Hekla

Naast vulkanen die onder gletsjers liggen, zoals de Katla onder de Mýrdalsjökull en de Bárdarbunga onder de Vatnajökull, zijn de meest beruchte vulkanen de Hekla in het zuiden en de Krafla in het noorden. Interessant zijn de talloze vulkanische verschijnselen die hier te vinden zijn, zoals heetwaterbronnen, de spuitende ‘Strokkur’ in het geisergebied, zwavelbronnen, borrelende modderpoelen, fumarollen (openingen waar hete stoom uit komt) en prachtig gekleurde ryoliet bergen.

Informatie over Hekla

Beste foto's & tips van Hekla

'496674' door enroute2 '496674' door enroute2

IJslandHekla

IJslandHekla

Route 26

enroute2

Als je vanuit het zuiden door het Þjórsárdalur dal rijdt en Hjálparfoss, de ruïne van boerderij Stöng en Háifoss hebt bezocht, is het de moeite waard om weg 32 naar het noorden te vervolgen en daarna de afslag naar het zuiden richting Hella te nemen, je rijdt dan over weg 26. Deze route bestaat gedeeltelijk uit een nogal hobbelige gravel road, maar de uitzichten zijn er werkelijk spectaculair. Als de lucht helder is heb je een goed uitzicht op Mount Hekla, de meest actieve vulkaan op IJsland. Hier verschuilt hij zich achter de donkere wolken.

'509527' door enroute2 '509527' door enroute2

IJslandHekla

IJslandHekla

Zomaar onderweg

enroute2

Neem ruim de tijd als je routes met de nodige hoogtepunten gaat rijden in IJsland, zoals bekende gletsjers, kraters, watervallen en zwavelvelden die je zeker wilt bezoeken. En hiermee haak ik meteen in op de titel van deze foto, want een ‘zomaar onderweg’ bestaat in de meeste gebieden van dit land niet. Het is eerder een aaneenrijging van parels die je voortdurend dwingen tot op z'n minst een fotostop onderweg, dus maak je lange dagen. Hier een uitzicht vanaf Landvegur ofwel route 26.

'539056' door travelbag '539056' door travelbag

IJslandHekla

IJslandHekla

Een natuurlijke...kle

travelbag

Landmannalaugar (niet ver vanaf de Hekla) een schitterend natuurgebied om wandelingen en treks te maken. Wil je dit gebied bezoeken dan dien je wel met het seizoen rekening te houden. Het is niet alle seizoenen open en te bereiken. Dit jaar ging het gebied pas open na half juni. Je moet het gebied eigenlijk niet overslaan. Al die kleuren in de bergen, echt heel mooi en daarnaast kun je er lekker actief zijn.

Laat kaart zien