Westland foto's & tips

'497786' door dennisenroel '497786' door dennisenroel

IJslandWestland

IJslandWestland

Lavawatervallen...Hra

dennisenroel

De Hraunfossar (lavawatervallen) die uitmonden in de rivier de Hvítá (Witte rivier) zijn een bijzondere reeks watervallen. Over een afstand van meer dan 900 meter lijken vele waterstroompjes vanuit het lava van het lavaveld Hallmundarhraun in de rivier te stromen. Dit lavaveld ontstond door een uitbarsting van een vulkaan die nu onder de Langjökull gletsjer ligt. Omdat dit lava poreus en waterdoorlaatbaar is, en op een harde en waterdichte ondergrond ligt, stroomt smeltwater en regenwater tussen het lava en de harde ondergrond naar beneden totdat het bij de Hvítá als het ware 'uit de muur' komt. Wij vonden de witte rivier vooral heel erg blauw, een prachtig gezicht. De Hraunfossar liggen aan weg 518 in het westen van IJsland, ten noorden van de hoofdstad Reykjavik. Het loont de moeite om naar beneden te gaan en de watervallen vanaf de rivierbedding te bekijken in plaats van het hoger gelegen platform. De reeks watervallen krijg je in geen mogelijkheid als geheel op de foto. Daarom hebben we ervoor gekozen om een detail weer te geven. Daarbij hebben we geëxperimenteerd met een ND-filter, zodat we een wat langere sluitertijd konden gebruiken. Eventuele tips en tricks horen we graag! Bron: Wikipedia.

'396309' door marique '396309' door marique

IJslandWestland

IJslandWestland

Kirkjüfell

marique

De zon die net door de wolken op de berg schijnt zorgt ervoor dat je de verschillende lagen ziet. De spiegeling zorgt er voor mij voor dat dit een favoriet plaatje is geworden.

'485798' door dianethone '485798' door dianethone

IJslandWestland

IJslandWestland

Snæfellsnes

dianethone

Snæfellsnes- Arnastapi. Hier kan je mooi en makkelijk wandelen langs de rotsige kust tot Hellnar. Hier en daar is er toch voorzichtigheid geboden,je zou zomaar naar beneden kunnen kukelen...

'433020' door vascodigama '433020' door vascodigama

IJslandWestland

IJslandWestland

Een van de vele...nat

vascodigama

IJsland, het land van de vele natuurwonderen. Noorderlicht, heetwaterbronnen, geisers, zwavelvelden, watervallen, gletsjers, kraak heldere smeltwatermeren en uit elkaar schuivend aardplaten. Dit is één van de natuurwonderen die we allemaal wel kennen, maar het blijft prachtig.

'460324' door dianethone '460324' door dianethone

IJslandWestland

IJslandWestland

Djúpalónssandur

dianethone

Djúpalónssandur- Een zwart keien strand waar in 1948 de trawler Epine aan de grond liep. Nog steeds liggen er resten van het schip op het strand. De oceaan was hier erg onstuimig,pootje baden leek eerder af te raden maar het uitzicht was grandioos. En zoals zowat overal in IJsland moest je goed uit je ogen kijken,voor je het weet tuimel je de diepte in. Om het nooit meer na te vertellen natuurlijk.

'426717' door DorienSouman '426717' door DorienSouman

IJslandWestland

IJslandWestland

Westkust IJsland

DorienSouman

Het loont de moeite om af en toe op willekeurige plaatsen langs de IJslandse kust te stoppen voor een kleine wandeling. Zo heb je soms de meest spectaculaire uitzichten, zoals hier bij een baai langst de grillige zwarte kustlijn. Het water kleurde soms bijna donkergroen, tegen de kliffen nestelden stormvogels en als je je omdraaide zag je een uitgestrekt landschap met besneeuwde bergen op de achtergrond.

'458785' door sidonius '458785' door sidonius

IJslandWestland

IJslandWestland

Kerkjes

sidonius

Overal op IJsland kom je dit soort kleine kerkjes tegen, vaak liggen ze nogal afgelegen. IJsland heeft als overheersende godsdienst het luthers-protestantisme, maar vaak zijn het kleine bijna privé kerkjes van groepjes boeren. IJslanders zijn niet erg kerkelijk (d.w.z. de kerk als instituut), maar gebruiken de kerkjes voor allerlei lokale aangelegenheden en vieringen. Lekker eigenzinnig.

'154777' door Leeu '154777' door Leeu

IJslandWestland

IJslandWestland

Eenzaam?

Leeu

(Openen) Het schiereiland Snaefellsnes. Vroeger eeuwen waren hier vele vissersplaatsen, tegenwoordig liggen alleen aan de noordkust nog enkele grotere plaatsen. Hier en daar zie je nog een boederij . Je ziet een uniek landschap van overweldigende schoonheid ideaal voor vogelliefhebbers en wandelaars.

