Snaefellsnes foto's & tips

'499067' door dennisenroel '499067' door dennisenroel

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

De vervloekte...Kirkj

dennisenroel

De Kirkjufell. Het is de meest gefotografeerde berg van IJsland. En wij snappen inmiddels wel waarom. De 463 meter hoge berg staat helemaal op zich zelf. Bijzonder is dat de Kirkjufell er vanuit ieder standpunt weer helemaal anders uit ziet. Vanuit sommige hoeken ziet de berg eruit als een perfecte driehoek. Vandaar ook dat de letterlijke vertaling van Kirkjufell 'kerkberg' is. Aan de andere kant van de weg ligt de Kirkjufellsfoss, een waterval waar een bijzonder volksverhaal aan verbonden is. Het verhaal gaat over een vrouw die op de boerderij 'Kirkjufell' leefde. Zij had twee zoons, die ze allebei heeft verloren terwijl ze in de Kirkjufell-rivier aan het vissen waren. Ze was hier zo boos en intens verdrietig over, dat ze de rivier vervloekte. Er zou nooit meer een vis gevangen worden en niemand zou er ooit nog kunnen verdrinken. Beide onderdelen van de vloek zijn niet uitgekomen. Wij hebben geprobeerd om de berg en de gelijknamige waterval in één beeld te vangen. Het was bijna middernacht en het licht dus zeer warm.

'498472' door MiekeDeHaas '498472' door MiekeDeHaas

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Waterval...Kirkjufell

MiekeDeHaas

Deze waterval is te vinden op het schiereiland Snaefellsnes. De waterval ligt prachtig bij de markante berg Kirkjufell. De waterval is dus naar de berg vernoemd. Alleen toen wij er waren lag deze in de wolken. Het is een waterval die er schilderachtig bij ligt. Er wordt opvallend weinig gesproken in de reisboeken over deze waterval. Onterecht vind ik. Het ligt in de buurt van de vissersplaats Grundarfjördur. Het dorp ligt aan een baai en daar zie je de berg ook liggen met zijn waterval

'513568' door Esthers '513568' door Esthers

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Verborgen waterval

Esthers

Deze verborgen waterval waar je achter kunt lopen via een glibberig paadje ligt vlakbij weg 56 die over het schiereiland Snaeffelnes loopt. Als je met de auto een stop maakt bij het uitzicht punt waarbij je uitkijkt over het Selvallavatn meer en de lavavelden kun je een stuk naar beneden lopen en op een gegeven moment zie je deze verborgen waterval liggen.

'502130' door dennisenroel '502130' door dennisenroel

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

De iconische...Kirkju

dennisenroel

Op schiereiland Snaefellsnes ligt de iconische Kirkjufell. Het is een bijzondere berg, die er vanuit elk standpunt weer anders uit ziet. Soms is het een bijna perfecte driehoek, zoals in deze opname. Voor de weerspiegeling zijn we een klein stukje een moeras ingelopen.

'540395' door Jeannette67 '540395' door Jeannette67

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Snæfellsnes en zijn..

Jeannette67

Het is een aanrader het westelijke schiereiland Snæfellsnes zeker niet over te slaan tijdens je rondreis door Ijsland. Een foto die ik heel graag wilde maken was van de waterval Kirkjufellsfoss. Deze ligt vlak bij het plaatsje Grundarfjörður aan de noordkust. In eerste instantie redden we de waterval gewoon voorbij omdat hij er vanaf de weg heel anders uitziet. Bovendien zie je op de foto ook niet dat de berg Kirkjufell eigenlijk een tafelberg is doordat hij meestal van de zijkant wordt gefotografeerd. Het was prachtig weer dus ik had een grijsfilter nodig om deze foto te kunnen maken.

'553932' door miyagi81 '553932' door miyagi81

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Reizen door een...win

miyagi81

Tijdens een 5 daagse reis door IJsland kwam ik dit prachtige landschap tegen. Zelfs de buschauffeur was onder de indruk. En hoewel we niet mochten uitstappen stopte hij zijn bus zodat we even foto's mochten maken. Dit moest echter wel vanuit de bus. Ik stak mijn camera door zijn geopende raampje en schoot dit plaatje. Prachtig met al die sneeuw en die geweldige weerspiegeling in het water.

