Noordland West foto's & tips

'378439' door corriedewinter '378439' door corriedewinter

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Panorama: Als de...lu

corriedewinter

Het is zomer in IJsland en we treffen als we op zoek gaan naar walvissen in de baai van Husavik. Je kunt ook zelf in de baai gaan varen of vissen. Bij het huisje aan de baai zijn bootjes en vishengels te huur. De lupine bloeit uitbundig. Deze Alaska lupine is niet inheems; hij is geïmporteerd om erosie tegen te gaan en waar mogelijk de bodems te verbeteren. De lupine is een vlinderbloemige en kan stikstof uit de lucht omzetten in organisch materiaal. Het is dus een groenbemester die goed gedijt op IJsland. De lupine verspreidt zich snel. Met name op grindrijke gronden., zoals bij het stadje Husavik zien de hellingen paars.

'489916' door corriedewinter '489916' door corriedewinter

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Het huis dat zeven...

corriedewinter

In IJsland is hout zeer prijzig, dus er werden alleen huizen van hout gebouwd voor de elite. Dit huis dat diende als provinciehuis, staat in Glaumbaer in het noordwesten op de weg van Akureyri naar Saudarkrokur. Het huis is nu onderdeel van het gelijknamige museum met een turfboerderij. Het huis werd aanvankelijk gebouwd als vergaderruimte en woonhuis voor de districtsbestuurder. Toen hij elders werd benoemd, nam hij zijn huis gewoon mee. Het vervoer van het hout ging hoofdzakelijk over ijs. Paarden trokken sleden met deze vracht naar de kust, vandaar werd het hout verscheept naar een volgende kustplaats waarna het weer over land werd versleept naar de plaats van bestemming. In de jaren 1862 tot 1891 verhuisde het huis zes keer en in 1891 kwam het huis in particuliere handen. Uiteindelijk verhuisde het huis in 1985 voor de zevende keer, gewoon over de weg, naar de plek waar het nu staat. Een bezoek aan het Glaumbaermuseum met de oorspronkelijke turfboerderij, de kerk en twee houten huizen is echt de moeite waard. Je krijgt een heel goed beeld van het leven in die tijd. Zelfs in IJsland kan het druk zijn: Ga laat in de middag, dan heb je mooi licht, of 's morgens om negen uur. Op het terrein rondkijken is gratis, net als een kijkje in de houten huizen. Toegang tot de turfboerderij is 1200 kronen, ongeveer 8 euro (prijs 2015)

'491208' door MiekeDeHaas '491208' door MiekeDeHaas

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

De Kolugljúfer canyon

MiekeDeHaas

Afslag 715, ten zuiden van deze weg bevindt zich een lange canyon, die door de rivier Vididalsá wordt uitgekerfd. Het is een kloof van 1 km. In de canyon liggen een aantal schilderachtige watervallen.

'454653' door chateau '454653' door chateau

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Kerlingarfjöll

chateau

De Kerlingarfjöll ligt ten zuiden van de gletsjer Hofsjökull en is een kleurrijk gebied met veel rhyoliet. Het gebergte dankt zijn naam aan een 25 m hoge, donkere zuil die Kerling wordt genoemd wat ’oude vrouw’ betekend. Er zijn vele warme modderpoelen en stroombronnen, die vaak midden in de sneeuw liggen. In dit gebergte, met toppen als de Snækollur (1488m) en de Loðmundur (1420m), kan ook geskied worden. (gescande dia).

'484609' door BasB '484609' door BasB

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Een rokende fumarole.

BasB

Onderweg naar Myvatn in het noorden van IJsland kun je dit niet missen. Het is een geothermisch gebied pal naast de ringroad 1 voor Myvatn (van oost naar west). Daar hebben ze er in IJsland wel meer van (geothermische gebieden) maar deze is dus erg gemakkelijk bereikbaar. Een fantastische plek om al het geborrel, gepruttel en deze fumarole te aanschouwen. Je hebt op de heuvel een mooi uitzicht over het gebied met in de achtergrond andere vulkanen. En wij hebben hier geen bussen vol met toeristen gezien zoals bij Geysir (de spuitende geiser) wel het geval was.

