Skaftafell

Schilderachtige landschappen, gunstige weersomstandigheden en diverse wandelpaden maken Skaftafell een ideale bestemming voor degenen die graag buiten zijn en willen genieten van de Skaftafellse natuur. Het nationale park ligt in het zuiden van het land. Onder meer de vallei Mörsárdalur, de berg Kristinartindar, de waterval Svartifoss en de gletsjer Skaftafellsjökull maken deel uit van het Skaftafell Park.

Informatie over Skaftafell

Beste foto's & tips van Skaftafell

'487637' door JMoerkens '487637' door JMoerkens

IJslandSkaftafell

IJslandSkaftafell

Wandelen op een...Gle

JMoerkens

Een hele leuke excursie om te doen wanneer je in IJsland bent is gletsjer-wandelen. Van een afstandje is de gletsjer een indrukwekkend geheel, maar als je er eenmaal bovenop staat realiseer je pas echt wat een enorme massa ijs het betreft. Met de ijzers ondergebonden loop je zo een heel stuk over het immense natuurverschijnsel, en leer je ondertussen meer over gletsjers. Het is enerzijds een rustige excursie, maar anderzijds voelt het wel heel avontuurlijk! Omdat je zo in het ruige landschap staat (in mijn geval Svinafellsjökull, onderdeel van Skaftafell NP), en er soms ineens een enorm diepe kloof naast je opdoemt. Omdat het landschap daar zo goed als zwart wit is, kon ik gemakkelijk met het contrast spelen om een grafisch beeld te creëren waarin de identiteit van de wandelaars er niet toe doet. Ik vond het één van de hoogtepunten van mijn IJsland-reis!

'506710' door JMoerkens '506710' door JMoerkens

IJslandSkaftafell

IJslandSkaftafell

Gletsjertong...Svinaf

JMoerkens

De gletsjertong Svinafellsjökull is een uitloper van de immense ijskap Vatnajökull, gelegn in het nationaal park Skaftafell. Het leuke aan deze plek is dat je hier met de ijzers ondergebonden een wandeling kunt maken over de gletsjer (als excursie te boeken of terplekke bij het bezoekerscentrum). Wanneer je bovenop de gletsjer loopt, realiseer je je pas hoe ongelooflijk groot het is. Bovendien zien je dan goed de gelaagdheid in het ijs, de structuren, door de jaren heen ontstaan. Heel bijzonder om mee te maken! Op deze foto zie je goed de blauwe gloed die het landschap in zich heeft. In de verte woedt bovenop de ijskap een sneeuwstorm.

'450004' door JMoerkens '450004' door JMoerkens

IJslandSkaftafell

IJslandSkaftafell

Svartifoss

JMoerkens

Svartifoss, oftewel de Zwarte Waterval, dankt zijn naam aan de opvallende zwarte kolommen van basalt. Deze zijn ontstaan doordat lava zeer langzaam afkoelde waardoor het gesmolten gesteente kon kristalliseren. Het is prachtig gelegen in het Nationale Park Skaftafell, en de wandeling ernaar toe leidt je door een mooi landschap. De kolommen vormden ook de inspiratie voor de architectuur van de beroemde kerk Hallgrimskirkja in Reykjavik. (vergroten levert een mooier beeld op)

Laat kaart zien