Akureyri foto's & tips

'500744' door dennisenroel '500744' door dennisenroel

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Whale watching bij...

dennisenroel

Een zware, diepe zucht buldert door de Eyjafjörður. We draaien ons met een ruk om, terwijl de adrenaline door onze aders jaagt. Een grote staartvin richt zich op uit het water. Een bultrug! Aan de groeven in de vin te zien, is dit dier getekend door het zware leven in de Arctische zee. Met een sierlijk gebaar verdwijnt de vin weer onder water. Het is bijna middernacht en we staan met kippenvel op de boot. Wat een geweldige ervaring. Het is half juni in het land van bijna-nooit-donker en we zijn na een lange dagtocht aangekomen in de stad Akureyri. Diezelfde ochtend nog hebben we - zoals bijna elke IJslandganger - een walvisexcursie gedaan vanuit Húsavik. De weersomstandigheden waren perfect en onze verwachtingen hooggespannen. Na drie uur turen over de ijskoude zee was de oogst in onze ogen een beetje schraal. We zagen een groep dolfijnen, op ongeveer 50 meter afstand. Maar geen walvis. Voor ons toch één van de belangrijkste redenen om naar IJsland te gaan. Hoewel de excursie vermakelijk was, keerden we toch met een licht gevoel van teleurstelling terug naar de haven. Eenmaal aangekomen in de stad Akureyri besluiten we de dag goed af te sluiten met een drankje in één van de vele kroegen. Maar als er een groep warm ingepakte toeristen om 20 uur richting de haven loopt, wekt dat onze nieuwsgierigheid. We gaan poolshoogte nemen. En wat blijkt? Ook in Akureyri worden walvisexcursies georganiseerd. De middernachtzon walvissafari staat zelfs op het punt om te vertrekken. Vijf minuten om te beslissen. We hinkelen van ons verstand naar ons gevoel, maar bedenken ons al snel dat het nu of nooit is. Even later zijn we aan boord van de 'Ambassador', de boot die ons hopelijk wél die walviservaring zal bezorgen. Een wens die zonder meer is uitgekomen. Het walvisspektakel hebben we zeker 15 keer mogen aanschouwen en enkele keren zelfs van heel dichtbij. Dat dit ook nog bij middernachtzon was, maakte het nog extra speciaal. Een walvisexcursie vanuit Akureyri kunnen wij dus warm aanbevelen. Of je hier echt meer kans hebt om walvissen te spotten dan in Húsavik, kunnen we op basis van onze 2 ervaringen natuurlijk niet zeggen. Het zou ons echter niet verbazen. De Eyjafjörður, waar Akureyri aan ligt, is het grootste fjord van IJsland. Het is echter zeer rijk aan voedsel, waardoor walvissen het smalle fjord diep binnendringen. Ze cirkelen nog net niet rond de boot. De baai van Húsavik is daarentegen zeer weids, waardoor wij het gevoel kregen dat er naar een speld in een hooiberg werd gezocht. Goed om te weten: er is een speciale gedragscode opgesteld om de walvissen zo min mogelijk te verstoren. Meer informatie vind je op www.ambassador.is.

'503418' door corriedewinter '503418' door corriedewinter

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

De hoofdstad van het.

corriedewinter

Als je naar IJsland vliegt, start je meestal in Reykjavik, je neemt de ringweg naar het zuiden of naar het noorden. Sinds 2012 is het ook mogelijk om rechtstreeks naar Akureyri, de hoofdstad van het noorden, te vliegen. De stad ligt aan de Eyjafjörður, het is de ideale basis voor walvis spotten en het Myvatngebied. Overweldigende natuur, maar.. vergeet het stadje zelf niet! Het centrum met de kleurige huizen, de kerk en de prachtig verzorgde particuliere tuinen zijn schitterend om te zien. Er is ook een botanische tuin er zijn bijna alle soorten IJslandse planten (450) te bewonderen en meer dan 7000 buitenlandse. Verder is er het Nonnahús, het ouderlijk huis (nu museum) van de kinderboekenschrijver Jón Sveinsson Hij schreef o.a. over de 12-jarige Nonni en zijn broertje Ármann (Manni), die in 1869 met hun moeder Sigrid en hun oma op een boerderij ergens in IJsland wonen. Nonni werd Jezuïetenpriester en verhuisde later naar Duitsland, Frankrijk, Denemarken en.. Nederland. Je ziet in het museum een film die gemaakt is in Valkenburg. Het boek is een origineel souvenir. Nu sta ik onderaan de trappen van de Akureyrarkirkja, waar ik de prachtige glas-in-loodramen van bekende IJslanders heb bewonderd. Ik ga iets drinken op het terras van Te&kaffi Akureyri en meteen het boek van Sveinsson kopen, want er is ook een boekhandel in het pand gevestigd. Kunstgaleries zijn er ook genoeg in Akureyri en vergeet vooral niet langs de fjord naar de jachthaven te rijden, waar je naar mijn idee de mooiste uitzichten hebt. Lunch op het terras van Amts, gevestigd in de bibliotheek bij de jachthaven en je ziet zelfs walvissen en dolfijnen zwemmen! Het boek is ook verfilmd: https://www.youtube.com/watch?v=NrUWvCQ4yQ8

