geïsoleerde ligging van IJsland is de IJslander het enige paard dat op het eiland voorkomt. Er is geen sprake van vermenging met andere rassen. Ijslandse paarden zijn echte kuddedieren. De jonge paarden groeien in grote groepen op, vaak in begrazingsprojecten. De paarden hebben zich hier mooi in het licht geplaatst in een magnifiek landschap

'97966' door Jan-Petra '97966' door Jan-Petra

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Jokulsarlon

Jan-Petra

Jokulsarlon; een 200 meter diep gletsjermeer. In dit meer drijven prachtige ijsbergen. Iedere ijsberg heeft een unieke vorm en kleur; ze zijn wit, lichtblauw of zwart. Het water van het meer is kraakhelder en dit zorgt voor een schitterende spiegeling.

'422763' door jomo01 '422763' door jomo01

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Noorderlicht

jomo01

De reden dat ik nu naar Ijsland ben gegaan is proberen het noorderlicht te zien en terwijl van de andere mooie dingen te genieten.Het is ons gelukt en we hebben het zelfs 2 maal gezien!!!

'399783' door Bowral '399783' door Bowral

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Nietig

Bowral

Landmannalaugar is een dal in het binnenland van IJsland, ten oosten van de vulkaan Hekla. Het kenmerkt zich door de zeer kleurrijke ryolietbergen. Om er te komen heb je een 4x4 wagen nodig. Het gebied is ook te bereiken met een lijnbus vanuit Reykjavik, Skaftafell of Myvatn. Een andere, meer sportieve optie is een meerdaagse trektocht. In dit imposante landschap voel je je als mens heel nietig. Rechts onderin de foto zie je vijf wandelaars ...

'512048' door geertjerienks '512048' door geertjerienks

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Onderweg naar...Pingv

geertjerienks

Eind maart waren we in IJsland. We waren er al twee dagen en ik was een beetje teleurgesteld, omdat we nog geen sneeuw hadden gezien. Toen we van Borgarnes naar Pingveller Nationaal Park reden werden we opeens verrast door een sneeuwstorm....(onze eerste maar niet laatste tijdens onze roadtrip door Ijsland). Het was soms erg moeilijk om de weg te zien en we waren blij dat we toch gekozen hadden voor een 4WD, maar wat was het cool en prachtig om hier te mogen rijden.

'494569' door StefanMeijnen '494569' door StefanMeijnen

IJslandZuidland

IJslandZuidland

DC-3 vliegtuigwrak in

StefanMeijnen

Niet terug te vinden in de reisboekjes! Dit vliegtuigwrak trok mijn aandacht door de serie Wie is de Mol uit ik dacht 2011. Dit vliegtuig is in 1973 (!!) neergestort en is nog in zeer goed staat. De weg er naartoe was lang. ongeveer 1 tot 1,5 uur lopen door een uitgestrekt zwart strand. Surrealistisch om vervolgens ineens dit vliegtuig te zien liggen. Tegenwoordig is er zelf een pad aangelegd aangezien veel mensen "verdwaalden" over de zandvlakte.

'460559' door JMoerkens '460559' door JMoerkens

IJslandZuidland

IJslandZuidland

IJslands Kerkje

JMoerkens

Onderweg in IJsland stopte ik ergens in een klein dorpje om te pinnen. Toen ik om me heen keek, viel mijn oog ineens op dit hooggelegen kerkje in het prachtige landschap. Ik was er in april en zoals je kunt zien ontwaakte de plek langzaam uit de winter. Hier en daar nog wat sneeuw, maar met de strakblauwe lucht straalt de foto ook lente uit! Het dorpje bleek overigens Vik te zijn, waar ik later in de reis nog overnacht hebt.

'199614' door pkoelewijn '199614' door pkoelewijn

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Tractatie!

pkoelewijn

Ter gelegenheid van het plaatsen van mijn 500ste foto tracteer ik alle Reisreporters, op deze tropische dag, op een fris waterijsje. De ijsjes komen rechtsstreeks uit het Jokulsarlon (gletsjermeer) van de Breidamerkurgletsjer. Hiermee wil ik julllie ook hartelijk danken voor alle enthousiaste reacties, goede tips en opbouwende kritiek. Op naar de 1000!

