Strokkur foto's & tips

'500906' door dennisenroel '500906' door dennisenroel

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

De blob

dennisenroel

De geiser Strokkur, vlak voordat hij tot uitbarsting komt. Elke paar minuten spuit hij kokend heet water metershoog de lucht in. In aanloop daar naartoe wordt het water steeds onrustiger, totdat deze 'blob' ontstaat. En dan dus de geiser. We hebben er heel lang gestaan. En we waren er lekker vroeg, zodat we de bussen vol toeristen fijn voor waren.

'501323' door MiekeDeHaas '501323' door MiekeDeHaas

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Geiser Strokkur

MiekeDeHaas

Dit is de geiser Strokkur die tot uitbarsting is gekomen. Het is ontzettend spannend wanneer de zogenaamde blob (dampbel) tot uitbarsting komt. Om de paar minuten spuit deze kokend water recht omhoog de lucht in tot een hoogte van wel 20 meter. Dit gaat supersnel en handig is om je fototoestel op speed te zetten. Zodra de Geiser spuit word je kletsnat. Het is een kwestie van heel snel fotograferen en snel achteruit lopen. Het is machtig om te zien en zeker heel spannend. Het is een spektakel en zeker heel leuk voor kinderen én volwassenen. De kunst blijft toch om dit te aanschouwen zonder kletsnat te worden. Het maakt onderdeel uit van de Golden Circle. de Entree is gratis.

'495612' door JMoerkens '495612' door JMoerkens

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

De Stoom van Strokkur

JMoerkens

Het is een bekende, maar magische plek: Het geothermische gebied bij Geysir. De Strokkur is één van grootste trekpleisters van het land, met zijn uitbarstingen elke 8 a 10 minuten. Een waar spektakel waarbij het kokend hete water met geweld uit de grond wordt gespoten. Rondom de plek zie je fotografen hun best doen om precies op het juiste moment af te drukken, voor een perfect shot van de uitbarsting. Eigenlijk jammer, want zo zie je het fenomeen alleen maar de lens. Ik besloot op een gegeven moment om er eens echt van te gaan genieten, zonder camera. En vervolgens zag ik ook de schoonheid van de stoomwolk die overblijft na de uitbarsting. Een surrealistisch gezicht!

'552619' door marjan stolk '552619' door marjan stolk

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Momentopname

marjan stolk

In de aanloop naar mijn vakantie in het Noorden wil ik jullie deze week graag nog eens meenemen naar IJsland. Bijna iedereen die IJsland bezoekt zal naar Geysir gaan, een warmebronnengebied in de regio Reykjavik. Oorspronkelijk kon men daar de 70 meter hoog spuitende Geysir bekijken. Dat trok uiteraard veel toeristen maar soms moesten die lang op een uitbarsting wachten. Nadat men ontdekt had dat de Geysir met behulp van wat zeeppoeder sneller tot uitbarsting kwam besloot men in IJsland de toeristen op een regelmatige " voorstelling" te trakteren. Helaas ging het, zoals zo vaak als de mens zich al te intensief met de natuur bemoeit, helemaal mis. De Geysir hield er compleet mee op. Gelukkig heeft men ervan geleerd en nu kunnen de toeristen van de nabijgelegen Strokkur genieten die om de paar minuten een 15 tot 30 meter hoge waterzuil omhoog blaast zonder kunstmatige ingrepen. Vlak voor de uitbarsting komt er een bol omhoog, die vooral in de winter hard blauw gekleurd is. Wat mij betreft het meest spectaculaire moment van dit proces.

'492925' door robgreeve '492925' door robgreeve

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Strokkur

robgreeve

Tijdens onze reis door IJsland hebben we de Kjolur route F35 van Noord naar Zuid gereden. Onderweg zijn we onder andere gestopt bij Hveravelirr, Gulfoss en bij Strokkur. Strokkur is een geiser die elke 6 a 8 min een eruptie laat zien soms tot wel 20m hoogte.

'518410' door JMoerkens '518410' door JMoerkens

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Stomend Landschap in.