'197715' door MaJaTa '197715' door MaJaTa

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Middernachtzon !!!

MaJaTa

Om 12 uur 'snachts werd het steeds lichter, een wonderlijk verschijnsel !!!

'331470' door sjammie '331470' door sjammie

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Botanische tuin;...Ak

sjammie

Als je op een zonnige dag door de botanische tuin in Akureyri wandelt kan je je bijna niet voorstellen dat dit stadje tegen de poolcirkel aanschurkt... een zee van bloemen!

'514234' door dennisenroel '514234' door dennisenroel

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Walvisexcursie in...A

dennisenroel

Het is half juni in het land van bijna-nooit-donker en we zijn na een lange dagtocht aangekomen in de stad Akureyri. Diezelfde ochtend nog hebben we - zoals bijna elke IJslandganger - een walvisexcursie gedaan vanuit Húsavik. De weersomstandigheden waren perfect en onze verwachtingen hooggespannen. Na drie uur turen over de ijskoude zee was de oogst in onze ogen een beetje schraal. We zagen een groep dolfijnen, op ongeveer 50 meter afstand. Maar geen walvis. Voor ons toch één van de belangrijkste redenen om naar IJsland te gaan. Hoewel de excursie vermakelijk was, keerden we toch met een licht gevoel van teleurstelling terug naar de haven. Eenmaal aangekomen in de stad Akureyri besluiten we de dag goed af te sluiten met een drankje in één van de vele kroegen. Maar als er een groep warm ingepakte toeristen om 20 uur richting de haven loopt, wekt dat onze nieuwsgierigheid. We gaan poolshoogte nemen. En wat blijkt? Ook in Akureyri worden walvisexcursies georganiseerd. De middernachtzon walvissafari staat zelfs op het punt om te vertrekken. Vijf minuten om te beslissen. We hinkelen van ons verstand naar ons gevoel, maar bedenken ons al snel dat het nu of nooit is. Even later zijn we aan boord van de 'Ambassador', de boot die ons hopelijk wél die walviservaring zal bezorgen. Een wens die zonder meer is uitgekomen. Het walvisspektakel hebben we zeker 15 keer mogen aanschouwen en enkele keren zelfs van heel dichtbij. Dat dit ook nog bij middernachtzon was, maakte het nog extra speciaal. Een walvisexcursie vanuit Akureyri kunnen wij dus warm aanbevelen. Of je hier echt meer kans hebt om walvissen te spotten dan in Húsavik, kunnen we op basis van onze 2 ervaringen natuurlijk niet zeggen. Het zou ons echter niet verbazen. De Eyjafjörður, waar Akureyri aan ligt, is het grootste fjord van IJsland. Het is echter zeer rijk aan voedsel, waardoor walvissen het smalle fjord diep binnendringen. Ze cirkelen nog net niet rond de boot. De baai van Húsavik is daarentegen zeer weids, waardoor wij het gevoel kregen dat er naar een speld in een hooiberg werd gezocht. Goed om te weten: er is een speciale gedragscode opgesteld om de walvissen zo min mogelijk te verstoren. Meer informatie vind je op www.ambassador.is.

'499430' door dennisenroel '499430' door dennisenroel

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Middernachtzon in...A

dennisenroel

Het is klokslag 12 als we na een prachtige boottocht door de Eyjafjörður terugkeren naar de haven van Akureyri. Het is nog licht en de zon schijnt haar mooiste oranje. Onze biologische klok is volledig in de war gestuurd, maar wat is die middernachtzon iets bijzonders! Akureyri is voor IJslandse begrippen een grote stad. Het telt bijna 18.000 inwoners en heeft een eigen universiteit. Wij vonden de stad verrassend. Mooie gebouwen en veel hippe winkels en restaurants. Leuk om enkele uren doorheen te lopen. In het oog springt de bijzondere Akureyrarkirkja, die bovenop een heuvel staat. Zoals je kunt zien, ligt Akureyri prachtig aan de voet van hoge en besneeuwde bergen.

