Gullfoss foto's & tips

'485149' door JMoerkens '485149' door JMoerkens

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Overdonderend Gülfoss

JMoerkens

Behorend tot de Gouden Driehoek is Gülfoss één van de meest bezochte watervallen van IJsland. Dat is wat mij betreft geen reden om hem over te slaan. Want het is een majestueus schouwspel, om die enorme hoeveelheden water in verschillende etappes naar beneden te zien storten, met een lawaai dat zijn weerga niet kent. Ik vond het mooi om de waterval van verschillende standpunten te bekijken, zo kun je ook een wandelpad lopen langs de kloof, waardoor je uiteindelijk van bovenaf de kloof inkijkt, ook zeer indrukwekkend! Op deze foto zie je linksboven in beeld enkele toeschouwers kijken, dit geeft je een nog betere indruk van de omvang van deze spectaculaire waterval.

'514807' door JMoerkens '514807' door JMoerkens

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Gülfoss van Bovenaf..

JMoerkens

Güllfoss is één van de bekendste en grootste watervallen van IJsland. Het behoort samen met nationaal park Thingvellir en het geisergebied tot de zogenoemde Gouden Driehoek. Wanneer je de waterval bezoekt, raad ik je aan om verschillende standpunten te zoeken. Waar de bussen stoppen, heb je wellicht het beste zicht (van veraf) over het water dat trapsgewijs naar beneden stort. Maar wanneer je het wandelpad richting de waterval neemt, of nog hoger over de weg die kant op loopt, zie je de waterval van een heel andere kant. Voor deze foto had ik een hoger standpunt, waardoor je de kloof in kijkt waar het water met veel kabaal naar beneden valt. Door de nevel die dat tot gevolg heeft, krijg de plek een mysterieuze aanblik.

'483691' door robgreeve '483691' door robgreeve

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Gullfoss

robgreeve

Gullfos is en spectaculaire waterval wat heel makkelijk te bereiken is. Dat is ook goed merkbaar aan de hoeveelheid toeristen die er rond lopen. De Hvívtá rivier stort hier, in twee trappen die haaks op elkaar staan, in een nauwe kloof. Als je naar de waterval loopt, zorg dan voor een goede regenjas om je foto camera te beschermen tegen opspattend water.

'533224' door hamminga '533224' door hamminga

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

De indrukwekkend...Gu

hamminga

Er staat een striemende gure poolwind. Ik kan mijn fototoestel nauwelijks vasthouden, mijn vingers doen pijn van de kou. De lokale bevolking verontschuldigt zich voor het extreem koude weer: "normaal is het eind april echt niet meer zo koud". Alsof zij er iets aan kunnen doen. Maar wat genieten we. Het schitterende uitzicht bij de Gullfoss waterval, in de Hvítá (Witte rivier) in Zuid-IJsland. Deze waterval is eenvoudig te bereiken per auto. Het water van Gullfoss valt in twee trappen 32 meter naar beneden in een kloof in het landschap. De kloof is meer dan 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang. Toen wij er waren was de waterval nog deels bevroren, schitterend om te zien. Het neerstortende water zorgt vrijwel altijd voor een grote hoeveelheid stuifwater dat, als de zon erop schijnt, regenbogen veroorzaakt. Daaraan dankt de Gullfoss zijn naam: Gouden waterval.

'462751' door WKerkhof '462751' door WKerkhof

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Gullfoss in de sneeuw

WKerkhof

Gullfoss is een van de makkelijkst te bereiken watervallen in IJsland. Je kunt hem makkelijk bezoeken vanuit Reykjavik, door de beroemde Golden Circle te rijden. Het water valt in twee trappen, die min of meer haaks op elkaar staan, 32 meter naar beneden in een kloof. Wij hadden helaas heel slecht weer, het waaide en regende heel hard, maar het was zeker de moeite waard hier te kijken en te genieten van dit watergeweld. Extra leuk was de sneeuw die de kloof bedekte! Trek in dag uit voor de Golden Circle die je makkelijk kan rijden met je eigen auto. Hierdoor kun je zo lang blijven als je wilt, en zit je niet met een hele buslading die tegelijk hetzelfde wil zien als jij....