JMoerkens

Het geothermisch gebied Haukadalur staat voornamelijk bekend om de actieve en beroemde geiser Strokkur, die zo'n beetje elke tien minuten een uitbarsting heeft. Hoewel dit een spectaculair fenomeen is, hoef je je in dit gebied niet blind te staren op deze ene publiekstrekker. Het hele landschap van Geysir, rondom de Strokkur, barst van de kolkende modderpoelen, stomende stroompjes en helblauwe voormalige geisers. Hier voel je echt dat de aarde in beweging is. Je kunt vlakbij de Strokkur overnachten in Hotel Geysir. Ik had een eenvoudige kamer, met uitzicht op de Strokkur. Heel bijzonder om 's ochtends wakker te worden en als eerste een geiser zo'n 20 meter hoog te zien spuiten. Het hotel beschikt ook over een uitstekend restaurant. Op de foto het stomende landschap waar heet water stroomt, terwijl het buiten behoorlijk koud was.

'539180' door JMoerkens '539180' door JMoerkens

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Haukadalur in de Avon

JMoerkens

Wanneer men aan Geysir denkt, behorende tot de Gouden Driehoek in het zuiden van IJsland, ziet men waarschijnlijk direct de beroemde geiser Strokkur voor zich, die ongeveer elke tien minuten uitbarst. Het geothermisch gebied Haukadalur heeft echter méér natuurschoon te bieden dan deze ene publiekstrekker. Het hele landschap van Geysir, rondom de Strokkur, barst van de kolkende modderpoelen, hete waterstromen en helblauwe voormalige geisers. Hier lééft de aarde. Ik overnachtte in Hotel Geysir, in een eenvoudige maar prima kamer die uitkeek op de Strokkur en omliggend gebied. Het is een bijzondere ervaring om 's ochtends bij het wakker worden als eerste een actieve geiser te zien. Maar een overnachting in de buurt betekent ook dat je hier bij het vallen van de avonden, of net na zonsopkomst, dit gebied even nagenoeg voor jezelf kunt hebben. En dat is toch een hele andere ervaring dan met busladingen vol medereizigers!

'515880' door wisseschout '515880' door wisseschout

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Elke 4 a 8 minuten...

wisseschout

De Strokkur spuit met een soort regelmaat elke 4 a 8 minuten 10 a 20 meter hoog. Al wist ik dat hij ging spuiten omdat er eerst een bel omhoogkomt toch schrok ik elke keer weer van de kracht en lawaai. Foto gemaakt vanaf statief.

'511916' door saskiahamminga '511916' door saskiahamminga

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Eerste rang bij...Str

saskiahamminga

IJsland is een geweldig land om met kinderen in rond te reizen. Er zijn zoveel bijzondere natuurverschijnselen te zien, zoals de enorme gletsjers, de Blue Lagoon, maar zeker ook de geisers. Hier staat onze zoon (toen 7 jr) met zijn eigen digitale cameraatje pal voor de Strokkur Geyser. Deze geiser spuit om de 8 minuten zeker 20 meter hoog, fantastisch om te zien! In april was het nog heerlijk rustig, zodat we dit prachtige fenomeen in alle rust konden bekijken. Zoon kreeg er geen genoeg van. Rond de geiser kun je ook nog eens mooi wandelen en beklommen we een berg, vanwaar we geweldig uitzicht hadden op de steeds weer spuitende Strokkur Geyser.

'521509' door Zandkorrel '521509' door Zandkorrel

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Uitbarsting

Zandkorrel

Niet ver van Reykjavik kun je een werkende geiser bezoeken. Het is niet Geysir zelf, die is al lange tijd uitgewerkt, maar broertje Strokkur maakt het meer dan goed. Elke acht minuten ongeveer barst Strokkur uit. Je ziet het kokende water langzaam onrustig worden en dan ontstaat er heel kort een felblauwe waterbal, die bijna direct knapt. Er wordt een hoop kokend water de lucht in geslingerd en daarna ontstaat een metershoge stoompluim. Deze foto is gemaakt op het moment dat de blauwe bal knapt. Het begin van de stoompluim is er al.

'496996' door WKerkhof '496996' door WKerkhof

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Stoom uit de aarde!

WKerkhof

Een van de meest bijzondere dingen in IJsland vond ik de geisers en de geometrische gebieden. Voor je neus is dit niet altijd even prettig, het kan aardig naar zwavel stinken, maar ik vond het heel bijzonder om te zien hoe er rook uit de aarde kwam! Deze foto is gemaakt in het gebied rondom de Geysir en de Strokkur, en het is zeker aan te raden hier lekker rond te wandelen, en niet alleen de aandacht te richten op de enorme spuit water die er uit deze geisers komt. (Ondanks dat dat natuurlijk ook geweldig is om te zien) Graag even openen