'486167' door corriedewinter '486167' door corriedewinter

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Ga eens naar een...an

corriedewinter

Naar IJsland ga je waarschijnlijk voor de spectaculaire landschappen en het vogelleven, maar er is nog zoveel meer. Voor mij zijn de contacten met mensen heel belangrijk, dus ik ga altijd op zoek naar (sporen) van menselijke aanwezigheid. De kerken die je zomaar in het landschap ziet staan zijn daar getuigen van. Nauwelijks andere bebouwing en toch staat zo'n kerkje daar, goed onderhouden, mooi wit geschilderd en voor de verandering eens blauw in plaats van rood. Kerkjes horen net zo bij IJsland als vulkanen; het borrelt en bruist daar van activiteit, ook al zie je aanvankelijk niet. Helaas was de kerk niet open, dus we gingen maar naar de plaatselijke supermarkt om iets te drinken. Daar waren wel mensen gelukkig.

'503261' door Maris '503261' door Maris

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Boiling Mud

Maris

Nog voordat we doorrijden naar Akureyri, bezoeken we Het Nationaal Park van Myvatn, wat deel uitmaakt van een groots vulkanisch systeem. Hier lijkt het wel of je een kijkje in het binnenste van de aarde mag nemen. Zwavelvelden, lavavelden en kokende modderpoelen maken hier deel uit van het landschap. Deze foto is gemaakt aan het solfatarenveld bij Hverir. Het rook hier echt sterk naar zwavel, maar we waren ontzettend onder de indruk van moeder natuur.

'371227' door jeannette '371227' door jeannette

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

De kerk

jeannette

De kerk van Akureyri is in dezelfde stijl gebouwd als die in Reykjavík, de hoofdstad van IJsland, alleen veel kleiner. Via een trap kom je aan de zijkant van de kerk uit. De trap aan de voorkant komt uit bij de winkelstraat.

'497506' door robgreeve '497506' door robgreeve

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Uitzicht op stad en..

robgreeve

De foto is 's morgens vroeg genomen. Het water is het fjord Eyjarfjördur. Aan de andere kant zie je de stad Akureyri. Zoals je ziet kan het ook wind stil zijn op IJsland.

'189381' door jhhuijs '189381' door jhhuijs

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Godafoss Watervallen

jhhuijs

Hier dan wel een foto van de Godafoss watervallen. De vorige foto was inderdaad de Gullfoss. Bedankt voor degenen die mij hierop gewezen hebben.

'504084' door Maris '504084' door Maris

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Painting

Maris

IJsland is het dunstbevolkte land van Europa met ca. 320.000 inwoners op een oppervlakte van 103.000 vierkante kilometer. De concentratie ligt vooral in het zuid-westen rondom Reykjavik. Op deze foto kun je zien dat er in sommige delen van IJsland nauwelijks bebouwing is. Sterker nog, ik vind zelfs dat het lijkt of dit huisje in de foto geverfd is. Toch is deze foto een werkelijke weergave van het soms sobere maar schitterende landschap.

'544469' door dennisenroel '544469' door dennisenroel

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Walvis voor de deur i

dennisenroel

De Eyjafjörður, waar de stad Akureyri aan ligt, is het grootste fjord van IJsland. Het is bovendien zeer rijk aan voedsel, waardoor walvissen het smalle fjord diep binnendringen. Dit maakt dat dit fjord bij uitstek geschikt is voor een walvisexcursie. Zeker bij middernachtzon is dit een onvergetelijke ervaring. Sommige mensen hebben echter geen excursie nodig om walvissen te kunnen zien. Zoals deze mensen, die ze gewoon vanuit huis kunnen bewonderen...

'503091' door Maris '503091' door Maris

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Onderweg naar...Grett

Maris

Vanwege de sneeuwval was onze walvissafari gecanceled. We baalden hier natuurlijk wel een beetje van. Daarom besloten we een stuk te gaan rijden met als doel het door lavastenen verwarmde natuurbadje van Grettir. Het leek ons wel lekker zo midden in het sneeuwlandschap met prachtig uitzicht, een verwarmd bad in te gaan. Onderweg hier naartoe zagen we deze Ijslanders. Prachtig om ze zo in hun eigen landschap te zien met op de achtergrond het eilandje Drangey. Alwaar de zeer sterke Ijslandse man Grettir het leven liet volgens 1 van de mooiste saga's van Ijsland, de Grettirs saga.

