Oostland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stuðlagil Canyon

Oostland,
IJsland


In het oosten van IJsland ligt in de Jökuldalur-vallei een van de mooiste ravijnen in IJsland, de Stuðlagil Canyon, of ook wel de Basalt Canyon genoemd. Deze indrukwekkende kloof met aan beide kanten hoge basalt kolommen is lang voor het oog verborgen gebleven.

De Jökla rivier was eens een van de krachtigste gletsjer rivieren in IJsland en veel te gevaarlijk om over te steken.
De kracht van dit water is gebruikt voor een waterkrachtcentrale Kárahnjúkavirkjun, en na de voltooiing van deze centrale in 2009 zakte het waterlevel in de canyon ver zodat de mooie basalt formaties zichtbaar werden. Ook de kracht van het water nam af zodat het nu een rustig kabbelend riviertje is geworden. Omdat deze plek nog niet lang bekend is en ook meer dan een uur van de doorgaande route ligt is het even goed zoeken hoe je het kunt vinden.

Er zijn twee manieren om bij de Canyon te komen:

1: Via het Westen;
Vanaf de ringroad ga je rechts de 923 op. Na 19 km kom je bij de boerderij Grund waar je kunt parkeren. Je hoeft maar 250 meter te lopen en dan sta je op een uitzichtplateau met zicht op de canyon. Wil je naar beneden, naar de rivier lopen kan dit via een heel steil pad.

2: Via het Oosten;
Neem dezelfde afslag al hierboven vermeld naar de 923. Na ongeveer 14 kilometer kom je aan bij boerderij Klaustursel, waar je je auto kan parkeren. Loop de brug over de rivier over en loop over een goed aangegeven pad richting de Stuðlagil canyon. Dit is geen moeilijke wandeling, maar is wel ongeveer 4 kilometer (tot aan de canyon). Na 2 kilometer zie je via deze weg nog een bonus: een mooie waterval die omgeven is door basalt kolommen! Aangekomen bij Stuðlagil klim je via de basalt kolommen naar beneden. (Pas op, kan zoals verwacht wel wat glad zijn)

Deze prachtige plek is letterlijk heel lang een hidden gem geweest, verborgen onder een krachtige gletsjer rivier. Maar ondanks dat het steeds bekender wordt door zijn pracht, blijft het echt een pareltje wat niet langer voor de wereld verborgen is!