Rondom Reykjavik foto's & tips

'171344' door pixelfun '171344' door pixelfun

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Blue Lagoon

pixelfun

Het beste ongelukje dat IJsland is overkomen: de Blue Lagoon!

'220769' door Gertruud '220769' door Gertruud

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Breuklijn

Gertruud

Pingvellir Nationaal Park is de belangrijkste historische plaats van IJsland. Hier bevindt zich een kloof die precies op de breuklijn tussen de Amerikaanse en Europese plaat ligt. Ijsland ligt precies op de Mid Atlantische Rug, waar deze platen uit elkaar drijven.

'190863' door Leeu '190863' door Leeu

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Vals alarm!

Leeu

(Openen svp) Soms wil de Strokkur je nog wel eens voor de gek houden en dan spuit hij maar een paar meter de lucht in, een soort vals alarm voor de grote uitbraak. De Geysir en de Strokkur maken deel uit van een groot geothermisch veld met een grote verscheidenheid aan warme bronnen.

'458413' door wisseschout '458413' door wisseschout

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Moeder natuur strooit

wisseschout

Bij Seltun [ krysuvik] een hele poos gewandeld tussen de prachtige kleuren van dit geometrische veld. De nacht daar blijven staan [ campertje] zodat we de volgende morgen daar nogmaals van konden genieten. Kinderen vinden het geweldig hier met al dat natuurgeweld en als topper de vele heetwaterbronnen om in te baden en boottrips naar de walvissen

'539611' door Jeannette67 '539611' door Jeannette67

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Het geheim van...Brua

Jeannette67

Na een rondreis Ijsland (met de klok mee) kwamen we voor de laatste vier dagen aan bij de Golden circle. Save the best for last? Nou niet heus want ik was toch wel wat teleurgesteld in de busladingen vol met toeristen die zich hier bij de natuurattracties ophielden (hoezo September naseizoen?). Was er in dit gebied nog wel een rustig verborgen plekje te vinden? Na even gegoogled te hebben stuitte ik op het geheim van Bruarfoss; een niet al te grote waterval die echter uitblinkt in schoonheid door de vorm en de kleur van het water wat zich via tientallen kleine watervalletjes in een soort felblauwe wirhlpool stort. De waterval ligt aan de 37 tussen Lauggarvatn en Geysir achter een vakantiepark en is lasting te vinden. Ook bevinden zich tientallen verschillende aanwijzingen op internet hoe er te komen. Maar welke is nu juist? We hebben 2 uur gezocht naar dit verborgen plekje; zaten in het begin helemaal bij het verkeerde vakantiepark. Uiteindelijk met schoenen en broek vol bagger en kletsnat van de regen deze wonderschone waterval gevonden. Wat waren we blij! Het hield zelfs even op met regenen wat me de gelegenheid gaf om tientallen foto's te schieten. Ik hoop dat dit plekje een beetje afgeschermd blijft van de grote meute maar vrees dat er binnen 2 jaar een nieuwe asfaltweg rechtstreeks naar toe zal lijden.

'379193' door antwan '379193' door antwan

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Kerio vulkaan

antwan

De Kerio vulkaan krater is een 6500 jaar oude vulkaankrater, die niet meer actief is. Het is de meest noordelijke krater in een rij van kraters. Hij is 270 meter lang, 170 meter breed en 55 meter diep. Het water in het kratermee kent een diepte van ongeveer 10 meter. In de winters is het kratermeer vaak bevroren.

'486676' door Rosita '486676' door Rosita

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Noorderlicht

Rosita

Zelfs als amateur fotograaf kan je met de juiste instellingen kan je prachtige foto's maken. Even alles goed inlezen en bestuderen en vooral je statief niet vergeten.

'439193' door bboeding '439193' door bboeding

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Silfra kloof

bboeding

De mooiste en koudste snorkeltocht die ik heb gemaakt! In het Thingvellir park iets ten noorden van Reykjavik kun je met bescherming van een drysuit (het water is 2 graden Celsius) een snorkeltocht maken tussen de Europese en Amerikaanse aardplaten. Heel gaaf en het helderste water ter wereld!

'509025' door dennisenroel '509025' door dennisenroel

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Kleurexplosie in...Ke

dennisenroel

Wij zijn dol op kratermeren. Kerið ('vaas') is hier een prachtig voorbeeld van. Het maakt onderdeel uit van de Golden Cirkle. De 170 bij 270 meter grote en 55 meter diepe, deels met groenig water gevulde krater ligt vlak naast de weg en is gemakkelijk te bereiken. Kerið is ca 3000 jaar geleden ontstaan als onderdeel van een kratercomplex, Tjarnarhólar genaamd. Het verhaal gaat dat als de waterspiegel in Kerið stijgt, het water in een klein meertje boven op de 5 kilometer verderop gelegen 536 meter hoge berg Búrfell daalt, en omgekeerd. In de directe omgeving liggen nog twee andere kraters, de Seyðishólar and Kerhóll. De felle kleuren van de kraterwand laten zien hoe heet het gesteente is geweest vlak na de explosie. Een geweldig natuurfenomeen.