'510192' door dennisenroel '510192' door dennisenroel

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Paardrijden in een...

dennisenroel

We staan op een uitzichtspunt bij het sprookjesachtige Oddastadavatn-meer als er een kudde IJslanders voorbij komt draven. Paardrijden in zo'n prachtig landschap: dat is toch genieten?

'517778' door dennisenroel '517778' door dennisenroel

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Gatklettur

dennisenroel

Arnarstapi is een voormalig vissersplaatsje op IJsland aan de zuidkust van het Snæfellsnes schiereiland. Arnarstapi ligt aan de voet van de berg Stapafell en heeft een zeer klein haventje. Rond Arnarstapi zijn veel kloven en spleten aan de kust te vinden, evenals bizarre basaltformaties. De bekendste daarvan is Gatklettur, een rots van basalt met een groot gat erin zodat het een boog geworden is. Er nestelen vele zeevogels op de rotspartijen en op de grasvlakten aan de kust. Wij maakten een wandeling van Hellnar naar Arnarstapi; een hike die echt de moeite waard is!

'497261' door StefanMeijnen '497261' door StefanMeijnen

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Het kerkje bij Búðir

StefanMeijnen

In de winter helemaal afwijkend in het landschap, het zwarte kerkje bij Búðir op het schiereiland Snaefellsnes in west IJsland. Midden in een lavaveld ligt dit kleine pittoreske kerkje. Ernaast ligt het Hotel en Restaurant Búðir. Zelf niet verbleven maar moet van wereldklasse zijn.

'501426' door dennisenroel '501426' door dennisenroel

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Rood Snaefellsness

dennisenroel

Het binnenland van het schiereiland Snaefellsness heeft iets buitenaards. Het vulkanische landschap is er veelal rood en bruin van kleur, hetgeen je ook in deze foto terug ziet. De late zon kleurde het landschap nog eens extra diep van kleur. Zo zou Mars er ongeveer uit moeten zien!

'495208' door MiekeDeHaas '495208' door MiekeDeHaas

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Lóndrangar

MiekeDeHaas

Het schiereiland Snaefellsnes is als het ware IJsland in een notendop. Er zijn prachtige lavavelden te bewonderen, watervallen, oude vulkanen enz. Lóndrangar bestaat uit 2 stenen zuilen, die aan de zuidzijde van het schiereiland uit zee oprijzen. De grootste is 75 meter hoog, de kleinste 61 meter. Het zijn restanten van een vulkaan, die door zeewater is weggespoeld. De kust is tevens interessant vanwege de vogelrots Dúfubjarg. Via een wandelpad kun je helemaal tot de zuilen lopen. Nou ja, wandelpad, wel regelmatig klauteren over stenen en hout. Onderweg kom je veel boomstammen/houten palen tegen. Deze zijn in de loop der jaren aangespoeld vanuit Siberië.

'493404' door twalia '493404' door twalia

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Snaefellsjokull

twalia

Snaefellsness is het grootste schiereiland van IJsland. Een bergketen loopt in oost-westelijke richting over heel het schiereiland. Het hoogste punt is Snaefellsjokull met 1446 meter. Dit is een vulkaan met gletsjer. Op een zonnige dag is de Snaefellsjokull zelfs vanuit Reykjavik te zien!

'511739' door dennisenroel '511739' door dennisenroel

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Silky stone

dennisenroel

De Kirkjufell. Het is de meest gefotografeerde berg van IJsland. En wij snappen inmiddels wel waarom. De 463 meter hoge berg staat helemaal op zich zelf. Bijzonder is dat de Kirkjufell er vanuit ieder standpunt weer helemaal anders uit ziet. Vanuit sommige hoeken ziet de berg eruit als een perfecte driehoek. Vandaar ook dat de letterlijke vertaling van Kirkjufell 'kerkberg' is. Aan de andere kant van de weg ligt de Kirkjufellsfoss, een waterval waar een bijzonder volksverhaal aan verbonden is. Het verhaal gaat over een vrouw die op de boerderij 'Kirkjufell' leefde. Zij had twee zoons, die ze allebei heeft verloren terwijl ze in de Kirkjufell-rivier aan het vissen waren. Ze was hier zo boos en intens verdrietig over, dat ze de rivier vervloekte. Er zou nooit meer een vis gevangen worden en niemand zou er ooit nog kunnen verdrinken. Beide onderdelen van de vloek zijn niet uitgekomen. Wij hebben geprobeerd om de berg en de gelijknamige waterval in één beeld te vangen. Het was bijna middernacht en het licht dus zeer warm. Eén steen valt extra op door de manier waarop het water erop valt.

