Seydisfjördur foto's & tips

'532809' door Trude '532809' door Trude

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Eeuwige sneeuw

Trude

De route van Egilstadir naar Seydisfjordur gaat over de hoogvlakte Fjardarheidi (620 m). Het is een schitterende weg met veel sneeuw, maar wij werden plotseling overvallen door een hevige mist. Omkeren zit er niet in, dan maar stapvoets verder rijden. Plotseling ben je dan uit de mist en is het allemaal weer helder. Bijzondere ervaring. Plaatjes schieten moet je direct doen als dat kan. Het weer kan hier zomaar omslaan.

'564858' door CBurgstad '564858' door CBurgstad

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Schilderachtig...uitz

CBurgstad

Voor de route van Hofn naar Seydisfjordur kiezen we voor de route langs de fjorden. Helaas is het een regenachtige dag en zien we weinig van de met sneeuw bedekte bergwand en ook niet van de weidse uitzichten over de fjorden. Maar desondanks is er zoveel moois te zien! Vanuit Egilstadir rijden we het laatste stukje over weg 93 naar Seydisfjordur. Zodra we deze afslag hebben genomen, gaat de weg omhoog en loopt de temperatuurmeter snel omlaag richting de 0 graden. De regen gaat over in dikke sneeuwvlokken en de ruitenwissers moeten hard aan de slag...... Dit kleine stadje heeft een kleine vissershaven en kleurrijke huizen. Hier komt de boot vanuit de Faeröer-eilanden aan. We zijn snel klaar met onze dorpswandeling en bestellen bij het restaurant/bar van het Snaeffel-hotel maar een lekker drankje om wat warm te worden. Vanuit onze eenvoudige maar knusse kamer hebben we een schilderachtig uitzicht op de

'1091961' door chateau '1091961' door chateau

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Reflectie in...Seydis

chateau

Hoe dichter we bij de Oostelijke fjorden kwamen des te slechter werd het weer, soms dagenlang alleen maar regen. In Seydisfjördur was het in ieder geval droog, maar hing er een hardnekkige mist. Mist heeft vaak het voordeel dat het windstil is. Dit leverde mooie beelden op met een perfecte reflectie. Van de omringende bergen met hun talloze watervallen hebben we helaas niets gezien. Dit mistige weer was in zekere zin nog een goedmaker.

'873579' door RVK '873579' door RVK

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

IJsland in de winter

RVK

Kirkjufelfoss is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde watervallen (inclusief de berg) op IJsland. In de zomer vrij druk maar in de winter goed te fotograferen. Soms moeilijk te bereiken vanwege sneeuw en slecht weer maar zeker de moeite waard.

'571738' door CBurgstad '571738' door CBurgstad

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Gugufoss

CBurgstad

Seydisfjordur is een heel kleine vissershaven met kleurrijke huizen aan een schilderachtige fjord aan de oostkust van IJsland. In deze haven komt de boot vanuit de Faeroereilanden aan en dit levert toerisme en bedrijvigheid op. Om er te komen neem je weg 93 en deze voert je in ruim een half uur over een hoge pas waar op zijn vroegst half juni de meren beginnen te smelten en er liggen altijd hopen sneeuw langs de weg. Als wij hier eind mei rijden, op weg naar ons hotelletje in Seydisfjordur, komen we in een felle sneeuwbui terecht en zien vrijwel geen hand voor ogen meer, terwijl de ruitenwissers hard heen en weer schieten. Maar als we eenmaal aan de afdaling zijn begonnen, wordt het zicht wat beter. Hierdoor zien we gelukkig net op tijd de Gugufoss, een fraaie waterval die in een U-vormig valletje omlaag schiet!!! (even openen s.v.p.)

'572268' door chateau '572268' door chateau

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Koppeltje...harlekijn

chateau

De harlekijneend (Histrionicus histrionicus) is een vogel uit de familie van de eenden, ganzen en zwanen die broedt op de toendra's in Noord-Amerika en Noord- en Oost-Siberië. In Europa broedt de harlekijneend slechts op IJsland met een populatie van circa 3000 paartjes. Het mannetje in prachtkleed is voornamelijk blauwgrijs en zeer bont gekleurd met roodbruine flanken en kopstreep en een witte tekening op de rug, kop, hals en borst. Het vrouwtje is donkerbruin met een vale, grijs gevlekte buik en heeft een opvallende witte vlek bij het oor, boven de teugel en een grotere vlek tussen de snavel en de oorstreek. We spotten dit koppeltje in de haven van Seydisfjördur.