'208786' door floriscal '208786' door floriscal

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Bruarfoss

floriscal

Brúarfoss is een prachtige waterval die alleen per voet bereikbaar is. Het is een mooie wandeling in het verlaten landschap van IJsland. Hou er rekening mee dat je onderweg een klein riviertje moet doorsteken. De wandeling gaat voornamelijk over vlak terrein. De wandeling duurt heen en terug ca 1 a 2 uur. Wil je meer weten over de wandeling zie dan mijn tip.

'156416' door Leeu '156416' door Leeu

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Slikken!

Leeu

Na het vangen van kril liet hij even zijn hele bek zien, zowel zijn boven- als onderkaak. Ik denk dat het dan makkelijker is om de kril te laten zakken :-) of zou hij willen weten wie hem heeft staan te bekijken tijdens het eten. Ik vond het in ieder geval een hele speciale ervaring die ik niet snel zal vergeten!

'364954' door valari '364954' door valari

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Warm water rivier...I

valari

In de buurt van Selfoss kun je een prachtige wandeling maken (te voet of per paard) naar een voor de meeste toeristen onbekende warm water bron. Het is een rivier in de bergen, waar je heerlijk kunt zwemmen bij een contante temperatuur van 37 graden. Weer of geen weer, heerlijk buiten zwemmen in de natuur! (zie lonely planet Selfoss)

'496934' door JMoerkens '496934' door JMoerkens

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Stil Water, Vulkanen.

JMoerkens

Op weg naar de Blue Lagoon doemde er aan mijn rechterzijde ineens een absurd landschap op. Een enorm uitgestrekt stil water vormde een perfecte spiegel waarin de wolken reflecteerden. Het water werd omzoomd door zwarte lava-stranden. Hier MOEST ik even uitstappen en wat foto's maken, want ik ben dol op spiegelingen fotograferen. Je ziet op de zwarte strook aan het horizon zelfs bebouwing/een dorp liggen, je zult daar wonen! Bizar!

'518291' door sidonius '518291' door sidonius

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Een rondje langs het.

sidonius

Bij toeval ontdekten we het prachtige kratermeer Kerid. Stond niet in onze reisbeschrijving, maar op weg naar waterval Gullfoss en de beroemde geisers van Geysir wees een simpel bordje langs de kant van de weg naar de krater. Nieuwsgierig als wij zijn volgden we eerst maar eens dat bordje. Tot onze grote verrassing dook daar ineens een schitterend kratermeer met kraterwand voor ons op. Het is geen vulkaan, maar door een explosie van heet water is deze krater ontstaan. Het waterpeil wisselt met de stand van het grondwater. Je kunt over de rand van de krater wandelen, en afdalen tot aan het meer. Rechts van het midden zie je een paar mensjes lopen. Je vindt deze krater aan weg 35 tussen Selfoss en Reykholt. Op een kleine parkeerplaats kun je je auto kwijt, bij een simpel hokje betaal je een paar euro entree voor het onderhoud van deze bijzondere locatie. Nog geen massatoerisme, terwijl het toch aan de Golden Cirkel ligt. Houwen zo!

'500161' door dennisenroel '500161' door dennisenroel

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Adembenemend Kerið

dennisenroel

Kerið (of Kerid - dat als de vaas vertaald kan worden) is een vulkaan op IJsland. Het is een prachtig voorbeeld van een zogenaamde explosiekrater op een paar kilometer van Selfoss. De 170 bij 270 meter grote en 55 meter diepe, deels met groenig water gevulde krater ligt vlak naast de weg en is derhalve gemakkelijk te bereiken. Kerið is ca 3000 jaar geleden ontstaan als onderdeel van een kratercomplex, Tjarnarhólar genaamd. Het verhaal gaat dat als de waterspiegel in Kerið stijgt, het water in een klein meertje boven op de 5 kilometer verderop gelegen 536 meter hoge berg Búrfell daalt, en omgekeerd. In de directe omgeving liggen nog twee andere kraters, de Seyðishólar and Kerhóll. De rode wand van Kerið is deels bedekt met mos en kan men vrij makkelijke tot het kratermeeroppervlak afdalen. Het meertje zelf is ongeveer 10 meter diep. Kerið wordt vaak als onderdeeld genoemd van de Golden Circle. Het kleine stipje op de horizon is een mens: dat geeft de verhoudingen goed weer. Bron: Wikipedia.

'333113' door larsu '333113' door larsu

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Onderste deel van de.

larsu

Vorige week terug gekomen van IJsland, bij deze een eerste resultaat van deze reis. Het is de onderste trap van de bekende Gullfoss waterval, onderdeel van de zogenaamde Golden Circle. De Gulfoss is een indrukwekkende tweetrapswaterval in de Hvítá rivier. Het water stort met zo'n geweld naar beneden, dat er een hoop waterdamp opgeworpen wordt. Als ze zon daarop schijnt ontstaat er vaak een regenboog, waaraan de waterval haar naam te danken heeft.

