Dublin: 3 favoriete kroegentochten image
Claudia

Dublin: 3 favoriete kroegentochten

De weg naar het hart gaat door de maag. Dat geldt dubbel en dwars in Dublin, waar je de befaamde Ierse gezelligheid en gastvrijheid in ontelbare pubs vindt. Dankzij de bescheiden grootte van het centrum kun je van bar naar bar hoppen en onderweg ook de leukste culturele hotspots, winkels en monumenten van de Ierse hoofdstad ontdekken. We stippelen onze drie favoriete kroegentochten plus omliggende activiteiten voor je uit. Cheers!Gallery of Photography (foto: Gallery of Photography © Columbus Travel)Temple BarTemple Bar is de uitgaanswijk van de stad. Begin je dag met een goed ontbijt in The Larder, een modern ingericht bar-restaurant dat goed staat aangeschreven bij de locals, 8 Parliament Street. Loop een blokje om om op de Grattan Bridge over de rivier de Liffey te zien hoe de stad wakker wordt. Een paar straten verder naar het oosten struin je over de Temple Bar Food Market (elke zaterdag) en Temple Bar Book Market (elke zaterdag en zondag) of bekijk je Ierse kunst, fotografie en handgemaakte producten in de openlucht op de nabijgelegen Designer Mart, 12 East Essex Street. Een doordeweeks kunstalternatief is de Gallery of Photography, die uitblinkt in wisselende tentoonstellingen van grote namen in de fotografie, Meeting House Lane, 54, www.galleryofphotography.ie.

Irish Film Institute (Foto: Irish Film Institute © Columbus Travel)Inmiddels is het lunchtijd en loop je naar The Porterhouse, een plaatselijke onafhankelijke brouwerij met meerdere pubs in de stad. Probeer in ieder geval de Plain Porter, the best stout in town. De lunchkaart is uitgebreid en degelijk, de prijzen redelijk, 16-18 Parliament Street, www.porterhousebrewco.com. Druilerige dag? Gun je voeten een beetje rust en pak een filmpje in het Irish Film Institute. Naast goede wereldcinema vind je hier ook een gezellig café, 6 Eustace Street, www.ifi.ie. De vijf zit waarschijnlijk al in de klok dus tijd voor een biertje in The Palace Bar, een Victoriaanse pub uit 1823 waar goed bier wordt getapt en al even goede Ierse muziek wordt opgevoerd, 21 Fleet Street, www.thepalacebardublin.com.

The Winding Stair (Foto: Georgina Campbells Guides © Columbus Travel)Vervolgens is het tijd voor het grote werk. Steek de rivier over en ga dineren bij The Winding Stair, een geliefde boekhandel met een restaurant op de bovenverdieping. De keuken is eerlijk Iers en biologisch waar mogelijk. Heerlijke kaasplankjes, 40 Lower Ormond Quay, www.winding-stair.com. Een avondje uit ga je in het Olympia Theatre, verreweg de beste en mooiste concertzaal van de stad. Speelt er niemand die je boeit? Stap dan toch nog even het gezellige café, versierd met foto’s van artiesten, binnen, 72 Dame St, www.olympia.ie. Sluit je dag af met nog meer livemuziek bij Fitzgerald’s, een oer-Ierse donkerhouten pub met de beste Irish folk sessions van de stad, 22 Aston Quay, www.fitzgeraldsbar.ie.

Trinity College (Foto: © Columbus Travel)Trinity College en St Stephen's GreenDe wijken net ten zuiden van de rivier de Liffey zijn de mooiste en meest geliefde van de stad. Je vindt hier elegante achttiende-eeuwse architectuur, het befaamde Trinity College, leuke boetiekwinkels en een heerlijk ontspannen sfeertje. Begin je dag met een brunch in de oergezellige pub Grogan’s, die van oudsher populair is onder schrijvers. Zoek een plekje onder de plafondschilderingen — of op het buitenterras in de zomer — en leg een stevige bodem voor de rest van de dag, 15 William St S, www.groganspub.ie. Wandel vervolgens naar George’s Street Arcade. In dit fantastische rode bakstenen gebouw vind je een overdekte markt waar letterlijk van alles wordt verkocht, van boeken en postzegels tot kleding, kruiden en lokale lekkernijen, South Great Georges Street, www.georgesstreetarcade.ie. Iets ten noorden hiervan ligt Avoca, een van de leukste kleding- en interieurwinkels van de stad. Op de bovenste verdieping trakteer je jezelf op thee of koffie met een scone, 13 Suffolk Street, www.avoca.ie. Loop ook even binnen bij Hodges Figgis, met zijn enorme boekcollectie een waar instituut voor veel Dubliners, 56 Dawson Street.

The Buff Day Spa (Foto: The Buff Day Spa © Columbus Travel)Er zitten alweer een paar kilometers op dus vertroetel jezelf even bij The Buff Day Spa. De mineral salt body scrub is een aanrader en neemt slechts een halfuurtje in beslag, 52 King Street South, www.thebuffdayspa.com.  Fris en zen loop je de Celtic Whiskey Shop binnen om Ierse Connemara Whiskey voor thuis in te slaan, 27-28 Dawson Street, en blaas je weer even uit in St Stephen’s Green. Persoonlijke favorieten in dit Victoriaanse park zijn de waterval aan de westkant en het meer dat een groot deel van de noordkant beslaat.

The Baggot Inn (Foto: The Baggot Inn © Columbus Travel)The Baggot Inn is de aangewezen plek voor een (late) lunch. In deze pub begon Tracy Chapman ooit haar carrière en kun je je eigen pints tappen, 143 Lower Baggot Street. Nu je toch in de buurt bent, is een bezoek aan Toner’s ook een must. Deze populaire pub opende tweehonderd jaar geleden voor het eerst haar deuren en dat valt goed af te lezen aan het door tabak vergeelde plafond, Roger’s Lane, 139 Lower Baggot Street, www.tonerspub.ie. Loop (of strompel) het park voorbij aan de zuidkant en doe nog een laatste afzakkertje in Against The Grain, een leuke pub die zijn eigen bier brouwt in de regio Galway, 11 Wexford St. Je kunt hier ook lekker eten. In de avond tovert het gebied rondom Lower Camden Street zich om tot een hip uitgaansgebied met diverse podia en pubs en kun je je tot in de kleine uurtjes vermaken.DocklandsIn de Docklands, aan de oude werven van de stad, vind je het nieuwe Dublin. Met experimentele architectuur en hippe eet- en drinkplekken. Vanwege de iets langere afstanden verdient een huurfiets aanbeveling, bijvoorbeeld via Dublin Bikes, www.dublinbikes.ie. Vanaf de Custom House Quay in hartje stad steek je over naar de Samuel Beckett Bridge. Vanaf de brug, een spectaculair ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava, heb je een imposant uitzicht over het gebied dat je gaat verkennen.Maak een eerste stop bij het Grand Canal Square, met zijn sterke staaltjes moderne architectuur. De grote uitblinker is het glazen Bord Gáis Energy Theatre, naar een ontwerp van de architect Daniel Libeskind, Grand Canal Square, www.bordgaisenergytheatre.ie. Om de hoek zit de fijne Ely Gastro Pub met een lange lijst speciale bieren en cocktails en een goed lunchmenu, Hanover Quay, www.elywinebar.iewww.poolbegmarina.iewww.oceanbarandgrill.ie