'486008' door JMoerkens '486008' door JMoerkens

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Uitzicht vanaf de...K

JMoerkens

Één van mijn meest memorabele reismomenten: vorig jaar april was ik in IJsland. Aan de kust bij Vik reed ik een zandweggetje in, niet wetende waar ik uit zou komen. Bij ondergaande zon reed ik hoger en hoger, en het licht werd almaar mooier. Toen ik eenmaal bovenaan aankwam, was ik echt overdonderd van verwondering. Hoog op de kliffen stond ik, neerkijkend op het gitzwarte lavastrand. Links de zee, rechts ijsmassa's in het landschap. En door de enorme wind wervelde het zand hoog boven het strand uit. De verstuivingen werden oranje opgelicht door de ondergaande zon en dat resulteerde in een magisch schouwspel. De meeuwen vlogen onder me langs de kliffen, en verder hoorde je alleen de wind en de zee. Niemand anders was daar. Wow! Vik wordt vaak gebruikt als overnachtingsplek onderweg van zuid-oost naar zuid-west IJsland of vice versa. Mijn tip is om écht de tijd te nemen om de fenomenale kustlijn aldaar te bewonderen!

'463028' door MiekeDeHaas '463028' door MiekeDeHaas

IJslandZuidland

IJslandZuidland

De kloof...Fjadrárglj

MiekeDeHaas

Fjadrárglúfur is een van de mooiste canyons/kloof van het land in de Fjadrá-rivier. Ondanks de makkelijke bereikbaarheid is deze canyon nauwelijks bekend. Eigenlijk onvoorstelbaar. Het voordeel is dat je daar bijna alleen kunt rondstruinen. Parkeer je auto en maak een wandeling langs de vele steile rotswanden met vreemdsoortige uitsteeksels. Het is een beschermd gebied. De kloof is 100 meter diep en 2 Km lang. Door de vrij zachte steensoort was het voor de rivier mogelijk de canyon uit te schuren. Het proces is vlak voor de ijstijd , 2 miljoen jaar geleden, begonnen. We hadden niet het beste weer maar het zicht op deze kloof maakt alles goed. Door de twee mensen zie je de grote van de kloof beter en laat zien hoe nietig wij als mens zijn. Naam de afslag F206. Het is een F-weg die tot de parkeerplaats erg goed te berijden is met een gewone auto. Na de parkeerplaats is er meer sprake van een F-weg. Let op, want er staat maar een klein bordje bij de afslag met 'Fjadráglúfur'. Het bezoeken van de kloof is gratis, maar hadden wij in Nederland zo 'n kloof....zou er een bord bij staan zo hoog als een huis!

'494427' door StefanMeijnen '494427' door StefanMeijnen

IJslandZuidland

IJslandZuidland

De Skógafoss: zo...di

StefanMeijnen

De Skogáfoss. Aan het einde van de middag, na de drukte van de overige toeristen, waren we ineens alleen bij deze immense waterval. Door het bevroren water onderaan de waterval kon je heel dichtbij komen. Het gevoel wanneer je naast de waterval staat is niet te beschrijven. Je voelt je klein, pion van de natuur wanneer je naast dit watergeweld staat. Ga je naar IJsland, dit is een must see!

'460202' door MiekeDeHaas '460202' door MiekeDeHaas

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Gletsjermeer...Fjalls

MiekeDeHaas

Fjallsárlón is een kleiner gletsjermeer dan Jökulsárlón. In Fjallsárlón drijven ijsbergen van de Fjalljökull. Bij dit meer kun je hel dicht bij de gletsjer staan en, wanneer je geluk hebt, kun je hier de ijsbergen zien afbreken.

'457473' door dianethone '457473' door dianethone

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Strand bij Vik

dianethone

Vik trekt vele bezoekers en niet ten onrechte,met zijn zwart lavastrand en wandelmogelijkheden kan je hier wel meer dan één dag doorbrengen.Twee zijwegen van de ringweg mag je niet overslaan,nl de 218 met uitzicht op Dyrhólaey en de 215 met zicht zoals op de foto.

'457212' door chateau '457212' door chateau

IJslandZuidland

IJslandZuidland

De kleuren van IJslan

chateau

In Raudholar (rode heuvels), gelegen in Jokulsargljufur National Park, zijn de kleuren van IJsland goed te zien. Deze rode heuvels zijn restanten van een groep van ongeveer 80 pseudokraters in het zuidwesten van IJsland. Ze zijn ongeveer 5200 jaar oud. Een heerlijk wandelgebied.