'168465' door Leeu '168465' door Leeu

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Klaar voor de start!

Leeu

(Openen) Deze papegaaiduiker had wat moeite om op te stijgen, wat uiteindelijk toch lukte. Ze duiken van het wateroppervlak naar vis en pijlinktvis. Ze vliegen daarna om het hardst terug naar de kust naar hun jong, omdat ze onderweg vaak lastiggevallen worden door meeuwen.

'499141' door sidonius '499141' door sidonius

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Twinfalls

sidonius

Onderweg in de buurt van Stong (wegnr 32) kwamen we deze tweelingwaterval tegen. Heel onbekend, en daardoor superstil. Niemand te bekennen. Het zijn soms de kleine pareltjes die je onderweg spontaan tegenkomt.

'444452' door sidonius '444452' door sidonius

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Kleurenexplosie

sidonius

Dit is de vulkaankrater Kerith, een mooie diepe en kleurrijke krater met een prachtig meer er in. Hij staat niet in de bekende gidsen, en trekt nauwelijks de aandacht als je er langs rijdt. Dank zij de reisinformatie van onze reisagent gingen we toch even kijken - het is vlak langs de weg - en troffen dit beeld. Voor IJslanders al niet belangrijk genoeg om veel aandacht aan te besteden blijkbaar. Misschien omdat het geen explosievulkaan is en dus geen lava-uitbarstingen heeft, maar een sintelkegelvulkaan is. Het water in het vulkaanmeer stijgt en daalt met het niveau van het grondwater. (info uit een foldertje).

'330349' door movos '330349' door movos

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Geothermische...activ

movos

IJsland is koploper op het gebied van duurzaam energie gebruik. Meer dan de helft van de energiebehoeften wordt opgewekt door geothermische activiteit. Door het optimale gebruik van natuurlijke energiebronnen is met mogelijk om de natuur in IJsland als erfgoed te behouden voor volgende generaties.

'423164' door Esther '423164' door Esther

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Seljalandsfoss

Esther

Watervallen in alle soorten en maten. In IJsland kom je ze overal tegen. En je hoeft er echt niet naar op zoek. Deze Seljalandsfoss, ongeveer 65 meter hoog, ligt aan de ringweg. Dus je ziet hem van ver al liggen. Hij is al heel vaak vastgelegd en je ziet hem in allerlei folders. Dit is mijn versie!

'511080' door MiekeDeHaas '511080' door MiekeDeHaas

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Kerið

MiekeDeHaas

Kerið is een mooie, 55 meter diepe explosiekrater. Deze is ontstaan door de instorting van een kleine magmakamer na afloop van een eruptie. De krater ontstond zo 'n 6500 jaar geleden. Het is een prachtig blauw/groen gekleurd meer. Is 270 bij 170 meter. Te voet kun je langs de rand van dit meer lopen.

'509899' door enroute2 '509899' door enroute2

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Zonsopkomst Keflavik.

enroute2

Komend weekend gaat de wintertijd weer in en de klok een uur terug. Dan is het op IJsland weer één uur vroeger dan in Nederland i.p.v. 2 uur tijdens onze zomertijd. Dit gebruik kent IJsland niet en dat is ook niet verwonderlijk. Door de noordelijke ligging zijn de dagen er in de zomer heel lang en in de winter extreem kort. De zon, die rond 0 uur ’s nachts onderging, zie je hier om 3 uur in de ochtend weer opkomen, gevangen in een kleurrijk kunstwerk op de luchthaven van Keflavik. Dat was afgelopen juni, tussen het inleveren van de auto en het inchecken voor de vroege terugvlucht naar Amsterdam in.

'514973' door awesomemore '514973' door awesomemore

IJslandRondom Reykjavik

IJslandRondom Reykjavik

Sneeuwblind

awesomemore

Afhankelijk van het weer en de (ijs en sneeuw) situatie op de weg, duurt het een kleine 2 uur om vanaf de KEF luchthaven een andere wereld te betreden. De rit is prachtig al word je er soms bijna sneeuwblind van met laaghangende winterzon en een maagdelijk wit winterdeken....zie foto. Er staan 2 houten huizen op het land van Palmi Sigmarsson. Een daarvan is het hoofdgebouw. Het heeft drie slaapkamers, een badkamer, een open keuken en een grote open haard. Het andere gebouw is een stuk kleiner en bestaat uit een tweepersoons slaapkamer, wasruimte en een sauna. Het grote, bosrijke landgoed (inclusief family sized hot tub) is te bereiken via een 400 meter lange privé weg die leidt naar een 25 meter lang looppad naar de huizen. Met een brullende rivier aan je voeten, je eigen (warm en naar zwavel geurend) water en geen directe buren ben je een ingrediënt in de smeltkroes van de IJslandse natuur. Reykjavik is ongeveer 1 ½ uur rijden en de Golden Circle wacht geduldig aan het eind van je oprijlaan. Je kunt de hele rambam en een schat aan herinneringen hier huren: https://www.airbnb.com/rooms/1677240