'552236' door marjan stolk '552236' door marjan stolk

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Op safari in Europa..

marjan stolk

Bij de foto-opdracht " Safari in Europa" gaan mijn gedachten steeds weer naar een bepaalde plek in IJsland. IJsland??....maar daar leeft toch helemaal geen groot wild, zullen de meeste mensen zeggen en dat klopt ook...maar toch.... Als je IJsland bezoekt is het heel leuk om van hut naar hut te reizen per auto. Het voordeel hiervan is dat deze "hutten" op de allermooiste locaties liggen en buiten dat is het woord "hut" wat IJsland betreft een understatement. Deze accomodaties zijn soms ronduit luxe en van alle gemakken voorzien. Bovendien zijn ze kleinschalig opgezet zodat je heerlijk in alle rust van jouw "eigen" plekje in de IJslandse natuur kunt genieten. Soms zit je midden tussen de schapen, dan weer aan de rand van een meer of je hebt een fantastisch uitzicht op een gletsjer. Een accommodatie stak , wat ons betreft, met kop en schouders boven de rest uit! Mjoeyrir vlakbij het plaatsje Eskifjordur in het Noord-Oosten van IJsland is een plek waar je steeds weer terug wilt keren. De hutten staan op een landtong en aan de ene kant kijk je uit over het fjord. De andere kant heeft zicht op de haven en het plaatsje. Als je in je hut bent, die zowel aan de voor- als achterzijde grote ramen heeft voel je je letterlijk omringd door het water. De omgeving is adembenemend en het was daar dat ik het echte safari-gevoel kreeg. Want door het raam zie je de orka's op korte afstand passeren en langs het strand scharrelde deze jonge poolvos. Regelmatig probeerde hij schelpdieren op te graven. Als je weet hoe lastig het is om poolvossen te spotten, begrijp je wat een mooie ervaring het is als je ze vlak voor je hut ziet. De buitengewoon vriendelijke eigenaresse, die je zelfs 'nachts wakker maakt als er Noorderlicht te zien is, vertelde dat poolvossen veel langs dit fjord bivakkeren. En na een mooie dag vol wildlife kun je je naast je hut in de hot-tube laten zakken waar vanuit je uitzicht hebt over het fjord. Terwijl je wacht op het Noorderlicht kan het leven haast niet mooier zijn!

'489965' door corriedewinter '489965' door corriedewinter

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Het is soms vol in de

corriedewinter

In Glaumbaer zie je een van de weinige gave voorbeelden van een turfboerderij. Je kijkt hier naar de voorkant, die bestaat uit een rij houten gevels met turfmuren ertussen. Tussendoor zie je het kerkje, waarvan ik later een foto zal plaatsen. De gevel links is van een voorraadkamer. Hierachter ligt een lange gang waarlangs links en rechts allerlei vertrekken tegen elkaar werden gebouwd. Zo bespaarde je materiaal, arbeid en stookkosten. Het geheel werd bedekt met plaggen, ook weer om de warmte binnen te houden. Helemaal achteraan in de gang ligt de "Baðstofa" de kamer waar men met elkaar leefde. Deze woonkamer, die tussen 1876-1879 werd gebouwd, beschikt over 11 bedden. Omdat men vaak met zijn tweeën in één bed sliep, konden, indien nodig, 22 personen in de woonkamer slapen. Men zat op de rand van het bed, at en werkte. Op de plank boven het bed verborg men zijn privédoos, een ronde kom van hout met deksel, meestal prachtig versierd. In deze kom bracht men uit de hoofdvoorraadkamer de persoon in kwestie zijn of haar eten. Replica's van deze kommen zijn te koop in het huis dat zeven keer verhuisde. De plaats van de vrouw was bij het raam dat bespannen was met vishuid of de ingewanden van een schaap. Haar werk, zoals spinnen en naaiwerk vereiste namelijk meer licht. De mannen kamden wol, maakten touw van paardenhaar en ook speelgoed. Tijdens de lange winteravonden wanneer men zijn bezigheden verrichtte in het zwakke licht van olielampen, kon het gebeuren, dat iemand van de aanwezigen voor verstrooiing zorgde en hardop uit een oude saga las of een gedicht voordroeg. Tip: ga vroeg of aan het eind van de dag, zelfs in IJsland kan het druk zijn!

'173845' door Leeu '173845' door Leeu

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Waarschuwing!