'503275' door enroute2 '503275' door enroute2

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Boerderij aan de voet

enroute2

Het is bepaald geen saaie rit als je de hoofdweg in het zuiden van IJsland volgt, die aan de noordkant wordt begrensd door de kliffen, die in een ver verleden de kustlijn vormden, en aan de zuidkant door het laagland, doorsneden door vele grote en kleine waterstromen die hun weg vinden naar de zee. De boerderijen die je onderweg passeert lijken slechts kleine stipjes, zoals ze in het niet vallen tegen de grote ruige bergmassieven.

'536507' door Obiwan '536507' door Obiwan

IJslandZuidland

IJslandZuidland

De waterval van...Sel

Obiwan

Tijdens onze 3 daagse stopover hebben we "IJsland voor beginners" kunnen doen waarbij dan de Seljalandsfoss niet mag ontbreken. Het is een van de bekendste watervallen van IJsland die op vele foto's en kalenders wordt afgebeeld. Deze 65 meter hoge waterval in het zuiden van IJsland is onderdeel van de rivier Seljalands die zijn oorsprong in de Eyjafjallajökull gletsjer heeft. Het is het mogelijk om op een glibberig pad achter de waterval langs te lopen. De Seljalandsfoss stroomt over wat eens de kliffen van de voormalige IJslandse kustlijn waren. De Seljalandsfoss is de enige waterval in IJsland die 's nachts verlicht is maar dat heb ik uit een boekje. (De rest trouwens ook).

'519175' door JoshuaX '519175' door JoshuaX

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Zintuigen

JoshuaX

Op deze plek kun je al je zintuigen verwennen. Je ruikt de knisperende, frisse lucht, zo af en toe vermengd met zwaveldamp. Je voelt de lava en sneeuw onder je voeten, je raakt het royaliet van de bergen en warm water uit de bronnen aan. Je hoort poeltjes borrelen, je hoort de wind suizen, of je hoort even alleen de stilte. Je kijkt je ogen uit en denkt soms dat je op een andere planeet zit. Tenslotte smaakt deze plek naar meer en wil je hem bij een volgende keer zeker weer bezoeken. Dit is Landmannalaugar, voor mij de meest bijzondere plek die ik op IJsland bezocht heb. Een lavaveld omringt door gekleurde royalietbergen, vulkanen, heetwaterbronnen en zwavelpoelen. Ik denk dat de mensen op de foto zich even nietig voelden als mij.

'461537' door JMoerkens '461537' door JMoerkens

IJslandZuidland

IJslandZuidland

De Koningsbron

JMoerkens

Het geothermisch gebied in het dal van Haukadalur in Zuid-IJsland is spectaculair. Je hoort modderpoelen kolken, ziet geisers spuiten, ruikt de zwaveldampen, en voelt het warme stoom op je huid. Alle zintuigen worden geprikkeld! Op de foto zie je de Konungshver (de Koningsbron). Het is één van de grootste bronnen van het gebied en was ooit actief als geiser. Inmiddels is hij inactief geraakt doordat men er steeds stenen ingooiden om hem te activeren. Maar ook in ruste is hij prachtig met zijn natuurlijke blauwtinten.

'526322' door JMoerkens '526322' door JMoerkens

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Het Lava-Veld Eldhrau

JMoerkens

Onderweg van Skaftafell NP naar Vik, passeerde ik een fascinerend, bijna buitenaards aandoend landschap. Een enorm uitgestrekte vlakte van gestold lava-gesteente, overwoekerd met weelderig mos. Het betreft hier het lava-veld met de naam Eldhraun. Eldhraun is gevormd door een uitbarsting van de spleetvulkaan Lakagigar in 1783. Deze uitbarsting van één van de meest catastrofale uit de IJslandse geschiedenis en duurde maar liefst 9 maanden. De lavastromen slokten boerderijen en kerken op over een lengte van 60 kilometer lang. Een oppervlakte van 565 vierkante kilometer raakte bedolven onder de dikke laag lava. Dit had enorme gevolgen voor zowel mens als dier. Door het vrijgekomen zwavelzuur stierven honderdduizenden dieren en een kwart van de bevolking stierf aan voedselgebrek in de drie jaar erna. Het mos heeft deze letterlijk zwarte bladzijde in de geschiedenis van IJsland gemaskeerd. De prachtige groen- en roodtinten van het mos geven het landschap nu een vredige en kalme aanblik....