'457335' door dianethone '457335' door dianethone

IJslandWestland

IJslandWestland

Van Breidavik naar...

dianethone

Het was een lange rit van Breidavik naar Grundarfjörður vooral dan omdat de veerboot gecancelled was. En zoals meer op deze reis werd ik vergezeld door regen en meer onheil voorspellende wolken. En toch...,het was mooi !

'491599' door Jan10e '491599' door Jan10e

IJslandWestland

IJslandWestland

Vulkaan Sneafelsness

Jan10e

Het is helder weer en ik bedenk me dat we toch best boffen met het weer in IJsland in september. Dit is de vulkaan uit het verhaal van Jules Vernes die hier naar het binnenste van de aarde ging om er in Sicilie weer uit te komen... In onze reisgids lees ik dat route 570 die tot aan de sneeuwgrens komt zomers best geschikt is voor een gewone auto. Dus dat hebben we dan maar eens getest. Test geslaagd... Een mooie doorsteek van de noordkust naar de zuidkust van het Sneafelsness schiereiland

'485062' door MiekeDeHaas '485062' door MiekeDeHaas

IJslandWestland

IJslandWestland

Laxá í Kjós

MiekeDeHaas

De Laxá í Kjós is een rivier in het westen van IJsland. De 25 km lange rivier stroomt door het Kjós district. Er zijn vele kleine watervalletjes te bekijken. Vanaf een brug heb je prachtig overzicht over de rivier. Er wordt veel naar zalm gevist. Het ligt 45 km vanaf Reykjavik en echt de moeite waard om te bekijken.

'163363' door Leeu '163363' door Leeu

IJslandWestland

IJslandWestland

De mooiste!

Leeu

Dit is een van de grootste en mooiste steltlopers van Europa, gekenmerkt door zijn opmerkelijke lange poten. Hij staat doorgaans met zijn lichaam voorovergebogen en zijn snavel bijna tussen zijn tenen. De Grutto broedt in nat weidegebied, wat hem kwestsbaar maakt voor plotselinge overstromingen in het voorjaar.Hij heeft een lange rechte snavel met een fijne punt. Hij is koperkleurig van kop tot borst.

'490002' door corriedewinter '490002' door corriedewinter

IJslandWestland

IJslandWestland

In de Breidafjord

corriedewinter

Vandaag varen we over de Breidafjord van Stikkisholmur naar de Westfjorden. We nemen de ferry Baldur, De boot is vernoemd naar de god van de lente en de jeugd. Als je wel eens naar de Waddeneilanden bent gevaren, herken je de boot misschien: hij was namelijk eerder in bezit van rederij Doeksen en voer onder de namen Oost-Vlieland en Schellingerland onder andere van Harlingen naar Vlieland en Terschelling. De Baldur vaart van Stykkishólmur, aan het zuidzijde van het fjord, naar de aanlegsteiger bij Brjánslækur in het noorden en maakt onderweg een tussenstop in Flatey. Dit eiland is ideaal voor vogelliefhebbers; je kunt er overnachten, in de zomer verdubbelt het aantal inwoners. Wij kijken eerst wat we allemaal nog meer kunnen ontdekken. Overal staan grote panelen met informatie. Vanuit Stikkisholmur worden ook excursies op de 125 km lange fjord georganiseerd. Onderweg zie je ontzettend veel vogels, wij zagen zelfs een zeearend.

'462350' door dianethone '462350' door dianethone

IJslandWestland

IJslandWestland

Snæfelssnes

dianethone

Snæfelsnes-Na de donkere en regenachtige dagen in de Westfjorden scheen er op het schiereiland een vriendelijk zonnetje. Op de foto : Arnastapi,een mooi stukje Westkust.

'506460' door dennisenroel '506460' door dennisenroel

IJslandWestland

IJslandWestland

Muur van water

dennisenroel

De Hraunfossar (lavawatervallen) die uitmonden in de rivier de Hvítá (Witte rivier) zijn een bijzondere reeks watervallen. Over een afstand van meer dan 900 meter lijken vele waterstroompjes vanuit het lava van het lavaveld Hallmundarhraun in de rivier te stromen. Dit lavaveld ontstond door een uitbarsting van een vulkaan die nu onder de Langjökull gletsjer ligt. Omdat dit lava poreus en waterdoorlaatbaar is, en op een harde en waterdichte ondergrond ligt, stroomt smeltwater en regenwater tussen het lava en de harde ondergrond naar beneden totdat het bij de Hvítá als het ware 'uit de muur' komt. Wij vonden de witte rivier vooral heel erg blauw, een prachtig gezicht. De Hraunfossar liggen aan weg 518 in het westen van IJsland, ten noorden van de hoofdstad Reykjavik. Het loont de moeite om naar beneden te gaan en de watervallen vanaf de rivierbedding te bekijken in plaats van het hoger gelegen platform. De reeks watervallen krijg je in geen mogelijkheid als geheel op de foto. Daarom hebben we ervoor gekozen om een detail weer te geven. Daarbij hebben we geëxperimenteerd met een ND-filter, zodat we een wat langere sluitertijd konden gebruiken. Eventuele tips en tricks horen we graag!