'483032' door MiekeDeHaas '483032' door MiekeDeHaas

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

De grootsheid van...G

MiekeDeHaas

Wanneer je aankomt bij deze waterval, word je overvallen door de grootsheid. Gullfoss is een van de mooiste watervallen van IJsland. Het water valt 32 meter naar beneden in twee trappen die haaks op elkaar staan. De trappen worden gevormd door harde basaltlagen. Deze lagen zie je goed in de wanden van de ca. 70 meter diepe en 2,5 km lange kloof. Je hebt twee parkeerplaatsen: een onderaan de waterval en een boven.Van bovenaf heb je een prachtig zicht op de waterval en de omgeving.Wil je het van dichtbij bekijken leidt er een houten trap naar beneden. Bij een ongunstige windrichting kun je door de nevel beneden moeilijk fotograferen. En....geen entreekosten.

'504912' door JMoerkens '504912' door JMoerkens

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Gordijn van Nevel

JMoerkens

Op maar weinig plekken in Europa toont de natuur zich zo machtig als op IJsland. Op deze foto zie je de rivier Hvita (de Witte Rivier) die rechts in beeld uitmondt in de beroemde waterval Gulfoss. De waterval veroorzaakt een gordijn van nevel over het gehele landschap. Het lawaai is oorverdovend. Ondanks het buitengewoon slechte weer, zocht ik een hoger standpunt op om een goed zicht op de rivier te hebben. Hier zie je H2O in elke denkbare variant :-)

'554248' door Haribobanaan '554248' door Haribobanaan

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Golden Circle: Gulfos

Haribobanaan

De Gullfoss is een waterval in de Hvítá (Witte rivier) in Zuid-IJsland. De waterval maakt deel uit van de Golden Circle, een favoriete rondreis langs Þingvellir, de Geysir en de Gullfoss die vanaf Reykjavik in één dag is af te leggen. Op IJsland is er overigens nog een andere waterval die ook Gullfoss heet.

'553231' door konne000 '553231' door konne000

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Allemaal water!

konne000

Vlakbij de prachtige Geysir tref je ook de gigantische Gullfoss waterval. Hier komen enorme hoeveelheden water naar beneden. Op de foto kun je zien dat je er via een wandelpad vlak bij kunt komen, maar elkaar verstaan is er dan niet meer bij! Wat een kabaal! Als de zon schijnt kun je het treffen dat er een prachtige regenboog in de waterval ontstaat!

'513084' door hamminga '513084' door hamminga

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Donderend geraas

hamminga

Schitterend! Met een donderend geraas valt het water, omgeven door ijspegels en bevroren rotsen, naar beneden. Wat een mooi gezicht, en wat is het groot en uitgestrekt...Er staat een ijskoude wind, maar zowel wij als zoonlief genieten zo van dit enorme natuurgeweld dat we de kou (bijna..) vergeten...

'452177' door JMoerkens '452177' door JMoerkens

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Sneeuw, IJs & Water

JMoerkens

Gullfoss is een indrukwekkende waterval, waarbij een enorme hoeveelheid water in twee trappen 32 meter naar beneden in een kloof stort. Dit veroorzaakt een gigantisch lawaai! Ik was er in april, dus er lag nog wat sneeuw her en der. Op deze foto zie je mooi de lijnen die het smelten van de sneeuw veroorzaken. Ik vind het een mooi contrast van het bulderende water en het langzaam smeltende pak sneeuw... Hier is water in al zijn hoedanigheden te zien: Gewoon water, sneeuw, ijs en nevel! (vergroten levert een mooier beeld op)

'518112' door dennisenroel '518112' door dennisenroel

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

De grootse Gullfoss

dennisenroel

De Gullfoss (gouden waterval) behoort tot de grootste en wildste watervallen van Europa. Het watergeweld stort zich in twee etappes in een brede kloof. De waterval dankt zijn naam aan het feit dat er - als de zon schijnt - vaak een regenboog te zien is. Wij moesten het zonder regenboog doen, maar dat maakt deze plek niet minder indrukwekkend. Hier zie je slechts een detail van de waterval. De mensen op het platform geven weer hoe groots de Gullfoss eigenlijk is.

