Skaftafell

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De gletsjertong Skaftafellsjökull

Skaftafell,
IJsland


Tijdens onze rondreis door IJsland maken we een mooie wandeling naar de gletsjertong Skaftafellsjökull en zien deze prachtige ijsformaties voor ons. De gletsjertong ligt in het gebied Skaftafell waar twee gletsjertongen uitkomen van de gletsjer Vatnajökull; de Skeidarárjökull en de Skaftafellsjökull.
Het is een indrukwekkend gebied: ruig met enorme rotsformaties, maar ook watervallen en kabbelende riviertjes, witte hoentjes in gekleurd mos en prachtige vergezichten. De wandeling naar Skaftafellsjökull is prima te doen en start vanaf het informatiecentrum.

Het is heel bijzonder en ook wel spannend om onder deze gletsjertong te lopen. Je stapt over grote stukken ijs heen en twijfelt soms of je op ijs of op de rotsachtige ondergrond loopt. Je hoort steeds het sijpelen van smeltend water, of een knal van afbrekend ijs.

Skaftafell is makkelijk bereikbaar vanaf de ringweg 1. Vanuit Reykjavík, is er na ruim 310 kilometer (140 kilometer na Vík) een afslag linksaf de 998 (Skaftafellsvegur) op. Na anderhalve kilometer wordt over deze weg het parkeerterrein van het park bereikt. Een aanrader om te bezoeken!