'522102' door HenkVanetie '522102' door HenkVanetie

IJslandWestland

IJslandWestland

Hraunfossar Waterval

HenkVanetie

Mijn excuses . Ik heb zonder dat ik erg in had, mijn websitenaam in de foto gezet. Ik heb uw reacties niet kunnen lezen, wat ik erg jammer vind. Mijn excuses voor dit ongemak. Wij zijn onderweg in IJsland en door de snelheid vergeten een vinkje uit te zetten. Nadat we gestrand waren naar het westen door wind en ijs, zijn we maar de Hraunfossar waterval en Bernafoss Waterval gereden. Via de route 50 en 518 kom je heel gemakkelijk bij de Hraunfossar waterval. Deze waterval kenmerkt zich door de vele watervallen, die door het lavaveld en door de rotsen heen spuiten, een erg mooi gezicht. Een rustige waterval t.o.v. de Bernadfoss die wild en hoger is.

'460420' door DorienSouman '460420' door DorienSouman

IJslandWestland

IJslandWestland

Ice Age

DorienSouman

Bij de titel Ice Age mag natuurlijk een foto van IJsland niet ontbreken! Wij waren er in maart, de vele riviertjes, stroompjes en watervallen waren in veel gevallen (deels) bevroren. Dat zorgde voor mooie ijsafzettingen en koude plaatjes!

'353195' door corriedewinter '353195' door corriedewinter

IJslandWestland

IJslandWestland

Eindelijk ontdekt

corriedewinter

We zijnnet vertrokken uit het vissersplaatsje Stykkishólmur op het schiereiland Snæfellsnes in het westen van IJsland. We maken een tocht over de Breiðafjörður om papegaaiduikers en zeearenden te spotten. (zie eerdere foto’s). De zeearend hebben we al ontdekt en nu zien we zijn prooi zitten: een puffin, of papegaaiduiker. In het zuiden van IJsland waren de dieren vanwege slecht weer op zee of in hun holletjes gebleven, maar hier zien we er meerdere in volle glorie vanaf het schip. De informatie is uitstekend, we genieten. Dit jaar gaan we weer!

'494549' door dianethone '494549' door dianethone

IJslandWestland

IJslandWestland

Snæfellsnes-Djúpalóns

dianethone

Djúpalónssandur. Het strand ligt bezaaid met pikzwarte keien waarop het moeilijk stappen is,de zee is ontzettend ruig...dat pootje baden zelfmoord is hoeft niemand je te vertellen...Maar wat is de natuur hier geweldig of is het gewelddadig ?

'447421' door twalia '447421' door twalia

IJslandWestland

IJslandWestland

Zeehond

twalia

Langs de kust van IJsland zijn zeehonden te vinden. Zo ook op het schiereiland Snaefellsness. Vlakbij de boerderij "Yttri tonga" ligt een kolonie zeehonden regelmatig te zonnen op de stenen.

'484080' door dianethone '484080' door dianethone

IJslandWestland

IJslandWestland

Van de Westfjorden...

dianethone

Onderweg naar Snæfellsnes. De ferry was gecancelled,er zat niets anders op dan rond te rijden,8 uur heeft het me gekost om van Breidavik naar Grundarfjördur te geraken. En dat het weer niet echt meewerkte kan je zien op de foto !.

'483169' door robgreeve '483169' door robgreeve

IJslandWestland

IJslandWestland

Hraunfossar

robgreeve

Hraunfossar is een bijzonder waterval. Over een grote lengte (ca, 900m) stroomt er water vanuit het lava in de Hvitá. Het lavaveld is zeer poreus waar het water als het ware doorheen stroomt wat een heel apart gezicht is.

'446149' door sidonius '446149' door sidonius

IJslandWestland

IJslandWestland

IJsland, fietsland

sidonius

Onderweg op IJsland zagen we veel fietsers, het land is zeer in trek als fiets vakantieland. Opvallend veel oudere mannen met baarden, maar ook sportieve dertigers. Dit fietsende Roodkapje voor ons was zo ingepakt tegen de regen dat we geen idee hadden van leeftijd of sekse. Ik gok op een vrouw van in de dertig.. De hele ring rondom IJsland (R1) is een prima route voor fietsers

'494725' door sidonius '494725' door sidonius

IJslandWestland

IJslandWestland

Groen IJsland

sidonius

IJsland is in de zomer groener dan ik had verwacht. Dit landschap tref je aan als je de Glymur waterval wilt bezoeken. Rijd dan vanaf Reykjavik richting Akranes en neem de weg rond de Hvalfjordur. Op het eind van deze fjord kun je naar de waterval over een gravelweg tot aan een parkeerplaats. Naar de waterval zelf is nog een hele tocht, die ik uiteindelijk niet heb afgemaakt. Wil je die dus bekijken, reken dan op een behoorlijk pittig wandel- en klautertochtje en neem voldoende tijd. Ik heb me laten vertellen dat het zeker de moeite waard is. Het landschap is sowieso al prachtig.