'544650' door hamminga '544650' door hamminga

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

De Gullfoss waterval

hamminga

De Gullfoss in zuid IJsland is een van de mooiste watervallen van het land, gelegen in de Hvítá (Witte rivier). De waterval ligt een kleine 10 km ten oosten van Geysir en is echt een bezoekje waard. Het in de kloof neerstortende water zorgt vrijwel altijd voor een grote hoeveelheid stuifwater die, als de zon erop schijnt, prachtige regenbogen veroorzaken. Daaraan dankt de Gullfoss zijn naam: Gouden waterval. Het water van Gullfoss valt in twee trappen 32 meter naar beneden in een kloof in het landschap. De kloof is meer dan 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang. Toen wij er waren was de waterval nog deels bevroren, schitterend om te zien. De grootte van de waterval kun je enigszins inschatten door de mensen rechtsboven op de foto; hoe klein en nietig ben je als je naast dit donderend geraas staat...

'488442' door michael-kimmy '488442' door michael-kimmy

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Gullfoss

michael-kimmy

De prachtige waterval Gullfoss ligt in de zogenaamde "Golden circle". Een toeristische attractie waar je zeker even een kijkje moet gaan nemen tijdens je reis door IJsland!

'517413' door Mryn74 '517413' door Mryn74

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Gulfoss

Mryn74

Bovenstaande foto gemaakt bij de grootste en bekendste waterval van Ijsland; Gullfoss. Het is mogelijk om helemaal tot aan de rand van de waterval te komen waarbij het donderende geraas overweldigend is.

'536252' door Trude '536252' door Trude

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Gullfoss

Trude

In de twintiger jaren van de vorige eeuw werden er particuliere plannen ontworpen om de rivier de Hvita bij de Gullfoss af te dammen ten behoeve van een waterkrachtcentrale. Een boerendochter die in een nabijgelegen hoeve woonde is naar de regering in Reykjavik gestapt om deze plannen tegen te houden. Ze dreigde zelfs dat ze zich in de waterval zou werpen als de bouw doorging. De regering besloot de Gullfoss aan te kopen en in 1975 werd de waterval tot nationaal monument verklaard.

'524594' door RoyanvanVelse '524594' door RoyanvanVelse

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Sneeuwstorm over de..

RoyanvanVelse

Kracht en natuurgeweld worden in IJsland onder meer getoond bij een bezoek aan de Gullfoss waterval, waarbij het heldere water met een oorverdovend lawaai naar beneden stort om verder te stromen door een ravijn. In de wintermaanden kan de waterval alleen van boven en een iets lager gelegen plateau worden bekeken. Sneeuw en ijs maken het tafereel dan nog woester en het landschap nog onherbergzamer dan in de zomermaanden. De pech die wij hadden tijdens het bezoek as dat we midden in een sneeuwstorm zaten. De foto's worden dan ietsje minder. Maar je krijgt er wel een echt IJsland gevoel van.

'517107' door Jan10e '517107' door Jan10e

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Gulfoss

Jan10e

Goed bereikbaar vanuit Reykyavik met de auto is de Gulfoss waterval. Afhankelijk waar je gaat staan langs de afrasteringen heb je diverse uitzichten. Hier het zicht op de kloof. Het water valt in twee trappen, die min of meer haaks op elkaar staan, 32 meter naar beneden in een kloof die ook weer geheel haaks op de tweede trap staat. De trappen worden gevormd door harde lagen basalt die worden afgewisseld door zachtere materialen. Deze afzonderlijke lagen zijn ook goed in de wanden van de kloof te herkennen. De kloof is meer dan 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang. De Hvita is een gletsjerrivier, die echter ook door regen wordt gevoed en kan grote hoeveelheden water vervoeren. Het in de kloof neerstortende water zorgt vrijwel altijd voor een grote hoeveelheid stuifwater dat, als de zon erop schijnt, prachtige regenbogen veroorzaakt. Daaraan dankt de Gullfoss zijn naam: Gouden waterval. (Wiki)