'239841' door Leeu '239841' door Leeu

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

"de parel van het...n

Leeu

De op drie na grootste stad, Akureyri, van IJsland is fraai gelegen aan het Eyjafjordur, aan de voet van de Sulur (1144m). De 16.000 inwoners leven van handel, levensmiddelenproductie en scheepsbouw. De stad maakt met zijn vele oude villa's en bomen een rustige indruk en wordt vaak "de parel van het noorden" genoemd.

'276143' door kirstenveenstra '276143' door kirstenveenstra

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Ijsland

kirstenveenstra

Vlak voor Akureyri kwamen we dit plaatje langs de weg tegen. Een typisch landschapsplaatje van Ijsland; de paarden, het huisje en de bergen erachter...en prachtig weer!!

'385581' door corriedewinter '385581' door corriedewinter

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Steeds een trapje...h

corriedewinter

Als je naar IJsland vliegt, start je meestal in Reykjavik, je neemt de ringweg naar het zuiden of naar het noorden. Sinds 2012 is het ook mogelijk om rechtstreeks naar Akureyri, de hoofdstad van het noorden, te vliegen. De stad ligt aan de Eyjafjörður, het is de ideale basis voor walvis spotten en het Myvatngebied. Overweldigende natuur, maar.. vergeet het stadje zelf niet! Het centrum met de kleurige huizen, de kerk en de prachtig verzorgde tuinen zijn schitterend om te zien. Ik sta hier op de trappen van de Akureyrarkirkja, waar ik de prachtige glas-in-loodramen van bekende IJslanders heb bewonderd. De schoolkinderen die ik voorbij zie komen zijn op weg naar het Nonnahús, het ouderlijk huis (nu museum) van de kinderboekenschrijver Jón Sveinsson (Nonni). Hij schreef o.a. over de 12-jarige Nonni en zijn broertje Ármann (Manni), die in 1869 met hun moeder Sigrid en hun oma op een boerderij ergens in IJsland wonen. De kinderen dragen rode en blauwe schoolsweaters. Misschien lopen er wel een Nonni en Manni in het groepje!

'438441' door TravelGoom '438441' door TravelGoom

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Omgeving Akureyri

TravelGoom

Beeld van het landschap ten westen van de noordelijke stad Akureyri. De bergen boven de Eyjafjord reiken tot 1200mtr en zijn het hele jaar door besneeuwd. Ze liggen dan ook vlak onder de poolcirkel.

'516177' door dennisenroel '516177' door dennisenroel

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Gleðileg jól in...Aku

dennisenroel

Op slechts 10 minuten rijden van de stad Akureyri vind je Jólagarðurinn, 'The Christmas Garden'. Hier is het 365 dagen per jaar kerstmis. Het gebouw ziet er van buiten uit als het snoephuis uit Hans en Grietje. Eenmaal binnen is het kerst wat de klok slaat. Zoals deze kerstballen bijvoorbeeld, waar een kerstboodschap op vermeld staat. Als je van kerst houdt, mag je deze winkel niet missen in het land van vuur en ijs. Uiteraard wensen wij jullie ook allemaal een gleðileg jól!

'272878' door TravelGoom '272878' door TravelGoom

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Omgeving Akureyri

TravelGoom

Komend vanuit het westen zijn de bergen (tot ca 1200mtr) voor de stad Akureyri het hele jaar door van een sneeuwlaag voorzien. Niet zo gek vlakbij de poolcirkel. Heerlijk om te rijden.

'520943' door pkbergen '520943' door pkbergen

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Godafoss in de winter

pkbergen

Tussen Akureyri en Myvatn ligt de Godafoss waterval. Persoonlijk vind ik hem in de winter vele malen mooier dan in de zomer. Het middenstuk is prachtig bevroren en aan de rechter kant liggen grote brokken ijs als kruiend ijs.

'195484' door jhhuijs '195484' door jhhuijs

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Akureyri

jhhuijs

In Akureyri vind je een groot zwavelzuur gebied. Op deze foto steekt de lucht van het zwavelzuur goed af tegen de achtergrond.

'357227' door antoinet '357227' door antoinet

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Viti krater

antoinet

Prachtig. de Viti krater. Stinkende zwavelpoelen die borrelen. Blauwe lucht, heerlijk weer, besneeuwde toppen en prachtige kleuren op de bergen. Het is hier echt heel bijzonder.

'357228' door antoinet '357228' door antoinet

IJslandAkureyri

IJslandAkureyri

Waterval godafoss

antoinet

Bij waterval Godafoss.Ook deze dag weer prachtig weer. Prachtige , grote waterval. Je denkt dat je het wel gezien hebt die watervallen. Maar toch is de een nog mooier dan de andere, maar deze moet je zeker bekijken.