Borgarfjordur-eystri

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vers visje

Borgarfjordur-eystri,
IJsland


In IJsland ben ik echt verliefd geworden op de papagaaiduikers of puffins. Op verschillende plaatsen in IJsland kun je ze erg goed spotten.

Een van de beste plekken vonden wij in het oosten bij Borgarfjördur Eystri, op de vogelrots Hafnarhólmi in het kleine haventje van Borgarfjarðarhöfn. Omdat deze plek aan de oostelijke fjorden ligt en niet aan de N1, en moet er echt wel een stukje voor om rijden. Hierdoor is het ook minder druk op deze plek.
Hier kun je over een aangelegd wandelpad midden tussen de puffins lopen. Zoals begrijpelijk is het not-done om van van het pad of de trap langs de broedplek af te wijken, maar ondanks dat kan je hier heel dichtbij komen.
Ook is er een kleine vogelhut waar je vanuit binnen deze prachtige dieren kunt bekijken. De ramen kunnen open, dus weer of geen weer... Voor de vogelliefhebber is deze plek is altijd de moeite waard!

Niet alleen een goede plek is belangrijk, maar ook de tijd dat je op zoek naar ze gaat is erg belangrijk. Vanaf half april tot half augustus komen de puffins naar deze plek om te broeden. Kom je overdag? Dan is de kans groot dat de meeste holen leeg zijn. De puffins zijn dan namelijk op zee aan het vissen en keren meestal na 19.00 uur terug naar hun nesten.

Wij waren er begin augustus, en er waren nog veel puffins te zien op de rots, maar schijnbaar een maand eerder zaten er honderden, op een enkele meter van het wandelpad!