'497579' door MiekeDeHaas '497579' door MiekeDeHaas

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Neerstortend water va

MiekeDeHaas

De Gullfoss is een van de mooiste watervallen van IJsland, zo niet dé mooiste. Het is letterlijk een gouden waterval. Het water stort in twee trappen, die haaks op elkaar staan, ruim 32 meter naar beneden. De wanden bestaan uit harde basaltlagen. De kloof die 2, 5 km lang is en 70 meter diep is gevormd door de rivier Hvítá. Het neerstortend water blaast grote wolken fijne nevel omhoog. Mijn lens heb ik dan ook vaak moeten poetsen. Ik vond het overweldigende waterval. De mensen linksonder geven de grote van de waterval aan. Je kunt zowel beneden als boven bij de waterval parkeren. Vanaf beide parkeerplaatsen bereik je uiteraard de waterval. Deze foto is genomen vanaf boven. Daar waar je de mensen ziet staan, hebben we ook gestaan. Dan hoor je meer het geweld van het water. Graag even vergroten

'511961' door A.Verleg '511961' door A.Verleg

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Imposant

A.Verleg

De eerste aanblik van deze waterval is er meteen een van, wow, wat een ding, wat groot en imposant. En het is niet eens de grootste van IJsland. De wandelingen boven en onderlangs zijn zeer aangenaam, al kun je naar beneden wel nat worden, zie de regenboog. De bereikbaarheid van de waterval is goed, de wegen zijn goed, maar met veel bussen onderweg kan het af en toe wat krap worden. Maar als je gewoon de tijd neemt is er niets aan de hand.

'496232' door Oryx '496232' door Oryx

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Gullfoss in schaduw

Oryx

Aan het eind van de dag komt zelfs in de zomer de Gullfoss ook in de schaduw te liggen. Van deze kant is de kloof goed te zien waar de rivier de Hvitá verder gaat.

'495300' door WKerkhof '495300' door WKerkhof

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Gullfoss

WKerkhof

Gullfoss is een van de makkelijkst te bereiken watervallen in IJsland. Je kunt hem makkelijk bezoeken vanuit Reykjavik, door de beroemde Golden Circle te rijden. Als je daar 1 dag voor uittrekt met de auto, heb je alle highlights op je gemak kunnen bewonderen. Het water valt in twee trappen, die min of meer haaks op elkaar staan, 32 meter naar beneden in een kloof. Heel indrukwekkend om te zien Wij hadden helaas heel slecht weer, het waaide en regende heel hard, maar het was zeker de moeite waard hier te kijken en te genieten van dit watergeweld. Extra leuk was de sneeuw die de kloof bedekte! De verste uitkijkpunt was eigenlijk nog verboden toegang door de sneeuw die nog op dit pad lag, maar zoals je ziet… niet iedereen luistert hiernaar

'559527' door CBurgstad '559527' door CBurgstad

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Gullfoss

CBurgstad

Gullfoss is één van de grootste en mooiste watervallen van IJsland. De waterval is 32 m hoog en het water komt trapsgewijs naar beneden en dondert als het ware in de 2,5 km lange, nauwe kloof. Gullfoss betekent Gouden Waterval en dankt zijn naam aan de regenboog die bij mooi weer boven de waterval is te zien. Helaas hadden wij minder mooi weer, maar de dreigende donkere lucht geeft nu juist extra accent aan de overige kleuren in de foto.

'544164' door JMoerkens '544164' door JMoerkens

IJslandGullfoss

IJslandGullfoss

Zicht op de...Gulfoss

JMoerkens

De plek waar gletsjerrivier Hvitá ('de witte rivier') de Gulfosskloof instort, staat bekend als de waterval Gulfoss. In twee trappen storten tientallen kubieke meters water per seconde naar beneden in de kloof. Het gevolg is een hoop lawaai en nevel, wat bij zonnig weer resulteert in een regenboog. Ik was er in april, toen de hoeveelheid water aan het toenemen was door het smeltende ijs. Er lag her en der nog wel ijs en sneeuw op de 70 meter diepe kloof. Güllfoss is één van IJslands' meest bekende watervallen en behoort samen met nationaal park Thingvellir en het geisergebied tot de zogenoemde Gouden Driehoek. Wanneer je de waterval bezoekt, raad ik je aan om verschillende standpunten te zoeken. Waar de bussen stoppen, heb je wellicht het beste zicht (van veraf) over het neerstortende water. Maar wanneer je het wandelpad richting de waterval neemt, of nog hoger over de weg die kant op loopt, zie je de kloof vanuit een heel andere hoek. Door de grote hoeveelheid nevel oogt het landschap behoorlijk mysterieus.