'497029' door MiekeDeHaas '497029' door MiekeDeHaas

IJslandZuidland

IJslandZuidland

UItkijk op...Svinafel

MiekeDeHaas

Deze ganzen zagen we vanuit de weg lopen. Moeder- en pa-gans met de twee kleintjes tegen de achtergrond van de Svinafellsjökull (gletsjer). Hiervoor ga je even op de rem. De gletsjers bekijken is een must. Het is vaak goed te doen om de auto ergens te parkeren en je te vergapen aan mooie gletsjers. Het uitzicht was al zo overdonderend mooi. Dit viertal op de voorgrond van de gletsjer was gewoon een leuke treffer.

'525307' door JoshuaX '525307' door JoshuaX

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Kraterconcert

JoshuaX

De Kerio krater is in meerdere opzichten bijzonder. Ten eerste omdat hier door de IJslandse zangeres Björk een concert is gegeven, op een drijvend platform in het kratermeer. zo'n 10.000 mensen zaten rondom op de kraterwanden dit tafereel te aanschouwen. Wat lijkt me dat een machtig gezicht, met verlichting in het donker. Daarnaast is deze krater zelf speciaal. Kerio kun je vertalen als 'de vaas' en vanaf dit standpunt kon ik zien waarom. Hij loopt spits vanaf de rand 55 meter diep naar het kratermeertje toe. Je kunt rondom lopen en daarna afdalen naar het meer. De wandelaar rechts staat op het punt aan de afdaling te beginnen. Beneden loopt aan de overkant van het meer ook nog een oranje stipje rond, om je perspectief te geven. De krater is 3.000 jaar geleden ontstaan, maar ook niet zomaar. Het was een vulkaankegel die explodeerde, waarna de hele onderliggende magmakamer leegliep en de kegel volledig instortte. Daarna vulde de krater zich met water, en schijnt zelfs in verbinding te staan met een andere krater 5 km verderop. Als hier het water stijgt, daalt het daar. Allemaal bijzonder, maar dat is nou eenmaal IJsland.

'460729' door dianethone '460729' door dianethone

IJslandZuidland

IJslandZuidland

Wind

dianethone

Het zwarte strand van Vik aan het einde van de dag. Er stond een strakke wind die de golven onbarmhartig opzweepte en de 'die hards' die aan het fotograferen waren werden als het ware gezandstraald. Maar voor een plaatje moet je een beetje kunnen afzien,niet?

'531309' door JoshuaX '531309' door JoshuaX

IJslandZuidland

IJslandZuidland

IJspret!

JoshuaX

We staan klaar met pikhouweel in de hand en crampons onder de wandelschoenen. Ik zie in de verte een groepje over de gletsjer lopen, dat ziet er toch wel intens uit van een afstandje. Daar gaan wij ook naar toe met ons groepje. Toch wel spannend, nog nooit eerder gedaan zo'n gletsjertocht. Maar het wordt een geweldige ervaring. We hangen boven een draaikolk in een ijsgat, we liggen plat op het ijs gletsjerwater te drinken, we wandelen langs diepe ijsspleten, we hakken met onze pikhouweel totdat we het prachtige blauwe ijs zien onder de bovenlaag. Dikke ijspret, avontuur! We zijn mee met de Icelandic Mountain Guides. Ze zitten met een 'stand' tegenover de informatiebalie bij de ingang van Skaftafell NP. Ze nemen kinderen vanaf 8 jaar oud mee, de andere 'stand' die er staat vanaf 10 jaar. Ze krijgen een soort harnasje om voor de veiligheid, zodat de gids ze vast kan houden boven bijv. een ijsgat. Wij liepen de Blue Ice Experience, waarbij je een kleine 2 uur op het ijs van de Svinafellsjökull loopt nadat je er met een busje naar toe bent gebracht (10 minuten). Je kunt ook een tocht van 5 uur maken, voor ieder wat wils. Een aanrader voor iedereen, ook voor gezinnen met kinderen, ons zoontje vond het geweldig om te doen! Als extra tip geef ik mee om, als je reisplanning het toelaat, hier een gletsjertocht te maken en niet bij het populaire Sólheimajökull. Die gletsjer ligt veel dichter bij Reykjavik en toeristenbussen stoppen daar dicht bij de gletsjer. Wij zijn er gaan kijken en zagen grote groepen richting gletsjer lopen. Naar mijn idee vindt je hier minder de beleving van 'de gletsjer en ik' dan in het veel meer afgelegen Skaftafell waar je met kleinere groepen (12 totaal inclusief onszelf) de gletsjer oploopt, die ook nog eens in een veel spectaculairdere omgeving ligt. Reserveren kun je ter plekke doen, wij zijn de dag ervoor langsgegaan en konden uit meerdere tijden kiezen (in het hoogseizoen).