'498582' door StefanMeijnen '498582' door StefanMeijnen

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Route 54...Snaefellsn

StefanMeijnen

Het stadje Grundarfjörður ligt op het schiereiland Snaefellsnes. Het is omringd door schitterende vergezichten. De weg ernaar toe is voor ons (tot nu toe) misschien wel de mooiste weg van IJsland. Met uitzicht op de baai Breiðafjörður en de brug over de Kolgrafarfjördur. Deze foto is genomen in februari 2015. Na een rondrit over Snaefellsnes kwamen we aan het eind van de middag weer in de buurt van Grundarfjörður. De lage zon en verschillende lagen bewolking gaven een heerlijk licht!

'513601' door Oryx '513601' door Oryx

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Verstopte waterval

Oryx

Voor Esthers en Dennisenroel, ook ik ontdekte deze waterval tijdens de voorbereidingen. Vanaf de parkeerplaats aan weg nr 56, niet ver van de afslag naar Stykkisholmur, heb je allereerst een mooi uitzicht op Salvallavatn en het Berserkjahraun lavaveld (waar je verderop ook doorheen kunt rijden!). Een korte afdaling loopt langs de waterval.

'505757' door dennisenroel '505757' door dennisenroel

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Onaards Oddastadavatn

dennisenroel

We zijn net aangekomen op het schiereiland Snaefellsnes en zijn uitgestapt bij het Oddastadavatn, een meer langs weg 55. Het meer is verbonden met de zalmrivier Haffjardarda, en we vermoeden dan ook dat deze vissers (goed kijken, het zijn maar kleine silhouetjes) naar zalm aan het vissen waren. Links in de voorgrond zie je nog net een uitloper van een waterval in een delta. Het landschap doet hier onaards aan en dat geldt eigenlijk voor het hele oostelijke deel van Snaeffelsnes. Rode en bruine bergen worden afgewisseld door met korstmos begroeide lavavelden. Als je dit uitzicht ook wilt hebben, stap dan uit bij de parkeerplaats aan de rechterkant van weg 55, ongeveer 10 kilometer van de stad Stykkishólmur. Bescherm je wel tegen de muggen!

'506966' door dennisenroel '506966' door dennisenroel

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Raudfeldar Canyon

dennisenroel

Raudfeldar Canyon is volgens de IJslandse overlevering een trollengraf. Het verhaal gaat dat een boze trol één van zijn neven in deze kloof wierp, omdat hij eerder zijn prachtige dochter in de zee had geduwd. Hoewel zij op een ijsberg ongeschonden Groenland bereikte, was de trol zo boos dat hij tot deze daad is gekomen. Met het vermoorden van de neef was de woede nog steeds niet bekoeld. Hij kroop uit gif in de gletsjer in de Raudfeldar Canyon en zou zich daar nog altijd verscholen moeten houden. Wie durft, kan deze smalle canyon een klein stukje inlopen. Op de voorgrond zie je het kleine stroompje dat door de gletsjer wordt gegenereerd. De Raudfeldar Canyon is een minder bekende bezienswaardigheid op het schiereiland Snaefellsnes. Het ligt langs weg 54 in de richting van Anarstapi.

'534296' door Trude '534296' door Trude

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Stykkisholmer

Trude

Stykkisholmer is de grootste plaats op het schiereiland Snaefellsnes. Vanaf het uitzicht punt Sigandisey heb je een schitterend uitzicht op de omgeving. Het is mooi te zien hoe de mist rond de bergen blijft hangen.