'509717' door chateau '509717' door chateau

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Analoge geyser

chateau

De Strokkur is een geiser in het zuidwesten van IJsland. De Strokkur werd na een aardbeving in 1789 actief en bleef ruim honderd jaar regelmatig tot uitbarstingen komen. Door een aardbeving in 1896 werd de watertoevoer van de geiser geblokkeerd, waardoor deze inactief werd. In 1963 werd de waterweg door de lokale bevolking schoongemaakt en sindsdien heeft de geiser weer regelmatig erupties. De geiser is 23 meter diep. Daar heeft het water een temperatuur van 120°C, maar door de heersende druk gaat het water niet koken. Op 16 meter diepte is de druk laag genoeg geworden, en kan het hete water tot dampvorm overgaan. Deze plotseling ontstane damp zoekt zich een uitweg, en sleurt de bovenliggende waterkolom met zich mee. Een eruptie is het gevolg. (dank aan Wikipedia). De foto is een scan van een dia uit 2001.

'521843' door SLens '521843' door SLens

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Strokkur

SLens

Wat is dit bijzonder zeg, je loopt door een gebied waar kleine waterstroompjes lopen die tussen de 80 en 100 graden Celsius zijn! De rook komt er vanaf in het verder koude landschap. De grote Geysir werkt helaas niet meer, maar Strokkur laat zich ongeveer elke 8 minuten zien. Ik vond het wel zo apart, dat je een hele bol erop ziet komen, vervolgens spuit het 20 meter de lucht in, en dan zie je al het water weer terug het gat in de aarde ingaan.. Ondanks de regen zijn we gebleven om het een paar keer te zien, zo apart! Ook de rest van het gebied hier is erg mooi om te zien met verschillende borrelende watertjes..

'528284' door JMoerkens '528284' door JMoerkens

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Wachten op de Strokku

JMoerkens

De bekendste bezienswaardigheid van het geothermisch gebied Haukadalur is natuurlijk de actieve geiser Strokkur, die zo'n beetje elke tien minuten een uitbarsting heeft. Hoewel dit een spectaculair fenomeen is, hoef je je in dit gebied niet blind te staren op deze ene publiekstrekker. Het hele landschap van Geysir, rondom de Strokkur, barst van de kolkende modderpoelen, stomende stroompjes en helblauwe voormalige geisers. Hier lééft de aarde, wel zo toepasselijk op Earth Day. Toegegeven, de uitbarsting van de Strokkur is wel heel bijzonder om te zien. Minutenlang wordt je geduld op de proef gesteld, en dan inééns komt er een blauwe bel, en spuit er tientallen meters hoog kokend water de lucht in. Vooral ook even zónder camera van dit bijzondere moment genieten! Je kunt nabij de Strokkur overnachten in Hotel Geysir in een eenvoudige kamer met uitzicht op de Strokkur. Heel bijzonder om 's ochtends wakker te worden en als eerste een geiser zo'n 20 meter hoog te zien spuiten. Het hotel beschikt ook over een prima restaurant.

'549394' door enroute2 '549394' door enroute2

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Strokkur

enroute2

Een zeer spectaculair fenomeen langs de Golden Circle in het zuid-westen van IJsland is wel de Strokkur, een geiser die ongeveer om de 4 tot 8 minuten een eruptie heeft die een hoogte van zo’n 20 meter kan bereiken. Op het moment dat wij er waren was het noodweer, maar we moesten de geiser toch even bezoeken. In een flinke storm met de rug naar de slagregens gekeerd, is dit wat ik ervan heb kunnen maken. We hebben er niet echt van genoten en ook maar niet op de volgende uitbarsting gewacht en zijn hard naar de auto teruggerend. Dit is ook IJsland. Bij een volgend bezoek ga ik de 'echte' Strokkur nog eens goed meemaken.

'536485' door Obiwan '536485' door Obiwan

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Daar komtie.........!

