Skaftafell

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Turfkerkje in Hof IJsland. (mijn meest gestolen foto)

Skaftafell,
IJsland


Onze eerste trip naar IJsland in 2012 werd een rondreis van 23 dagen en we reden de route rechtsom over de Nr 1. Wat een indruk maakte dit land op ons, ik was gelijk verliefd geworden op dit land dat rookt, kookt, spuugt, en vooral heerlijk rustig is. Prachtige lokatie's gezien en heel heel veel foto's gemaakt. Toen we in het zuiden aankwamen hadden we een overnachting in het plaatsje Hof in het gebied Skaftafell. Nu stond hier ook 1 van de nog laatste turfkerkjes van IJsland. Ik geloof dat er nog maar 10 of 12 over zijn. Deze foto maakte ik in het avondlicht van de ondergaande zon. Ik vond de foto meteen al bijzonder door het licht dat over de bulten in het gras scheen. Deze bulten zijn graven, vroeger werden de mensen gewoon boven de grond begraven in IJsland. Nu heb ik deze foto in dat jaar op een community gezet 500PX om daar deze foto te laten zien. Niet wetende dat ik de foto in volledige grote had geplaatst zonder watermerk. Nu werd dit mijn meest gestolen foto, op Flickr zag ik deze foto voorbij komen bij iemand die claimde deze foto gemaakt te hebben. Ze heeft hem wel weggehaald. Echt heel vrolijk werd ik hier natuurlijk niet van.
Maar goed wat doe je er aan. Heb nog wel veel mensen die de foto gebruikte voor commerciële doeleinden gemaild en vaak werd de foto verwijderd. Nu zie je heel veel foto's van die plek en probeert men deze foto te kopiëren.
Maar ga deze plek zeker bezoeken want het is de moeite van de stop zeker waard. En je komt er toch langs als je naar Jökulsárlón gaat.