De mooiste duikplekken van IJsland image
Lkoedam

De mooiste duikplekken van IJsland

Het water in tussen twee uit elkaar schuivende continentale platen of in een borrelend vulkanisch meer dat elk moment uit elkaar kan spatten – IJsland is een natte droom voor duikers.

In Thingvellir duik je op een plek waar IJsland met zo’n 2 centimeter per jaar uit elkaar wordt getrokken.
In Thingvellir duik je op een plek waar IJsland met zo’n 2 centimeter per jaar uit elkaar wordt getrokken. (© Columbus Travel 2015)


Van een afstandje ziet het eruit als elk ander meer in IJsland: een grijsglinsterende vlakte in een ruig niemandsland. Maar dichterbij blijkt Thingvellir wel degelijk bijzonder. Diepe kloven doorkruisen het oppervlak als resultaat van tektonische activiteit – je bevindt je hier midden op de scheidingslijn tussen de Noord-Amerikaanse en Europese continenten. Een plek waar IJsland met zo’n twee centimeter per jaar uit elkaar wordt getrokken.Silfra-kloof: duiken tussen twee continentenDuikers en snorkelaars hebben nóg een reden om hier van heinde en verre naartoe te komen – het water is kraak- en kraakhelder (en ijs- en ijskoud), met dank aan de gletsjer waardoor het meer wordt gevoed. De zichtbaarheid in het meest spectaculaire gedeelte van het meer, de tot achttien meter diepe Silfra-kloof, is daardoor meer dan honderd meter. Valgeir Julius Birch, begeleider bij duikorganisatie Dive.is, komt er in de zomer elke dag. ‘En nee, dat verveelt nooit. Elke keer weer raakt de schoonheid van deze locatie me – de stilte, de ruimte en vooral het licht. Alsof je door een spiegel beweegt.’ Voor Silfra hoef je geen ervaren duiker te zijn en de locatie ten zuiden van de hoofdstad Reykjavik maakt het een populaire dagtrip.Eyjafjördur: duiken tussen vulkaankegelsWil je echt van de gebaande paden treden en ben je een gevorderd duiker, dan reis je af naar het hoge noorden. In Eyjafjördur, het langste fjord van IJsland, ontdekten locals eind jaren negentig enorme kegels die zeventig meter uit de zeebodem rijzen en water met een temperatuur van 75°C de oceaan in spuiten. In het middelpunt van de belangstelling staat Strýtan, waarvan de top vijftien meter onder het wateroppervlak ligt. Een buitenkansje voor duikers – vergelijkbare kegels liggen elders ter wereld op minstens tweeduizend meter diepte. Neem een kijkje in het gezelschap van zeewolven en spot ondertussen, met een beetje mazzel, de walvissen waar het fjord bekend om staat.Kleifarvatn: zwemmen in zwavelIn het zuidwesten van IJsland, niet ver van de internationale luchthaven, wacht nog een laatste duikknaller. Letterlijk. De 97 meter diepe Kleifarvatn is een groot maar vrij onbekend kratermeer dat elk moment kan uitbarsten – de onmiskenbare stank van zwavel hangt er in de lucht. Enkele jaren geleden ontdekten duikers geothermische activiteit op de bodem aan de zuidkant van het meer – een wonderlijk landschap waar je tussen de luchtbellen van mini-geisers zweeft. Met verschillende reisorganisaties reis je off-road naar het meer en kun je ook duiklocaties aan de zuidkust van IJsland, met kelpwouden en grote aantallen vis, verkennen.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)