Obiwan

1/10 seconde voor de eruptie van Strokkur. Blijkbaar was ik toch niet de enige die er nog niet geweest is. Ik vond het helemaal geweldig en heb er uren zitten kijken. Hoewel IJsland mede bekend is om zijn geisers is Strokkur op dit moment de enige die aan de verwachtingen van een geiser voldoet. Het eerste bericht over warme bronnen dateert uit 1294 toen in een historisch geschrift gemeld werd dat daar na een serie aardbevingen nieuwe warmwaterbronnen ontstonden en anderen verdwenen waren. De activiteit van Geysir is voor zover bekend altijd wisselend geweest. Perioden van hoge activiteit werden afgewisseld met tijden dat de geiser vrijwel inactief was. In 1845 bereikte de waterkolom een hoogte van 170 meter en een paar jaar later nog slechts 50 meter. Na een periode van inactiviteit werd de geiser na een aardbeving in 1896 weer actief en spoot hij elk half uur minutenlang een waterkolom 60 tot 70 meter de lucht in. Vanaf 1915 nam dit zienderogen af, mede doordat de geologische omstandigheden veranderden en niet in de laatste plaats doordat vele toeschouwers stenen en andere rommel in de geiser gooiden om hem te activeren. Na een aardbeving in 2000 begon hij weer dagelijks onregelmatig te spuiten met echter veel minder kracht dan in vroegere tijden, In 2003 was de frequentie van de erupties weer afgenomen en vertoont hij weer uiterst zelden activiteit.

'536281' door Obiwan '536281' door Obiwan

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Karn-ton

Obiwan

Wat valt er nog te vertellen over Strokkur. Ik kreeg zo langzamerhand het idee dat ik de enige was op RR die nog niet in IJsland was geweest en eigenlijk was dat ook niet de bedoeling. We gingen naar Groenland en dan moet je overstappen op Keflavik. Of via Kopenhagen rechtstreeks maar dat schiet ook niet op. Wij vlogen via Bremen met Germania en dat scheelde zoveel geld dat wij de 3 dagen die we door deze keuze te vroeg waren er van kondigen bekostigen incl autohuur. De eerste dag deden wij de gouden driehoek en kwamen wat later in de middag bij Geyser. Arme Geyser lag er zielig en verlaten bij. De eens zo trotse spuiter is letterlijk om zeep geholpen. Ondanks alle foto's en filmpjes die ik heb gezien was ik onder de indruk van dit natuurgeweld. Ik heb er uren naar zitten kijken wat makkelijk kon want we hadden 3 dagen lang echt schitterend weer. Het enige wat ik nog niet wist is dat Strokkur letterlijk karn-ton betekent. De geyser dankt de naam omdat het wateroppervlak tussen 2 erupties door nogal op en neer beweegt zoals melk in een karn-ton.

'521588' door elskuiper '521588' door elskuiper

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Dubbele eruptie...Str

elskuiper

De geiser Strokkur in de geothermische regio Haukadalur in Zuid-IJsland is een actieve geiser die ongeveer elke 8 minuten tot eruptie komt. Soms is er een dubbele eruptie, waarvan je hier de stoomwolken van de eerste op de voorgrond ziet en op de achtergrond direct een tweede erachteraan.

'526434' door Oryx '526434' door Oryx

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Haukadalurgebied

Oryx

In het geothermale gebied Haukadalur, waar zich de Strokkur geiser bevindt, zijn overal om je heen andere heetwaterbronnen te zien. In de winter zie je de stoom mooi verwaaien. De figuren zijn geen poppen ...

'520942' door pkbergen '520942' door pkbergen

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Mijn eerste keer...no

pkbergen

De grote missie van de IJsland reis in de winter was het noorderlicht. En daar was het dan ....... In tien dagen tijd hebben wij vier keer geluk. Wij hadden niet eens direct in de gaten dat er noorderlicht gaande was, want de kleuren zijn in werkelijkheid minder fel en groen dan dat je op foto's ziet.

'531552' door twalia '531552' door twalia

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Hoog!

twalia

Strokkur is een geiser in het zuidwesten van IJsland. De Strokkur heeft regelmatige erupties, zo tussen de vier en acht minuten. Deze geiser is actief geworden sinds een aardbeving in het jaar 1789. De geiser is 23 meter diep. Daar is het water 120 graden maar door de druk gaat het water niet koken. Op 16 meter diepte is de druk lager en kan het water verdampen. De damp zoekt een uitweg en neemt het bovenliggende water mee. Een dergelijke eruptie kan wel tot 20 meter hoog komen.

'553934' door miyagi81 '553934' door miyagi81

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Vlak voordat de geise

miyagi81

Vlak voordat een geiser uitbarst is er een moment dat er een prachtige blauwe bel te zien is. Deze is goed te zien bij deze geiser in IJsland.

'520937' door pkbergen '520937' door pkbergen

IJslandStrokkur

IJslandStrokkur

Geiser Strokkur

pkbergen

In de Golden Circle bevindt zich het geiserpark Geyser, waar de Strokkur met enige regelmaat ontploft. In januari is het het in IJsland tussen ongeveer 10 uur en half 5 'licht' en kan je prachtig gebruik maken van het tegenlicht.