'523931' door dennisenroel '523931' door dennisenroel

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Hallo, aarde?

dennisenroel

De titel spreekt waarschijnlijk wel voor zich. Tijdens een reis naar IJsland zul je je meerdere keren afbragen of je wel echt op aarde bent. Dat is zeker het geval op het schiereiland Snaefelsness, waar de bergen veelal rood, bruin of paars van kleur zijn. Tijdens onze rondreis over dit eiland stopten we langs weg #56 voor dit prachtige uitzicht. Vaak wordt deze doorsteking overgeslagen tijdens een rondreis, maar onze tip is om hier vooral wel overheen te gaan! De twee foto's in het Columbus magazine zijn toch wel een kadootje voor ons. Daarom een IJsland-foto vandaag om dit te vieren!

'521685' door Zandkorrel '521685' door Zandkorrel

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Omlijsting

Zandkorrel

Ik heb een hele dag rondgetourd op het schiereiland Snaefellsness en dan zie je natuurlijk het ene na het andere mooie landschapje. Opvallend vond ik dat je op veel plekken dor, geel gras door de sneeuw heen kon zien. Dat gaf een leuk kleuraccent. Op deze plek zorgde het voor een mooie omlijsting langs het weggetje.

'529505' door AngelaBarto '529505' door AngelaBarto

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Sky on fire

AngelaBarto

De avond voordat we de ferry over de Breiðafjörður namen, maakten we deze prachtige zonsondergang bij de vuurtoren van Stykkishólmur mee. Die nacht werd het niet donker, maar van ongeveer 23.00u tot 04.00u (eind juli) bleef de lucht donkerrood/roze/paars gloeien.

'508803' door dennisenroel '508803' door dennisenroel

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Maanlandschap bij...A

dennisenroel

Als je wilt weten hoe de aarde eruit heeft gezien, toen hij nog maar net gevormd was, dan moet je naar IJsland gaan. Je kunt er vrijwel overal wandelingen maken die je doen denken aan een bezoek aan een andere planeet. Hier maken we een prachtige wandeling van Arnarstapi naar Hellnar, waar je langs de prachtige kust loopt. Vergeet echter niet af en toe je blik op het binnenland te richten.

'529670' door AngelaBarto '529670' door AngelaBarto

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Kirkjufellsfoss in he

AngelaBarto

Als je op Internet zoekt naar inspirerende foto's van IJsland, komt je vrijwel altijd dit 'klassieke' shot tegen. Deze prachtige waterval op het schiereiland Snaefellsnes vlakbij Grundarfjörður ligt naast de weg en kun je bereiken door aan de rechterkant van de waterval te parkeren en via geleidelijke trappen omhoog te klimmen. Met name in het "golden hour"en "blue hour", vlak voor- en na zonsopgang of zonsondergang is het een plaatje om te schieten. Deze foto is eind juli 2015 genomen en wij hadden het grote geluk dat de lucht felrood en roze kleurde. Helaas waren we niet de enigen op de berg die avond. Zo'n 10 fotografen stond met statieven en filters op een rij om het berg en waterval in een zo mooi mogelijk compositie vast te leggen. Een tip: ga ruim op tijd je plekje zoeken, anders staat er iemand in je beeld.

'497886' door dennisenroel '497886' door dennisenroel

IJslandSnaefellsnes

IJslandSnaefellsnes

Vissers op Mars?

dennisenroel

Vissers op Mars? Of Venus misschien? Nou, bijna. We zijn net aangekomen op het schiereiland Snaefellsnes en zijn uitgestapt bij het Oddastadavatn, een meer langs weg 55. Het meer is verbonden met de zalmrivier Haffjardarda, en we vermoeden dan ook dat deze vissers naar zalm aan het vissen waren. Het landschap doet hier onaards aan en dat geldt eigenlijk voor het hele oostelijke deel van Snaeffelsnes. Rode en bruine bergen worden afgewisseld door met korstmos begroeide lavavelden. Als je dit uitzicht ook wilt hebben, stap dan uit bij de parkeerplaats aan de rechterkant van weg 55, ongeveer 10 kilometer van de stad Stykkishólmur. Bescherm je wel tegen de muggen!