Seydisfjördur foto's & tips

'508259' door A.Verleg '508259' door A.Verleg

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Noors

A.Verleg

Seyðisfjörður wordt ook wel het Noorse dorp genoemd. Dit vanwege de kleurrijke huisjes en omdat men aanneemt dat hier de eerste Noormannen voet aan wal zetten. Hoe dan ook een aangenaam rustig en liefelijk dorp. Diezelfde rust wordt wreed verstoord als de ferry uit Denemarken aankomt of vertrekt. Het dorp loopt helemaal vol met campers, 4x4 trucs en nog veel meer. Gelukkig heeft dat ook zijn charme en duurt het maar kort. Deze foto is overigens rond middernacht genomen.

'507122' door A.Verleg '507122' door A.Verleg

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Reflecties

A.Verleg

Op weg naar Seyðisfjörður kom je langs Heiðarvatn, een meer op maar zo`n 400 meter boven de zeespiegel. Bij ons, op het Europese vasteland, moet je naar de 2000 meter voor ijs en sneeuw. Hier op die 400 meter is, of was het op onze reis, een en al ijs en sneeuw. Windstil, een beetje heiig en een doorkomend zonnetje geeft deze voor mij bijzondere sfeer.

'503658' door A.Verleg '503658' door A.Verleg

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Dubbel

A.Verleg

Het was dit jaar een slecht voorjaar, veel kou en neerslag, zo werd mij verteld. In de week voordat wij landden was er ook slecht weer geweest, zei men. Op de rit naar Seydisfjördur kom je langs Heidarvatn. Dit meer ligt niet eens zo hoog, maar toch een enorme verrassing als je uit het mooie groene land komt vanuit Myvatn. Het meer lag vol met ijs en rondom lag nog volop sneeuw. In een paar kilometer van een groene wereld naar een wereld van ijs en sneeuw.

'514957' door A.Verleg '514957' door A.Verleg

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Noors

A.Verleg

Op de foto is het die avond 23.00 uur en bewolkt, een beetje onwerkelijk zoveel licht is er nog. Dus eigenlijk voor een wandeling na het eten perfect, genoeg te zien nog. Minder gunstig is dat je niet echt vroeg naar bed gaat vanwege dat licht. Het dorp wordt ook wel het Noorse dorp genoemd, vanwege de fel gekleurde huizen, het is in ieder geval een aangenaam dorp. Het is er alleen erg druk op de avond voordat de ferry weer naar Denemarken vertrekt, parkeerplaatsen staan vol en er is haast geen bed meer te boeken. Verder de rust zelve, dit dorp.

'532809' door Trude '532809' door Trude

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Eeuwige sneeuw

Trude

De route van Egilstadir naar Seydisfjordur gaat over de hoogvlakte Fjardarheidi (620 m). Het is een schitterende weg met veel sneeuw, maar wij werden plotseling overvallen door een hevige mist. Omkeren zit er niet in, dan maar stapvoets verder rijden. Plotseling ben je dan uit de mist en is het allemaal weer helder. Bijzondere ervaring. Plaatjes schieten moet je direct doen als dat kan. Het weer kan hier zomaar omslaan.

'541066' door A.Verleg '541066' door A.Verleg

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Ijsbergen

A.Verleg

Het ene moment rij je nog tussen de weelderige bloemenvelden en niet veel later sta je tussen het ijs van het Heiðarvatn. Dit meer vlak voor de afdaling naar Seydisfjördur ligt op een hoogte van niet meer dan 600m, maar is gevuld met ijs en de bergen er omheen met sneeuw. Vlak voor een ijsschots met wat ijssculpturen hield ik de camera op waterniveau en drukte af met dit als resultaat.

'564858' door CBurgstad '564858' door CBurgstad

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Schilderachtig...uitz

CBurgstad

Voor de route van Hofn naar Seydisfjordur kiezen we voor de route langs de fjorden. Helaas is het een regenachtige dag en zien we weinig van de met sneeuw bedekte bergwand en ook niet van de weidse uitzichten over de fjorden. Maar desondanks is er zoveel moois te zien! Vanuit Egilstadir rijden we het laatste stukje over weg 93 naar Seydisfjordur. Zodra we deze afslag hebben genomen, gaat de weg omhoog en loopt de temperatuurmeter snel omlaag richting de 0 graden. De regen gaat over in dikke sneeuwvlokken en de ruitenwissers moeten hard aan de slag...... Dit kleine stadje heeft een kleine vissershaven en kleurrijke huizen. Hier komt de boot vanuit de Faeröer-eilanden aan. We zijn snel klaar met onze dorpswandeling en bestellen bij het restaurant/bar van het Snaeffel-hotel maar een lekker drankje om wat warm te worden. Vanuit onze eenvoudige maar knusse kamer hebben we een schilderachtig uitzicht op de

'873579' door RVK '873579' door RVK

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

IJsland in de winter

RVK

Kirkjufelfoss is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde watervallen (inclusief de berg) op IJsland. In de zomer vrij druk maar in de winter goed te fotograferen. Soms moeilijk te bereiken vanwege sneeuw en slecht weer maar zeker de moeite waard.

'571738' door CBurgstad '571738' door CBurgstad

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Gugufoss

CBurgstad

Seydisfjordur is een heel kleine vissershaven met kleurrijke huizen aan een schilderachtige fjord aan de oostkust van IJsland. In deze haven komt de boot vanuit de Faeroereilanden aan en dit levert toerisme en bedrijvigheid op. Om er te komen neem je weg 93 en deze voert je in ruim een half uur over een hoge pas waar op zijn vroegst half juni de meren beginnen te smelten en er liggen altijd hopen sneeuw langs de weg. Als wij hier eind mei rijden, op weg naar ons hotelletje in Seydisfjordur, komen we in een felle sneeuwbui terecht en zien vrijwel geen hand voor ogen meer, terwijl de ruitenwissers hard heen en weer schieten. Maar als we eenmaal aan de afdaling zijn begonnen, wordt het zicht wat beter. Hierdoor zien we gelukkig net op tijd de Gugufoss, een fraaie waterval die in een U-vormig valletje omlaag schiet!!! (even openen s.v.p.)

'572268' door chateau '572268' door chateau

IJslandSeydisfjördur

IJslandSeydisfjördur

Koppeltje...harlekijn

chateau

De harlekijneend (Histrionicus histrionicus) is een vogel uit de familie van de eenden, ganzen en zwanen die broedt op de toendra's in Noord-Amerika en Noord- en Oost-Siberië. In Europa broedt de harlekijneend slechts op IJsland met een populatie van circa 3000 paartjes. Het mannetje in prachtkleed is voornamelijk blauwgrijs en zeer bont gekleurd met roodbruine flanken en kopstreep en een witte tekening op de rug, kop, hals en borst. Het vrouwtje is donkerbruin met een vale, grijs gevlekte buik en heeft een opvallende witte vlek bij het oor, boven de teugel en een grotere vlek tussen de snavel en de oorstreek. We spotten dit koppeltje in de haven van Seydisfjördur.