Leeu

(Openen) Dit is de belangrijkste weg om bij de Askja te komen. Omdat deze route naar grote hoogte stijgt, is het belangrijk om een goede uitrusting te hebben en warm gekleed te zijn! Dit avontuur moet je met een 4X4 auto zeker doen. Het is onvoorstelbaar en onaards mooi, wat je onderweg allemaal ziet! Informeer in Mytvatn bij de VVV wel of de rivieren over te steken zijn!

'381321' door AngelaenAnniek '381321' door AngelaenAnniek

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

De baai van Husavik -

AngelaenAnniek

Husavik is de bekendste plaats vanwaaruit je op walvisexcursie kunt gaan. Alhoewel de eerste indruk toeristisch lijkt (nou ja, voor IJslandse begrippen - het is ineens heel leuk om weer een toeristenshop tegen te komen met toeristensnuisterijen), is de ligging van een waarachtige schoonheid dat ook al zou je er geen walvis spotten, de excursie toch de moeite waard is.

'510633' door MiekeDeHaas '510633' door MiekeDeHaas

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Fjord Eyjafjördur

MiekeDeHaas

Toch een prachtige naam voor een fjord. Maar de namen zijn moeilijk te onthouden. Een aantekenboekje is dus onontbeerlijk. Het is schitterende fjord en tevens de langste fjord van IJsland. Het klimaat is meer continentaal dan zeeklimaat. Dit houdt in dat de winters hier koud zijn en de zomers juist warmer dan de meeste andere plaatsen in IJsland. Deze fjord ligt dicht bij het stadje Akureyri en de waterval Godafoss. Allemaal mooi te bezoeken op één dag.

'505903' door miekevanderwelle '505903' door miekevanderwelle

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Klimmen en dalen

miekevanderwelle

Hier nog een foto van IJsland onderweg. Dit vond ik zo'n prachtige beleving......overal zwarte en donkere stenen en grond en dwars daar door heen deze weg. Het voorafgaande stuk was niet geasfalteerd. Het deed mij denken aan een maanlandschap.

'174161' door Jan-Petra '174161' door Jan-Petra

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Rode bron

Jan-Petra

Hveravellir is een hete bronnengebied halverwege de Kjolur route in het binnenland van IJsland. Een prachtig gebied gelegen tussen 2 gletsjers. Hier zijn diverse bronnen in verschillende kleuren rood, groen en blauw. Hier de rode bron

'463157' door dianethone '463157' door dianethone

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Limegrass

dianethone

Onderweg van Ólafsfjörður naar Drangsnes. Zeggen dat alles lava is in IJsland zal wel niet overdreven zijn zeker? Hier ook weer zo'n eindeloze zwarte vlakte waartegen het limegrass fel afstak.

'510322' door MiekeDeHaas '510322' door MiekeDeHaas

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

IJslanders in een...w

MiekeDeHaas

We hebben zojuist de Westfjorden verlaten en komen nu op het vaste land van IJsland. IJsland staat bekend om zijn mooie IJslandse paard. . Het is een paardenras die al meer dan duizend jaar raszuiver en zonder invloed van buitenaf worden gefokt. Onder meer door de geïsoleerde ligging van IJsland is de IJslander het enige paard dat op het eiland voorkomt. Het is een vriendelijk paard en het zijn echte kuddedieren. Ze laten zich makkelijk benaderen en je kunt dichtbij komen. We zijn regelmatig uitgestapt om ze van dichtbij te bewonderen. Ze komen uit zichzelf naar je toe gelopen.

'458159' door Zandkorrel '458159' door Zandkorrel

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Dorp

Zandkorrel

Ik zit nu een paar weken op deze site en verbaas me over de verscheidenheid van plaatsen die langs komt. Ik vraag me af of het mogelijk is een foto te plaatsen van een plek waar nog niemand op deze site geweest is.... Nou, ik doe een poging: wie is er wel eens in Blönduós geweest? Ik wel, zelfs 24 uur lang. Wat is daar dan te doen? Nou .... niks... Op de foto zie je het hele dorp in een oogopslag.

'269480' door wisseschout '269480' door wisseschout

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Papagaaiduiker

wisseschout

3 weken rondrijden en dan eindelijk oog in oog staan met deze beauty. Ik ging helemaal [ zachtjes dat wel ] uit mijn bol. Zo dicht bij had ik niet kunnen dromen. En behalve deze puffin ook nog heel veel koeten en alken.

