Zuidland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rondje IJsland over Ringweg Nr. 1

Zuidland,
IJsland


Wanneer je IJsland per (huur)auto gaat ontdekken, hoef je niet al te ingewikkeld te denken over de route. De belangrijkste autoweg van het land is de Ringweg nr. 1. Deze cirkelvormige weg van maar liefst 1339 kilometer lang loopt parallel aan de kust het hele eiland rond. Het grootste gedeelte is geasfalteerd en heel goed begaanbaar. Uiteraard dient wel rekening gehouden worden met de seizoenen; niet in elk seizoen is de gehele route geschikt om te bereizen.

Het grootste voordeel van de ringweg is dat het je langs vele iconische bezienswaardigheden voert. Watervallen als Seljalandsfoss, Skogafoss, gletsjermeer Jökulsárlón, de enorme ijskap Vatnajökull en het nationaal park Skaftafell: Allemaal nagenoeg aan de ringweg gelegen. Pak dus een gedeelte van de ringweg als reisprogramma en je zit altijd goed. Plan vervolgens her en der een strategisch gekozen overnachtingsplek, zodat je daar wat van de gebaande paden af kunt treden in de omgeving. IJsland is zo mooi, dat er eigenlijk overal wel iets moois te ontdekken valt.

De weg is soms zo rustig dat je gewoon plat op je buik op de middenstreep kan liggen voor het maken van een foto ;-) Uiteraard met iemand op wacht! Resulterende in deze plaat. Je ziet als je goed kijkt hoe ver de weg nog het landschap in loopt.