Dimmuborgir foto's & tips

'512725' door dennisenroel '512725' door dennisenroel

IJslandDimmuborgir

IJslandDimmuborgir

Duistere burchten in.

dennisenroel

Je kan het de IJslanders niet kwalijk nemen dat ze het gebied Dimmuborgir - in de directe omgeving van het Mývatn-meer - vroeger voor een trollendorp hebben aangezien. Je hoeft maar om je heen te kijken om de gelijkenis te zien. Dimmuborgir is in feite een verzameling lavasteenformaties, waarvan er verschillende veel weg hebben van een gebouw. Zo zijn er de kerkachtige 'Trollakirkja' en 'het gat'. Je kan hier verschillende wandelingen maken, variërend van 15 minuten tot enkele uren. Wikipedia vertelt er het volgende over: Dimmuborgir is een natuurreservaat op noord IJsland bij het Mývatn dat zich kenmerkt door zeer grillige en grote rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente dat ontstond bij vulkanische uitbarstingen van ongeveer 3000 jaar geleden. Het afgekoelde lava lag waarschijnlijk op een zachte onderlaag, en toen die eenmaal was weggespoeld stortte het lavadak in.

'446765' door sidonius '446765' door sidonius

IJslandDimmuborgir

IJslandDimmuborgir

Pseudokraters

sidonius

In het meer van Myvatn zie je zogenoemde pseudokraters, die overigens op meer plekken in IJsland voorkomen. Pseudokraters lijken door hun vorm op gewone kraters, maar ze hebben geen kraterpijp die toegang geeft tot een onderliggende magmakamer. Pseudokraters ontstaan wanneer lava of hete as tijdens een vulkaanuitbarsting een waterbekken of waterhoudende grond (moeras, ijs) bedekt. Het water onder de hete lava of as in het bekken verdampt, maar kan doordat het is afgesloten niet weg. Daardoor neemt de druk enorm toe en baant de oververhitte stoom zich uiteindelijk met een explosieve kracht een weg omhoog, waardoor er een wal of ring van aarde ontstaat. Een pseudokrater wordt ook wel een schijnvulkaan genoemd (wiki).

'533041' door Trude '533041' door Trude

IJslandDimmuborgir

IJslandDimmuborgir

Dimmuborgir

Trude

Dimmuborgir betekent; donkere burcht, en bestaat uit grillige lavarotsen met daartussen tal van kleine voetpaadjes en berkenboompjes. Dimmuborgir maakt deel uit van een groter lavaveld, dat waarschijnlijk zo'n 2000 jaar geleden is ontstaan door uitbarstingen van een indrukwekkende rij kraters.

'1092138' door wisseschout '1092138' door wisseschout

IJslandDimmuborgir

IJslandDimmuborgir

Spannend IJsland

wisseschout

IJsland, best klein en zoveel wat er op dat stukje aarde gebeurd. Spannend om tussen de kokende modderpoelen en spuitende heet water geisers te lopen. Maar ook zoals hier over een nog actief vulkaangebied waar je goed op moet passen waar jeje voeten zet om niet weg te zakken in de gloeiend hete magma. Ogen en oren open. Links op de foto zie je nog rookwolken uit de aarde opstijgen. En even verder ligt er nog sneeuw. Heel bizar

'985077' door ThijsVDenBurg '985077' door ThijsVDenBurg

IJslandDimmuborgir

IJslandDimmuborgir

Wandelen op de rand..

ThijsVDenBurg

Dat IJsland een prachtig ruig landschap heeft en het prachtig wandelen is is alom bekend. De meeste toeristen blijven vaak in het zuiden zeker in de winter. Het noorden van IJsland heb je met een handjevol toeristen bijna voor jezelf. Dus wil je weg van de massa vlieg op Akuryri en huur daar een auto. In de winter zijn niet alle wegen begaanbaar en parken zijn soms gesloten omdat ze onbereikbaar zijn. Een mooie gecombineerde en gevarieerde tocht (zomer en winter) is rondom het Myvatn meer. Je kunt met de auto op bepaalde punten stoppen en daar wandelingen maken. DimmuBorgir is hier een van. Een veld vol lavatorens en enkele grotten. Een bizarre omgeving waar je een paar wandelingen in kunt maken. Deze staan met bordjes goed aangegeven. Het mooiste is om dit te combineren met het beklimmen van de uitgedoofde vulkaankrater Hverfjall (je spreekt het uit als 'kjervet'). Een pittig klimmetje om op de rand te komen. Maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de bergen aan de ene kant en het meer aan de andere kant. Mocht je bijna weg worden geblazen dan loop je een meter of vijf naar beneden in de krater en de wind is verdwenen.Ook leuk is om even naar het midden van de krater te lopen en je in een grote kom te bevinden. Op de foto kun je enkele wandelaars op de rand zien.