Blue Lagoon

Het geothermisch bad van de Blue Lagoon is een populaire plaats onder toeristen. Het warme water van 39 graden Celcius werkt ontspannend en het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Omdat de Blue Lagoon op een steenworp afstand van Reykjavik ligt, wordt het vaak aangedaan tijdens een dagtripje. Het is een van de topattracties van het land.

Informatie over Blue Lagoon

Beste foto's & tips van Blue Lagoon

'503289' door JMoerkens '503289' door JMoerkens

IJslandBlue Lagoon

IJslandBlue Lagoon

Ontspannen na een...R

JMoerkens

The Blue Lagoon wordt vaak bestempeld als toeristisch en drukbezocht, maar naar mijn mening is het toch een bijzondere ervaring om in dit hete water te badderen zo midden in het lava-landschap. Zeker na een intense rondreis vol waanzinnige indrukken. En zoals je op deze foto ziet, hoeft het buiten het seizoen helemaal niet zo druk te zijn. Ik heb geen moment last gehad van andere bezoekers. Het was er heerlijk ontspannen. En bovendien vond ik het ook nog eens een hele mooie aanblik, dat bizar gekleurde water dat afsteekt tegen de schone blauwe IJslandse lucht. Dus ik ga de tip geven om deze plek ondanks eventuele negatieve geluiden juist wél te bezoeken! Het is er heel fijn, zeker aan het einde van je reis.

'449476' door JMoerkens '449476' door JMoerkens

IJslandBlue Lagoon

IJslandBlue Lagoon

Blue Lagoon

JMoerkens

In geen enkel ander land wat ik tot op heden bezocht, heb ik de natuur zo krachtig ervaren als in IJsland. Vulkanen, watervallen, geisers: De mens heeft hier weinig te vertellen, zoveel is duidelijk. Wat we echter wél kunnen doen, is handig gebruiken maken van die kracht. Dit gebeurt onder andere bij de Blue Lagoon, op het zuidelijk schiereiland Reykjanes. De Blue Lagoon ligt naast de Svartsengi krachtcentrale, die geothermisch water van diep onder de grond omhoog pompt. Dit opgepompte water wordt in eerste instantie gebruikt voor het duurzaam opwekken van warmte en elektriciteit. Wat ik echter pas écht geniaal vind aan deze plek, is dat de restwarmte van de centrale gebruikt wordt om de Blue Lagoon te verwarmen. Zo kunnen vele mensen genieten van deze heilzame spa, zonder dat dit extra energie kost. En aangezien het kuuroord een groot succes is, levert dit ook weer werkgelegenheid op. Zoveel positieve neveneffecten, daar krijg je energie van! (vergroten levert een mooier beeld op)

'525170' door Dianadm '525170' door Dianadm

IJslandBlue Lagoon

IJslandBlue Lagoon

Omgeving Blue Lagoon

Dianadm

De Blue Lagoon ligt in een lavaveld bij Grindvik, vlakbij Keflavik International Airport. Het gebied lijkt op het eerste gezicht op een IJslands natuurverschijnsel, maar schijn bedriegt, het is kunstmatig aangelegd om warmte en elektriciteit op te wekken. Dit gebeurt door de Svartsengi krachtcentrale, die van 1800 meter diepte geothermisch water omhoog pompt. Om de restwarmte niet verloren te laten gaan is in 1991 de Blue Lagoon geopend, oorspronkelijk bijzaak, maar al direct vanaf de opening een toeristische topper. Niet alleen de Blue Lagoon, maar ook de omgeving rond de spa is een aanrader. Je kunt er een wandeling maken langs de meertjes, die per ongeluk zijn ontstaan nadat een deel van het opgepompte water op het lavaveld terecht kwam. Men ging er vanuit dat het water in de grond zou wegzakken, maar de ondoordringbare laag lava verhinderde dat. Het merenlandschap is uniek in de wereld. Het opvallende blauwe, bijna lichtgevende water steekt ontzettend mooi af bij de grijze lavavelden. De kleur ontstaat door de hoge temperatuur van het water, waardoor mineralen opgewarmd worden en het water blauw wordt. De meeste toeristen gaan direct naar de Blue Lagoon en slaan dit gebied over, waardoor het er erg rustig is. Een prettige bijkomstigheid.

Laat kaart zien