Insidertips: hier bekijk je het noorderlicht vanuit je bed image
REDACTIE

Insidertips: hier bekijk je het noorderlicht vanuit je bed

Dit zijn de beste vijf winterse slaapplekken in de buurt van de noordpoolcirkel, stuk voor stuk uniek, en inclusief entreekaartjes voor het concert van de aurora borealis.

1. Winterslapen in een iglo in Finland

Slaap in een iglo in het Finse Nationaal Park Pyhä-Luosto. (Foto: Vladimir Koss)

Wat schreeuwt nou méér winter dan een iglo? In het Finse Nationaal Park Pyhä-Luosto, aan de oever van het Pyhäjärvimeer, kun jij jouw kinderwens in vervulling laten gaan, door daadwerkelijk in een iglo te overnachten. De iconische sneeuwhuisjes – het échte werk, geen slappe aftreksels – worden elke winter opnieuw opgetrokken. Er staan zes bedden in en je krijgt een dikke slaapzak om jezelf ’s nachts warm te houden. Even verderop staat een bijgebouw met badkamer, keuken en woonkamer. Combineer deze unieke winterervaring met een dagje huskysleeën of ‘sneeuwsurfen’. Je slaapt al in de iglo vanaf € 210 voor twee personen. 

2. Overnachten in een tiny house

Reserveer jij een van de vijf tiny houses van The Arctic Hideaway in Fleinvær? (Foto: URLAUBSARCHITEKTUR, Pasi Aalto)

Grote kans dat er in het lokale vocabulaire in Fleinvær, een Noorse archipel ten zuidwesten van Bodø, géén woord voor stress voorkomt. Er zijn geen winkels en geen auto’s. Geen gevaarlijke dieren en geen klagende buren. Zelf meemaken hoe ongedwongen het eilandleven hier is? Reserveer dan een van de vijf tiny houses van The Arctic Hideaway. Wees gewaarschuwd: deze magische plek, ver verwijderd van de bewoonde wereld, weet jou als gast in zijn greep te houden. Voordat je het weet – en nadat je het noorderlicht hebt aanschouwt – boek je pardoes een paar extra nachten bij. Bereikbaar per ferry of charterboot, vanaf € 252 p.p. (incl. maaltijden en drankjes). Dit hoogstandje is onderdeel van het URLAUBSARCHITEKTUR-netwerk, een online platform met Europa's uniekste, architectonisch verantwoorde accommodaties. Kijk hier voor meer informatie.  

3. Bekijk het nooderlicht vanuit een designhotel in IJsland

Vanuit Umi Hotel verken je IJsland op je gemak, maar binnenblijven is ook geen straf. (Foto: Umi Hotel)

IJslanders zijn van mening dat de massa’s zomertoeristen niet weten wat ze missen. Ook in de winter toont het eiland zich van zijn beste kant. De landschappen zijn bruut en de hemel is felgekleurd, je kunt je auto weer kwijt op parkeerplaatsen en de hotels zijn voor de verandering eens niet volgeboekt. Het nieuwe, antracietkleurige Umi Hotel biedt het perfecte bastion. Om tussen de bedrijven door een boekje open te slaan, je tijd te nemen voor een haute cuisine lunch of diner of weg te zwijmelen bij het uitzicht op de Eyjafjallajökulvulkaan, de met zwart zand gezegende zuidkust en Westmaneilanden voor de kust. Dit designhotel ligt langs Ringweg 1, op een kwartiertje afstand van de fotogenieke Skógafoss-waterval, vanaf € 275 voor twee personen. 

4. Breng de nacht door in een seacabin in Noorwegen

In Noorwegen kun je deze seacabins huren, vanuit je cabin stap je zo in je kajak. (Foto: Boutique Homes)

Veel aandacht gaat uit naar de Lofoten. Maar even ten zuiden, in Steigen, tref je dezelfde bergpieken, soortgelijke zandstranden en vergelijkbare kusteilandjes aan. Het toerisme staat er nog in de kinderschoenen. Eén van die kinderschoenen heet Manshausen, een 55 hectare groot eiland voor de kust, met een paar bijzondere ‘seacabins’ erop. In totaal staan er zeven, elk met grote ramen die uitkijken op zee. Vervelen hoef je je niet. Je kunt zwemmen in een natuurbad met zout water, plaatsnemen in een hot tub of sauna, kajakken of struinen over een privéstrand. Boek je 'seacabin' vanaf € 181 voor twee personen. 

5. Trek je terug in een Sky View Cabin in Finland

The sky is the limit in Finland. (Foto: TEEMU@TWELVE.FI)

Ook boven de Northern Lights Ranch in Fins Lapland is het noorderlicht te zien. Door de afwezigheid van kunstmatig licht is de hemel boven dit deel van Lapland (vijftien minuten rijden van Levi) kraakhelder. Zie het als een leeg, transparant doek waarop Moeder Natuur haar kunstzinnigheid botviert: groene slierten, paarse vegen en fonkelende sterren. Jij slaat dit natuurspektakel gade vanuit je bed, want de 16 Sky View Cabins op de ranch zijn uitgerust met glazen dakramen, vanaf € 275 voor twee personen. 

Waar zou jij het nooderlicht willen zien? 

Hoofdafbeelding: stabeltom