'386838' door corriedewinter '386838' door corriedewinter

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Voor even rustig...zi

corriedewinter

De titel zegt het al: deze witte kwikstaart is altijd in beweging. Als hij loopt, valt vooral het wippen (kwikken) van zijn lange staart op. Ik zag deze vogel in de zomer in het noorden van IJsland, in de winter trekt hij naar West-Europa. De kwikstaart bouwt zijn nest op een goed beschutte plaats, zoals hier tussen de dennen. Zijn nest kon ik niet ontdekken; een verrekijker was handig geweest, zeker bij zo'n beweeglijke vogel. Dit is een gewone witte kwikstaart: hij heeft een grijze rug met zwarte kruin, nek en hals. Ook heeft hij zwart aan staart en vleugels. Het witte slaat vooral op zijn wangen en buik. Er zijn ook gele kwikstaarten en zogenaamde zwartruggen. Deze rouwkwikstaarten broeden in Engeland.

'493658' door robgreeve '493658' door robgreeve

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Turf kerkje

robgreeve

víðimýrarkirkja is één van de vele kleine kerkjes die tegenkomt in IJsland. Het bijzondere van dit kerkje uit 1834, is dat hij opgebouwd is uit hout. Het dak is bedekt met gras en de wanden met turf. Je kan de kerk ook van binnen bezichtigen. Het kerkje ligt ongeveer 500m van de ringweg ongeveer 3 km van het plaatsje Varmahlid.

'496540' door robgreeve '496540' door robgreeve

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Turfboederij Glaumbae

robgreeve

Glaumbear is een kerkje met een turf boerderij uit de 18e eeuw. Het is nu een museum, maar tot 1947 werd deze nog bewoond. Goed is te zien hoe men vroeger leefde. De verschillende kamers zijn nog zo ingericht als zo een 70 jaar geleden.

'269873' door pkoelewijn '269873' door pkoelewijn

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Rara, wat ben ik

pkoelewijn

Aan de kust van het schiereiland Vatnsnes vind je de vreemdgevormde rots Hvitserkur. De een ziet hier een koe in, de ander een olifant of is het soms een draak?

'559816' door CBurgstad '559816' door CBurgstad

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Woeste aarde

CBurgstad

Als we bij de Godafoss aankomen zien we een paar auto's op de parkeerplaats aan de westzijde van de waterval staan. Wij parkeren echter aan de oostzijde en wandelen over een pad langs het snelstromende water, tot we bij de waterval komen. Vol ontzag staan we naar het watergeweld te kijken! Daarna wandelen we terug en bezoeken de westzijde van de Godafoss. Ook hier zijn de meeste toeristen verdwenen en lopen we met slechts een paar mensen rond. Niet alleen de waterval is schitterend, maar ook het landschap er om heen maakt veel indruk op ons. Zoveel kleur, zoveel ruigheid, zo puur.....Er zijn vrijwel geen andere toeristen te bekennen en je voelt je heel nietig in dit woeste landschap!

'557160' door marjan stolk '557160' door marjan stolk

IJslandNoordland West

IJslandNoordland West

Pleidooi voor IJsland

marjan stolk

Het toerisme naar IJsland neemt hand over hand toe en terecht! Het zou zelfs zo kunnen zijn dat men , door alle publiciteit, de indruk krijgt dat je er maar beter weg kunt blijven als je niet van toeristische hectiek houdt. En dat is eeuwig zonde want buiten sommige high-lights om, die inderdaad vooral in de maanden juli en augustus druk bezocht worden, wacht er een land dat in Europa zijn weerga niet kent en voor het grootste gedeelte nog altijd uit een fantastisch verlaten landschap bestaat. Groen, goud, afwisselend en eindeloos, waar plotseling witte stoompluimen hun weg omhoog vanuit de aarde banen. Maar soms ook een kleurloos,somber en saai gebied waar striemende regen je de adem beneemt en dreigende luchten aan de horizon hangen. Schrikt dit laatste je af laat je droom over IJsland dan een droom blijven en ga er niet heen.... Maar weet je alle facetten van de natuur te waarderen aarzel dan niet en ga ernaartoe.......want dan is en blijft IJsland een droombestemming!!!