Krafla

De Krafla is een vulkaan in het noorden van Krafla, vlakbij het Mývatn-meer. De vulkaan is 818 meter hoog. Víti is nu een diepe en steile krater met een doorsnee van 320 meter die deels met blauwgroen water is gevuld. Je kunt in een kwartier rondom de rand lopen. Aan de achterkant van de krater ligt een klein solfatarenveld met warme modderpotten en stoompluimen.

Informatie over Krafla

Beste foto's & tips van Krafla

'498430' door dennisenroel '498430' door dennisenroel

IJslandKrafla

IJslandKrafla

De hel voorbij

dennisenroel

Het gebied rond de vulkaan Krafla biedt enkele prachtige hotspots. Denk bijvoorbeeld aan solfatarenveld Leihrnjukur, maar ook aan explosiekrater Viti, wat 'hel' betekent. Deze krater is het gevolg van een uitbarsting in 1724. Víti is nu een diepe en steile krater met een doorsnee van 320 meter die deels met blauwgroen water is gevuld. Je kunt in een kwartier rondom de rand lopen, wat bij regenachtig weer een forse laag kleiïge blubber aan je schoenen doet groeien. Vanaf de kraterrand heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Als je 'de hel' voorbij loopt, kom je uit bij een klein solfatarenveld, maar ook dit bijzonder gekleurde meer. De ringvormige afzettingen van allerlei mineralen doen wat denken aan een caleidoscoop. Door gebruik te maken van een polarisatiefilter komen deze kleuren mooi naar voren. De bovenrand van de afgebeelde krater wordt helaas wat ontsierd door een waterleiding van de nabijgelegen energiecentrale. Mieke heeft hier eerder al aandacht aan besteed. Het geeft wel een beetje de verhoudingen weer, net als de mensen die door de sneeuw lopen. Het is een klim zeker waard.

'504292' door dennisenroel '504292' door dennisenroel

IJslandKrafla

IJslandKrafla

Op de rand van de hel

dennisenroel

Het gebied rond de vulkaan Krafla biedt enkele prachtige hotspots. Denk bijvoorbeeld aan solfatarenveld Leihrnjukur, maar ook aan explosiekrater Viti, wat 'hel' betekent. Deze krater is het gevolg van een uitbarsting in 1724. Víti is nu een diepe en steile krater met een doorsnee van 320 meter die deels met blauwgroen water is gevuld. Je kunt in een kwartier rondom de rand lopen, wat bij regenachtig weer een forse laag kleiïge blubber aan je schoenen doet groeien. Vanaf de kraterrand heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Je ziet hier nog net een paar mensen over de rand lopen. Het water in de krater is helblauw.

'526844' door Dianadm '526844' door Dianadm

IJslandKrafla

IJslandKrafla

De Hel van het Noorde

Dianadm

Wie aan IJsland denkt, denkt aan geothermische activiteit, vulkanen, hete bronnen en lava. Dit alles is te zien in het Krafla gebied. Krafla is de naam van de nog steeds actieve vulkaan in dit gebied. Rond de Krafla zijn een aantal prachtige hotspots te zien, waarvan de Viti-krater er één is. De naam Viti betekent ‘hel’. De krater is gevormd tijdens een massale vulkanische uitbarsting in 1724. Deze uitbarsting duurde uiteindelijk vijf jaar en werd gevolgd door aardbevingen, die jarenlang aanhielden. De krater heeft een doorsnee van 320 meter en is gevuld met azuurblauw zwavelhoudend water van 26 °C. Je kunt in een kwartier het meer rondwandelen en vanaf de kraterrand heb je een spectaculair uitzicht over het Krafla gebied. Het kratermeer Viti ligt op zo'n 15 minuten rijden van het Myvatn meer en het dorp Reykjalid. Het is te bereiken via een afslag van de ringweg 1 (linksaf slaan).

Laat kaart zien